Er zijn heel wat standpunten die beslissend kunnen zijn voor het maken van je stemkeuze voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Maar als één onderwerp hoog aan je prioriteitenlijstje mag – nee, lees: moet – staan is dat de klimaatcrisis. Waarom? Dat leggen we je hier uit.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Waar we vroeger nog spraken van klimaatverandering, hebben we het nu over een klimaatcrisis.'

Klimaatcrisis

Wie nadenkt over een toekomst voor zichzelf – of misschien voor je kinderen – zal meteen voor één groot probleem komen te staan: het klimaat. Waar we vroeger nog spraken van klimaatverandering, hebben we het tegenwoordig over een klimaatcrisis. Tal van wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat de opwarming van de aarde wel degelijk een feit is, grotendeels veroorzaakt wordt door mensen én dat de tijd aardig begint te dringen. Wie de documentaire David Attenborough: A Life on Our Planet heeft gezien, weet dat er hoop is – maar dat er wel nú actie ondernomen moet worden.

Aandacht voor het klimaat

Na een bizar jaar als 2020, waarin een pandemie, Black Lives Matter-protesten en wereldwijde onrust de nieuwskoppen domineerden, is het makkelijk om het klimaat uit het oog te verliezen. Toch blijven milieuactivisten over de hele wereld aandacht vragen voor dit probleem van levensbelang. Van de Extinction Rebellion-beweging en organisaties als Greenpeace tot Gen-Z milieuactivist Greta Thunberg en modeontwerper Vivienne Westwood. Met jouw stem kun je gehoor geven aan hun harde werken. Je laat ermee aan de politiek zien dat wij als samenleving de klimaatcrisis wel degelijk prioriteit geven, en zij dat daarom ook moeten doen.

'Dat heeft enorme gevolgen voor natuurgebieden over de hele wereld, maar ook onze leefruimte.'

Akkoord van Parijs

Hoewel het Akkoord van Parijs van 2015 als doelstelling een maximale opwarming van de aarde van 1,5 graad Celsius heeft, wijzen huidige trends nog steeds op een opwarming van tenminste 3 graad Celsius. Dat heeft enorme gevolgen voor natuurgebieden over de hele wereld, haar flora en fauna, maar ook onze eigen leefruimte. Massamigratie door onleefbare regio's, uitstervende diersoorten, bosbranden, overstromingen en orkanen worden orde van de dag – iets wat nu al langzaam duidelijk aan het worden is. Het is dus van groot belang dat Nederland zich aan dat klimaatakkoord houdt. En toch zijn er een hoop partijen die dat niet van plan zijn of zelfs de klimaatcrisis ontkennen.

Het artikel gaat verder onder deze video.

Tweede Kamerverkiezingen

Het kabinet dat gevormd wordt na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen gaat de klimaatkoers bepalen voor Nederland en hoe wij als land de strijd aangaan met de klimaatcrisis. Het beleid dat zij uitstippelen voor de komende vier jaar gaat bepalend zijn of wij ons aan het klimaatakkoord kunnen houden en wij als samenleving in een sneltempo verduurzamen. Er rust een grote verantwoordelijkheid op het aankomende kabinet om ons collectief de juiste richting op te sturen als het gaat om duurzaamheid. De stemkeuze die je op 17 maart maakt, maak je voor je eigen toekomst én die van onze planeet.

'Stem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen voor je eigen toekomst en die van onze planeet.'

Klimaatbeleid

Het is daarom van belang dat je op een partij stemt die een waterdicht klimaatbeleid heeft opgenomen in hun verkiezingsprogramma en belooft zich hard te zullen maken voor een duurzaam Nederland. De goede voornemens voor onze planeet van politieke partijen horen door te sijpelen in hun hele verkiezingsprogramma: van hun klimaat-, economie en duurzaam woonbeleid, tot hun standpunt over de vermindering van broeikasgassen, kernenergie, biomassa en de stikstofcrisis.

Stem voor je toekomst

Kortom, stem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart voor je eigen toekomst en die van onze planeet – en kies voor een partij die belooft het klimaat prioriteit te geven. Verdiep je in het verkiezingsprogramma van alle partijen, volg de debatten en doe de Kieswijzer 2021 om een bewuste keuze te maken.