Vind je mentale gezondheid belangrijk? Neem déze stemtips dan ter harte voor je dat biljet invult

Zó denken politieke partijen over thema's in de geestelijke gezondheidszorg.

modellen die handen vasthouden
Annemieke van Drimmelen, Vogue Nederland, juli/augustus 2020.

De pandemie eist nogal z'n tol, en óók als je in het verleden geen geestelijke problemen hebt gehad is het logisch dat je mental health nu aardig onder druk staat. Het is hoe dan ook een relevant (en urgent!) thema, waar je tijdens de verkiezingen wellicht extra veel rekening mee wil houden. Geïnformeerd stemmen is dan de eerste stap, waar Vogue je alles over vertelt.

Stemmen heeft invloed

De politiek heeft veel invloed op de manier waarop de geestelijke gezondheidszorg wordt vormgegeven. Zo kan er van 'bovenaf' wat gedaan worden aan de ellenlange wachtlijsten, (de)stigmatisering van mental health en prestatieprikkels in het onderwijs. Elke partij heeft een andere toekomstvisie als het op dit thema aankomt, en het is dan ook goed om te kijken naar de zaken die jij belangrijk vindt. In tien verkiezingsprogramma's komt mentale gezondheid nu aan bod, in verschillende mate.

Doe de GGZ-kieswijzer

De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in de standpunten van de partijen, is om de kieswijzer van het GGZ te bekijken. Dit is geen 'normale' kieswijzer, maar verzamelt wél de visie van alle partijen, waardoor je de boel makkelijk kunt vergelijken. Alle politieke partijen, behalve FvD, PVV, 50Plus en DENK hebben hier input voor aangeleverd. Bij de rest is makkelijk te zien hoe ze nu denken over bijvoorbeeld de kwaliteit van de zorg, en het voorkomen van mentale problemen. Het platform MIND heeft tevens de GGZ-standpunten uit de partijprogramma's voor je gefilterd.

Bekijk dit overzicht

Ook een toptip is de kieswijzer van Justine van de Beek, die de verkiezingsprogramma's van verschillende partijen naast elkaar legde. Zo zie je dat de Partij voor de Dieren meer psychische hulp wil voor vluchtelingen en studenten, terwijl GroenLinks wil dat een vast percentage van het regionale zorgbudget wordt besteed aan preventie. D66 ziet een landelijk preventie-akkoord Mentale Gezondheid voor zich, waarbij bijvoorbeeld al vroeg wordt ingezet op het signaleren van psychische problemen bij jongeren. Pick your battles, en weet wat je stemt op 17 maart.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur