Happy Pride! Vogue's Amsterdam Pride 2018 agenda

Van een dragqueen race tot brunchen in het roze: vanaf 28 juli kan het allemaal in Amsterdam.

amsterdam-pride-agenda-2018
Meinke Klein, Vogue Nederland

Vanaf zaterdag 28 juli is het weer zover: de Pride strijkt weer neer in Amsterdam voor een week vol feestelijke activiteiten. Dat betekent roze boten in de grachten, regenboogvlaggen in de masten, op straat wordt overal gefeest en geborreld, en heel veel toeristen zullen niet weten wat hen overkomt. Wat in 1996 begon als een feest om diversiteit te vieren, is inmiddels een cultureel fenomeen. Eén week per jaar, ieder jaar, wordt Amsterdam omgetoverd tot de speeltuin van de LGBTQIA+'ers. Het is onderdeel geworden van de stad, en daar mogen we trots op zijn. Toch is de week niet zonder emotie, zonder beladenheid. Nog altijd zijn LGBTQ’ers slachtoffer van geweld, waardoor Pride ook nodig is. We moeten individualiteit en diversiteit blijven vieren en vooral onder de aandacht brengen. Naast de getrouwe start van het festival met de Pride Walk en de evenementen rondom het Vondelpark in het 'Pride Park', vinden er tijdens Amsterdam Pride Week 2018 talloze andere activiteiten plaats. Begin je weekend goed met Vogue's grote Amsterdam Pride 2018 agenda, van mode-exposities tot feestjes en diners.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Drag Queen Olympics
Amsterdam Drag Queen Olympics

Op vrijdag 3 augustus is het weer zo ver: de vijftiende editie van de Internationale Drag Queen Olympics bij het Homomonument op de Westermarkt. Dit is hét evenement voor alle drag queens & kings die een beetje sportief zijn. Zij zullen strijden voor de gouden medaille van onder meer de Stiletto Sprint, de Handbag Toss en natuurlijk Bitch Volleybal. Elke fitte drag koning of koningin kan meedoen en iedereen kan komen kijken. Eén van de geestigste evenementen van de week, by far.

3 augustus, Westermarkt

2 ‘Corpus Dei’ tentoonstelling bij X Bank
X Bank

Op de vooravond van Pride Amsterdam presenteert X Bank de 'Corpus Dei' tentoonstelling van de Nederlandse fotografe Sabrina van den Heuvel. De tentoonstelling toont een fotoserie van mannelijke naaktheid. Van den Heuvel haalde inspiratie uit de gedichten van Michelangelo, die gericht waren aan zijn geliefde, en uit de donker-licht contrasten van Caravaggio. De foto's combineren kunst, mode en poëzie, en het resultaat mag er meer dan wezen.

26 juli tot 18 september, Spuistraat 175

3 Afternoon Tea Gay Pride bij The Duchess
The DuchessInstagram

Van zaterdag 28 juli t/m 5 augustus kun je terecht bij The Duchess voor een speciale Afternoon Tea Gay Pride-editie. Gezien de Afternoon Tea één van de specialiteiten is bij The Duchess, inclusief een overdaad aan theekopjes, theepotten en taartplateau’s van Alice in Wonderland-waardige proporties, wordt er tijdens Pride extra uitgepakt. Zo kan je er genieten van een grote variëteit aan kleurrijke patisserie en scones, geserveerd met marmelades en handgemaakte macarons. En vergeet niet het glas champagne dat je bij de thee krijgt.

28 juli tot 5 augustus, The Duchess

4 Homoseksualiteit in het dierenrijk
Moam AmsterdamInstagram

Ook in Artis is een hoop te beleven tijdens Pride week. Het eerste (28 en 29 juli) en tweede (4 en 5 augustus) weekend worden er gratis rondleidingen gegeven waarbij homoseksualiteit binnen het dierenrijk centraal staat. Ja, ook in de natuur gaan vogels en zoogdieren van hetzelfde geslacht met elkaar. Een hele leerzame ervaring, denken wij zo.

28 & 29 juli en 4 & 5 augustus, 14.00 uur, Plantage Kerklaan 38-40

5 Open air cinema op Mercatorplein
Pride AmsterdamInstagram

Op 1 en 2 augustus wordt het Mercatorplein voor twee dagen omgetoverd tot open air cinema waar je kunt genieten van de zwoele zomeravond terwijl je een interessante film kijkt. Zo zal op 1 augustus de film Moonlight worden getoond die verleden jaar drie Oscars won en veel indruk achterliet bij het publiek. In de film wordt het leven van Chiron gevolgd, waar identiteit, mannelijkheid en seksuele geaardheid centraal staan. De volgende avond zal de film Razzia worden getoond waarin verschillende personages in Casablanca worden gevolgd met als hoofdthema traditionele stereotypes en seksualiteit. Er zijn 300 stoelen ter beschikking, dus wees er op tijd bij!

1 en 2 augustus, open om 21:00 uur en film om 21:30 uur, Mercatorplein

6 Weekday komt met Rainbow Collection
Weekday

Net als vorig jaar komt modelabel Weekday met een speciale Rainbow Collection voor het Pride seizoen. De collectie bestaat uit acht gekleurde unisex T-shirts, gebaseerd op het werk van Amerikaanse homorechten-activist en ontwerper Gilbert Baker, die tevens de regenboogvlag ontwierp. Iedere kleur heeft een eigen betekenis: roze (sex), rood (life), oranje (healing), geel (sunlight), groen (nature), turquoise (art), indigo (harmony) en violet (spirit). Ook kun je op donderdagavond 2 augustus bij Weekday winkels in Amsterdam, Den Haag en Groningen gratis je eigen vlag ontwerpen. Voor iedere vlag doneert het label 10 euro aan de Free & Equal-campagne van de Verenigde Naties.

