Things to do: de uitagenda voor deze maand

Vogue selecteert de leukste to do's in Nederland voor deze maand.

image
Yajoi KusamaGetty Images

Welkom bij Vogue’s uitagenda waar we elke maand fijne to do's uitlichten. Van een dagje weg tot een tentoonstelling tot een concert tot een theatervoorstelling: wij selecteren de highlights.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Fête du Champagne Festival
champagne festival
Pexels

De eerste editie van dit champagne festival wordt georganiseerd door het team achter het succesvolle Amsterdam Wine Festival. Van kleine wijnboeren tot de grote champagnehuizen, in totaal zullen er meer dan 100 verschillende soorten champagnes aanwezig zijn. Het festival staat in de sfeer van de charmante Franse boerenstijl. Van jong tot oud, iedereen is welkom op dit festival.

28, 29 en 30 juni, Rembrandtpark, Amsterdam. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

2 Dutch Design Festival
image
Dutch Creativity Festival

De club voor creativiteit (ADCN) en The Student Hotel presenteren samen het Dutch Creativity Festival. Op 7 en 8 juni 2019 wordt The Student Hotel City in Amsterdam omgetoverd tot een speeltuin voor nieuwsgierige mensen. Dutch Creativity Festival is het eerste Nederlandse evenement dat een focus heeft op multidisciplinaire creativiteit en connecties legt tussen creatieven in alle vormen en media.

7 en 8 juni, The Student Hotel City, Amsterdam. Tickets zijn via Eventbrite verkrijgbaar.

3 Lois Jeans Magasin - Sample & Stock Sale
image
Lois JeansInstagram

Bij de Sample & Stock Sale van Lois kun je de meest exclusieve fits en flared jeans bemachtigen met kortingen tot zeventig procent. Naast de iconische modellen kun je ook zeldzame en handgemaakte items uit Spanje kopen. Tijdens de sale maak je ook kans op extra kortingen en gifts.

24 en 25 mei, The Diamond Factory, Nieuwe Achtergracht, Amsterdam

4 Chez Moi
Chez Moi Bumble date diner
Chez Moi

Dating app Bumble organiseert een reeks exclusieve diners voor vrijgezellen in hartje Amsterdam. Bumble wil met de Chez Moi-diners vrijgezellen aanmoedigen om ook offline nieuwe mensen te ontmoeten. Eerder waren er al succesvolle edities in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Je kan erbij zijn door via de app te matchen met het Chez Moi-profiel en ze te vertellen waarom jij erbij moet zijn. De locatie wordt dan aan je bekend gemaakt.

23 mei, 13 juni en 4 juni, Amsterdam

5 Aperitivo in de Peacock Alley in het Waldorf Astoria
image
Waldorf Astoria Amsterdam

Het hotel Waldorf Astoria in Amsterdam bestaat komende maand vijf jaar, en laat dit niet zomaar voorbij gaan. Ter ere van het feestelijke jubileum kun je vanaf nu iedere doordeweekse dag genieten van een bijzonder en vernieuwd aperitivo-menu in de intieme Peacock Alley van het hotel. De Peacock Alley is sinds de opening van Waldorf Astoria Amsterdam geliefd bij zowel hotelgasten als locals uit Amsterdam om bij te komen van de drukte van de stad, en om af te spreken voor een koffie, lunch, of aperitief.

Elke doordeweekse dag van 18.00 tot 20.00 uur, Waldorf Astoria Amsterdam

6 SCOPES Amsterdam
L”ELUE COLLECTIF
Anja Dotter - Sam Hiscox

SCOPES is een space die ontworpen is als samenwerking tussen Porsche en de lokale creatieve scène in Amsterdam. SCOPES werd in november in Berlijn gelanceerd en wordt nu het Veronicaschip als start van een creatief collectief in Amsterdam met een langdurige impact. Twee weken lang zijn er modeshows, lezingen en events. Fotograaf Sam Hicox, die bekend is van zijn werk voor Vogue, I-D en Stella McCartney, zal daar zijn werk vertonen. Er is ook een young directors paneltalk met Jade Jackman, die de laatste Gucci campagnevideo schoot. Gedurende de week zullen er 's avonds diverse feesten plaatsvinden. Bekijk het complete programma hier.

