Waarom het zó belangrijk is dat je de aankomende verkiezingen je stem laat horen

Stemmen voor Dummies: op 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en dit is waarom jij gebruik moet maken van je stemrecht.

Op woensdag 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Hét moment waarop Nederlanders van boven de achttien de kans krijgen om de samenstelling van de Nederlandse regering en haar beleid te kiezen. Toch ontgaat het een groot deel van de bevolking hoe belangrijk het is om deze stem uit te brengen, velen hebben het idee dat hun stem 'toch niet telt'. Vogue legt vooral aan deze mensen uit waarom hun stem wél telt en waarom je er de komende verkiezingen zeker gebruik van wil maken.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tweede Kamerverkiezingen

Om de vier jaar vinden er in Nederland de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Het is dan aan het volk om een nieuwe regering te kiezen. En aangezien Nederland een meerpartijenstelsel kent, wordt er een kabinet samengesteld dat uit verschillende partijen bestaat. Dit noemen we een coalitie. Vaak is het het samenstellen van deze coalitie dat twijfels oproept bij Nederlanders om te stemmen. Een opmerking als, 'als ik niet op die ene partij stem en hij komt toch in het nieuwe kabinet, dan is mijn stem voor niets geweest', is voor sommigen dan ook genoeg reden om de verkiezingsdag over te slaan. Maar, juist met die gedachte, bega je als non-actieve kiezer een grote fout.

De invloed van jouw stem

Tijdens de verkiezingen stem je niet alleen op een partij, maar ook op een persoon die gelinkt is aan een politieke partij. Zo beïnvloed je het aantal zetels van de partij waarop je stemt. Hoe meer zetels een partij weet te bemachtigen, hoe groter de kans is dat deze partij in de regering terecht komt. Maar ook als een partij niet het meeste aantal zetels weet te bemachtigen - en dus niet de grootste partij in de kamer is -, wordt jouw stem als nuttig gezien. De door jouw gekozen politieke partij krijgt, dankzij jouw steun, namelijk meer zeggenschap over de richting waar we als Nederland naar toe gaan. Óók als ze niet in de coalitie zitten, maar slechts een oppositiepartij zijn. De stem die jij tijdens de verkiezingen gaat uitbrengen, heeft dus op meer dan één manier invloed.

Representatie

Door slim gebruik te maken van je stem, kan je er ook voor zorgen dat de Tweede Kamer een betere representatie van Nederland wordt. Op dit moment bestaat de politiek vooral uit witte hetero mannen. En dat zijn dan de mannen die beslissingen maken over heel Nederland, ook over alle mensen van kleur, alle vrouwen en alle leden van de LGBTQIA+ gemeenschap. Dat klopt natuurlijk niet. Om daar verandering in te brengen, gebruik je je stem. Wanneer je bijvoorbeeld meer vrouwen in de politiek wil zien, is het goed om binnen de door jouw gekozen politieke partij, te stemmen op een vrouw. Winst is dan nog steeds niet gegarandeerd, maar de kans dat er meer vrouwen in de kamer komen, wordt wel groter. Zo werkt het ook voor meer kamerleden van kleur, etc. En op deze manier wordt de Tweede Kamer langzamerhand een reflectie van onze multi-culturele samenleving.

Gebruik je stemrecht

Los van het feit dat je met stemmen invloed hebt op de vorming van het nieuwe kabinet, is het ook onwijs belangrijk om je te buigen over maatschappelijke zaken. Op wie je stemt en wat je belangrijk vindt, dat is iets waar alleen jij over beslist. En het feit dat dat in Nederland mag én kan, is iets wat we niet over het hoofd moeten zien. Stemrechten zijn namelijk, anno 2021, niet overal in de wereld vanzelfsprekend. Daarnaast mag ook in Nederland, niet iedereen stemmen. Personen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben, jonger dan achttien zijn of uit het kiesrecht zijn ontzet, hebben geen mogelijkheid om hun stem op 17 maart uit te brengen. Maar, dat betekent niet dat deze mensen geen mening hebben over het land waarin ze al jaren wonen en belasting betalen.

Ook deze mensen moeten enigszins de kans krijgen om gehoord te worden. Als jij iemand kent die niet aan de eisen voldoet om te stemmen, is het zeker gerechtvaardigd om de ervaringen van deze persoon in gedachten mee te nemen tijdens het stemmen. Gebruik jouw stemrecht, niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen die op 17 maart geen stem heeft. Alleen op die manier stem je voor een betere samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn en gelijk wordt behandeld.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur