Ben je tegen racisme en discriminatie? Overweeg dan deze partijen bij het stemmen

Bekijk de shortlist van Vogue en lees welke partijen zich hard maken voor het tegengaan van racisme en discriminatie.

Tijdens de derde week van maart krijgen we de kans om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen en een betere toekomst. Stemmen lijkt in de praktijk een kleine moeite, maar als je er eens even goed voor gaat zitten, ontdek je al snel dat het een onwijs belangrijke handeling is. Je stemt namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor degenen die dat niet meer of nog niet kunnen. En juist om die reden is het goed om vooraf te bedenken welke onderwerpen jij belangrijk vindt en welke verbeteringen je terug wil zien in de maatschappij.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Stemmen tegen racisme en discriminatie

De een bekommert zich om de dieren, de ander om cultuur en het milieu. Belangrijke onderwerpen waar zeker over moet worden gepraat, de nieuwe regering krijgt een zware taak. Toch lijkt het ook een goed idee om dit jaar eens uitgebreid te kijken naar institutionele racisme en discriminatie. Twee concepten die ons het afgelopen jaar in Nederland keer op keer achtervolgden en zelfs de boventoon voerden. Van de Black Lives Matter protesten in juni tot aan de onthulling van het verhaal achter de toeslagenaffaire die begin dit jaar leidde tot het vallen van het kabinet. Hoe graag we het ook willen ontkennen, Nederland moet zich meer gaan focussen op het bestrijden van racisme en discriminatie.

En hoe je dan het beste je steentje kan bijdragen als normale burger? Je raadt het al, stemmen! Klinkt makkelijk, maar is nog best ingewikkeld aangezien we in Nederland meer dan twintig verschillende politieke partijen hebben. Zo een meerpartijenstelsel is af en toe overweldigend. Om het stemmen - vooral voor degenen die het voor de eerste keer doen - iets makkelijker te maken, stelt Vogue je voor aan drie partijen die zich herhaaldelijk uitspreken en inzetten tegen discriminatie en racisme.

The Shortlist: drie partijen die vechten tegen racisme en discriminatie

Bij1

De politieke partij Bij1 zet zich voornamelijk in voor het bestrijden van discriminatie en racisme. Volgens deze partij hoort de overheid te erkennen dat racisme en kolonialisme een belangrijke rol hebben gespeeld in de vorming van onze samenleving. Mocht Bij1 de verkiezingen winnen, zullen ze naar eigen zeggen het aanpakken van racisme hun topprioriteit maken. Registratie van etniciteit wordt afgeschaft en etnisch profileren zal worden aangepakt, maar ook de 'gate-keeping' in de transgenderzorg gaat op de schop. Bij1 is dan ook een partij die iedereen zijn verschillen respecteert maar zich focust op hetgeen wat ons allen verbindt.

GroenLinks

Ook GroenLinks stelt het bevechten van institutionele racisme en discriminatie voorop. Deze partij erkent vooral dat de gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen op papier goed geregeld is, maar dat er in de praktijk nog heel wat haken en ogen aan zitten. Van alle Europese landen heeft Nederland de minste vrouwen met een managementpositie - en dat ligt natuurlijk niet aan het feit dat er niet genoeg vrouwen zijn die hun hand opsteken. Om dit probleem op te lossen, hoopt GroenLinks bij winst een vrouwenquotum in te voeren. Ook hoopt de partij het kraamverlof van vaders uit te breiden, zo komt de zorg van een pasgeboren baby niet volledig bij de moeder te liggen.

D66

Homohaat, genderongelijkheid en racisme zijn in Nederland nog steeds niet overwonnen en daar doet D66 graag iets aan. Een van de manieren waarop deze partij ongelijkheid wil aanpakken, is door het opleggen van boetes. Werkgevers die discrimineren en geen maatregelen treffen om dit te voorkomen op de werkvloer kunnen van D66 een boete verwachten, deze kan oplopen tot 10.000 euro. Ook de steeds fellere anti-abortusgeluiden in Nederland moeten worden aangepakt volgens deze partij. Abortus moet veilig en legaal zijn, vrouwen zijn baas over eigen lichaam en dat moet van D66 zo blijven.

Voor een Nederland waar we iedereen accepteren en niet alleen tolereren, is het overwegen van deze partijen een must.

Let op! Dit is slechts een korte lijst van een aantal partijen. Het blijft je eigen verantwoordelijkheid, om zelf onderzoek te doen naar de verschillende partijen en hun verkiezingsprogramma. Volg de debatten en doe de Stemwijzer om je verder te helpen bij het maken van je keuze.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder