Hoe ga je het gesprek aan met vrienden die andere politieke standpunten hebben?

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan: gebruik deze tips om een gesprek over politiek aan te gaan met iemand waarmee je het oneens bent.

De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij en dat zorgt geregeld voor verhitte discussies. Niet alleen de lijsttrekkers voeren hevige debatten met elkaar, want een politieke discussie in je vriendengroep zal je vooral afgelopen weken niet vreemd zijn. Maar hoe ga je nu eigenlijk het gesprek aan met iemand die andere politieke standpunten heeft dan jij? Vogue geeft je een aantal tips.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zo voer je een politieke discussie

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart praat je misschien vaker over politiek dan normaal. Niet gek natuurlijk, want de verkiezingen domineren de krantenkoppen op dit moment. Soms kom je in die politieke gesprekken met vrienden, familie of collega's voor onaangename verrassingen te staan: die persoon waarvan je dacht dat het een gelijkgestemde was, blijkt ineens heel andere standpunten te hebben dan jij. Zo kan een gesprek al snel omslaan tot een verhitte discussie.

Om deze in goede banen te leiden, heeft Vogue een aantal tips voor je – zodat jij met iedereen 'het' gesprek aan durft te gaan.

1. Luister naar de ander

      Het meest belangrijke in ieder gesprek is dat je naar elkaar luistert. Dat betekent voor jou dat je moet proberen écht naar de ander te luisteren, en ze ook moet proberen te begrijpen, voordat je zelf het woord neemt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ander gerespecteerd en gehoord voelt, maar ook dat je de juiste informatie van hen hebt om zelf een overtuigend weerwoord te geven.

      2. Vraag naar 'waarom?'

      Schroom er niet voor om naast goed te luisteren ook vaak de 'waarom' van je gesprekspartners standpunt te bevragen. Vergeet niet dat de ander een hele andere achtergrond kan hebben dan jij, en daardoor ook hele andere standpunten. Door oprechte 'waarom'-vragen te stellen leer je de ander beter begrijpen, waardoor jij op jouw beurt jouw standpunt beter kunt uitleggen.

      3. Houd je lichaamstaal en toon in check

      Hoewel de mening van je gesprekspartner soms zo sterk van die van jou kan verschillen dat je gillend gek wordt, is het te allen tijde belangrijk om je lichaamstaal en toon in check te houden. Want je woordkeuze kan nog zo juist zijn om een gesprek aan te gaan waarin je respectvol en open wil overkomen, wanneer je beweging en toon van iets anders spreken zal je gesprekspartner waarschijnlijk niet naar je willen luisteren.

      4. Probeer je rust te bewaren

      Het is dus ontzettend belangrijk om je rust te bewaren. Toegegeven, in sommige situaties kan dat ontzettend lastig zijn, vooral wanneer het politieke onderwerp dat jullie bespreken nauw aan het hart ligt. Probeer even goed in en uit te ademen wanneer je merkt de controle te verliezen. Maar wees niet bang om aan te geven dat je jezelf fysiek uit een gesprek wilt verwijderen, wanneer de ander niet naar jou wilt luisteren. Wederzijds respect is key.

      5. Wees je ervan bewust in wie je moeite steekt

      Hoewel je het liefst met iedereen een normaal gesprek over politieke standpunten wilt kunnen voeren, moet je je ervan bewust zijn in wie je je energie steekt. Sommige mensen staan gewoonweg niet open voor de mening van een ander, en een discussie met hen aangaan kan daarom zonde van je tijd en energie zijn. Probeer in plaats daarvan je vrienden te motiveren om te gaan stemmen, of het gesprek aan te gaan met iemand die wél respectvol kan luisteren naar wat je te zeggen hebt.

      Shop Vogue's Beauty Favourites

      This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Cultuur