8 tot 19 mei, NDSM Werf Amsterdam. De gratis tickets zijn verkrijgbaar via Eventbrite.

7 Feestelijke opening Westergas
image
Westergas

Westergas viert feest met een activiteitenprogramma voor iedereen. Zo hebben de gevestigde horecaondernemers voor € 15,- een heerlijk menu samengesteld, zijn er workshops te volgen, kun je exclusief 'een kijk achter de schermen' krijgen, zijn er exposities en kun je verhalen van vroeger en nu horen. Pepijn Lanen heeft een Westergas audiotour geschreven én ingesproken. Van jong tot oud zijn er leuke activiteiten te beleven.

Vrijdagmiddag 17 mei, Westergas, Amsterdam

8 Willem pop-up restaurant
image
Manic Organic

Future proof streetfood meets Haute Cuisine. Dineer als een koning(in) in het voormalige stadspaleis aan het lange voorhout in Den Haag. Manicorganic organiseert hier de komende twee maanden namelijk een speak easy cocktail concept om te laten zien dat je bewust kunt zijn, heerlijk kan eten en impact kan maken. Wat willen we nog meer?

16 maart tot 16 mei, Lange Voorhout 34, Den Haag. Tickets zijn te koop via eventbride.

9 Moco museum

Het Moco museum in Amsterdam presenteert van 22 maart tot 30 september werken van de wereldberoemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Deze Polka Dot Queen viert haar 90e verjaardag en ter ere hiervan hangen er tekeningen, schilderijen en installaties zoals haar beroemde zwart wit schilderij Night of the Stars en Pumpkin.

22 maart t/m 30 september, Moco Museum in Amsterdam, https://mocomuseum.nl

10 x-Ordinary Phenomena
image
Conservatorium Hotel

Het Conservatorium Hotel presenteert x-Ordinary Phenomena, een unieke zintuiglijke ervaring als kick-off van de Art Months 2019. Dit op maat gemaakte kunstconcept werd ontworpen door ontwerpers Marthe Biezen & Justine Kontou in samenwerking met Sizzer, Menno Kroon en Iscent. Door middel van het gebruik van natuurlijke elementen, geluidsgolven, geur en een doordacht ontwerp worden bezoekers aangemoedigd te resetten en de buitenwereld achter zich te laten voordat ze de lobby van het hotel binnentreden. Gedurende de maanden april, mei en juni kunnen bezoekers de installatie exclusief ervaren in de Paulus Potter-ingang van het hotel.

x-Ordinary Phenomena, van april t/m juni, www.conservatoriumhotel.com

11 Wereldpremière World Press Photo-tentoonstelling
image
Aida Muluneh

Op zaterdag 13 april gaat in Amsterdam World Press Photo 2019 open voor het publiek. Het is de première van de jaarlijkse expositie van de internationale persfotowedstrijd, die gevolgd wordt door de lange wereldtour. Verwacht ruim 150 bekroonde beelden en video’s, de winnende foto van het jaar en, nu voor het eerst, het verhaal van het jaar. Dit jaar nemen fotografen en visueel journalisten de bezoeker mee achter de schermen en vertellen in de Engelstalige audiotour hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende beelden.

World Press Photo-expo, vanaf zaterdag 13 april t/m zondag 7 juli 2019, www.worldpressphoto.org

12 Fashion Statements
Ninamounah
SPRL

Het Amsterdam Museum presenteert Fashion Statements,
een tentoonstelling over mode en identiteit vroeger en nu. Maar liefst 75 historische kostuums zijn worden tentoongesteld die elk door hun drager werden gebruikt om zichzelf te uiten of een boodschap over te brengen. Zes hedendaagse ontwerpers, waaronder Karim Adduchi en Bas Kosters kijken met een eigentijdse blik naar de 75 topstukken uit de kostuumcollectie van het Amsterdam Museum. Welke statements maakten mensen vroeger met deze kleding en hoe kijken wij daar vandaag
de dag tegenaan? Daarom tonen zij naast elke historisch ontwerp hun eigen moderne ontwerpen die zijn geïnspireerd op de modestatements van toen.