2 augustus, 18.30-21.00 uur, Rokin 84

7 Foam Gender Bender
FoamInstagram

Speciaal ter gelegenheid van Pride Amsterdam organiseert Foam fotografiemuseum een avond rondom het festival met de combinatie van de twee tentoonstellingen "Structures of Identity - Photography from the Walther Collection" en "Y’all better Quiet Down van JeanPaul Paula & Florian Joahn". Het thema rondom gender identiteit staat hier centraal. De kunstenaars en verschillende andere sprekers zullen aanwezig zijn op de avond waarop de rol van het begrip gender in de hedendaagse samenleving wordt besproken.

2 augustus, 18.30-21.00 uur, Keizersgracht 609

8 Colorful sushi bij SushiSamba
SushiSamba

Ter gelegenheid van Pride week is SushiSamba een samenwerking aangegaan met Nederlandse modetijdschriften, waaronder Vogue. Van 30 juli t/m 5 augustus kan je bij SushiSamba terecht voor een speciaal gecustomizede Vogue sushi roll met de naam ‘La Vie en Rose 20’ en versierd met kanpachi, yuzu, oshinko en 24 karaats goud. Klinkt hemels, niet? Daarnaast gaat een gedeelte van de opbrengst van elk gerecht naar Pride Amsterdam.

30 juli tot 5 augustus, Max Euweplein 64

9 INK Hotel wordt PINK
INK HotelInstagram

Het is alweer de derde keer dat het INK Hotel in Amsterdam roze kleurt. Op donderdag 26 juli 2018 opent PINK Hotel haar deuren, net voordat Pride week van start gaat. En dat gaat niet stilletjes, maar met een groots openingsfeest, de Wild & Free party. Vanaf 29 juli kan je in het PINK Hotel terecht voor een ware bottomless brunch, een compleet roze brunch met een oneindige hoeveelheid bubbels.

26 juli tot 5 augustus, Nieuwezijds Voorburgwal 67

10 My milkshake brings all the boys to the yard...
Milkshake Festival

Op zaterdag 28 en zondag 29 juli is het beroemde Milkshake festival in de Westergasfabriek. Het is het ultieme dance-event ontwikkeld onder het motto ‘niets moet, alles mag.’ Dat houdt in: entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status heeft hier helemaal niets met seksualiteit te maken. De sfeer is gezellig, alle soorten mensen komen, en mensen zijn lief voor elkaar. Iedereen is welkom. Koop je tickets op hun site.

28 en 29 juli, 12.00-23.00 uur, Westergasfabriek

11 Levi's Pride collectie
Levi's NederlandInstagram

Levi's lanceert ook dit jaar weer een speciale Pride collectie rondom het thema moed, individualiteit en solidariteit. Met onder anderen het gebruik van de slogan 'I AM' op T-shirts, de klassieke spijer jacks en 501-jeans met regenboog emblame wordt de collectie vormgegeven. Nederlands model Christina Curry heeft drie verschillende designs ontworpen om als druk te gebruiken op de shirts met de woorden 'loved’, ‘strong’ en ‘unique’. 100% van de winst van de collectie gaat naar verschillende organisaties ter ondersteuning van de LGBTQ-community. De items uit de Pride collectie zijn te koop in verschillende vestigingen van Levi's en op hun webshop.

Vanaf 19 juli, Levi's stores

12 I'm on a boat
The Daily DutchyInstagram

Last but not least… Dé highlight, dé touristentrekker: de Canal Pride. Over de Prinsengracht zullen op zaterdag 4 augustus rond de 80 rijkversierde boten varen en het beloofd wederom een heus spektakel te worden. Om 12.30 uur zal de eerste boot van het Oosterdok uitvaren, waardoor je dus ook niet te vroeg uit de veren hoeft om in de gezellige menigte te gaan staan. Simpelweg niet te missen.

4 augustus, Prinsengracht

13
W Amsterdam

Maak je liever deel uit van de parade dan dat je aan de kant staat toe te juichen? Denk dan vooral aan de speciale W Amsterdam Pride boot. Een tocht met deze boot staat garant voor een unieke ervaring. Vorig jaar dansten internationale drag supersterren Lady Bunny en Kim Chi mee op beats van model en DJ Valentijn de Hingh en werd de boot gedoopt tot beste vormgegeven paradeboot van 2017. Dat belooft veel goeds voor dit jaar! Maak je vooral niet druk om wat je aantrekt op deze extravagante boot. Ontwerper David Laport heeft namelijk speciaal voor alle gasten exclusieve outfits ontworpen.

4 augustus, Oosterdok

14 Mel C.
Pride AmsterdamInstagram

Niemand minder dan Sporty Spice zal het podium betreden tijdens de Pride! De voormalige Spice Girl Melanie C geeft tijdens het eindfeest van Pride Amsterdam op 5 augustus een afsluitconcert op de Dam. Verder zullen op deze avond onder anderen Willeke Alberti, Tommie Christiaan en Eleni Foureira, die tijdens het Eurovisiesong festival deelnam names Cyprus, het podium betreden.

5 augustus, Dam

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van LGBTQIA+