Fashion Statements, 18 april tot en met 8 september 2019 in het Amsterdam Museum.

13 David Lynch-films
Mulholland Drive 2 - David Lynch

Dit najaar kun je niet om Twin Peaks-regisseur David Lynch heen: Eye brengt een aantal van zijn klassiekers opnieuw uit, waaronder Mulholland Drive en Lost Highway én er is een grote expositie over zijn werk te zien in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum. Want we kennen Lynch dan wel voornamelijk van zijn serie en films, hij is ook een begenadigd kunstenaar: hij maakt schilderijen, (geluids)installaties en sculpturen.

Someone Is In My House, t/m 29 april 2019 in Amsterdam, www.bonnefanten.nl / www.eyefilm.nl

14 Bauhaus is 100
image
Museum Boijmans van Beuningen

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus in Rotterdam werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerp school. In de tentoonstelling 'pioniers van een nieuwe wereld' worden 800 objecten - kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto's en architectuur - geshowd. Een unieke inzage in de wereld van design en de invloed van het Bauhaus door de jaren heen!

Booijman van Beuningen, t/m 26 mei, www.boijmans.nl

15 Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature
image
David Hockney, 'Nog meer gevelde bomen langs Woldgate', 2008 © David Hockney, Foto: Richard Schmidt

Nooit eerder werden de raakvlakken tussen David Hockney en Vincent van Gogh zo groots en kleurrijk in beeld gebracht dan tijdens de Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature tentoonstelling die vanaf 1 maart te bezichtigen is in het Van Gogh museum in Amsterdam.

Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature, t/m 26 mei 2019, www.vangoghmuseum.nl

16 Charlotte Posenenske
image
Charlotte Posenenske

Van 18 mei tot en met 15 september 2019 presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Charlotte Posenenske. In deze eerste solotentoonstelling zal de ruimtelijke ontwikkeling in Posenenske’s oeuvre in zijn geheel worden laten zien en de bezoeker meenemen in de conceptuele en minimalistische kunst van de jaren zestig.

18 mei t/m 15 september, Kröller-Müller Museum, www.krollermuller.nl

17 Sieraden - makers & dragers
Samburu Meisje

De tentoonstelling Sieraden - Makers & Dragers is een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Afrika Museum, Museum Volkenkunde, Tropenmuseum en Wereldmuseum; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot kralenwerk uit Afrika worden deze verhalen verteld.

Nog t/m 2 juni 2019, www.afrikamuseum.nl

18 RUIS
Jacqueline de Jong, After the War, 1995 - Foto: L. Kolkena

Frans Hals passé? Welnee! In de tentoonstelling RUIS wordt het oeuvre van de Hollandse Meester in een hedendaags licht gezet aan de hand van moderne schilderkunst. Een eerbetoon van schilderijen van Jacqueline de Jong, absurdistische en progressieve portretten van Hamishi Farah en Nicole Eisenman.

Nog t/m 16 juni 2019 in Haarlem, www.franshalsmuseum.nl

19 De Schatkamer Meesterwerken uit de Hermitage
image
hermitage.nl

Het Hermitage museum in Amsterdam viert zijn jubileum met twee spectaculaire tentoonstellingen. De collectie genaamd "De Schatkamer Meesterwerken uit de Hermitage!" laat meesterwerken zien van Bernini, Matisse, Rembrandt, Tintoretto,
Velázquez en Van der Weyden.

Nog t/m 25 augustus, www.hermitage.nl

20 Connecting Time
image
Verkeer Bureaus

In de expositie Connecting Time in het Moco Museum komt het verleden, heden en de toekomst samen. De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham verbindt in elf getransformeerde ruimtes deze drie dimensies. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Arsham presenteert.

Nog t/m 30 september 2019, www.mocomuseum.nl

21 Rembrandt en de Gouden Eeuw

Het Mauritshuis in Den Haag staat in het teken van Rembrandt en de gouden eeuw met één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Van 31 januari t/m 15 september 2019 zijn alle 18 schilderijen te zien zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt.

Rembrandt en het Mauritshuis, t/m 4 oktober 2019, in het Mauritshuis.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws