Things to do: de uitagenda voor deze maand

Vogue selecteert de leukste to do's in Nederland voor deze maand.

image
Robin de Puy

Welkom bij Vogue’s uitagenda waar we elke maand fijne to do's uitlichten. Van een dagje weg tot een tentoonstelling tot een concert tot een theatervoorstelling: wij selecteren de highlights.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Make Me Feel Things
image
Fashion For Good

Donderdag 14 maart opent de 2-weekse expositie Make Me Feel Things in het Fashion For Good museum op het Rokin in Amsterdam. Georganiseerd door Goat Organic Apparel zijn er 5 kunstenaars gekoppeld aan 5 game changers om hun idee over duurzaamheid te vertalen naar een kunstwerk en t-shirt. De opbrengt zal gaan naar non-profit organisatie Just Diggit.

14 maart t/m 28 maart, Fashion For Good, Amsterdam.

2 Ronald van der Kemp

De Nederlandse ontwerper Ronald van der Kemp spreekt op vrijdag 15 maart in het Amsterdamse pakhuis de Zwijger. Als onderdeel van de serie 'Dutch Masters' gaat hij in op onderwerpen zoals carrière keuzes, inspiratie en recycling.

Vrijdag 15 maart, 20:00, in pakhuis de zwijger. Koop je kaarten via https://dezwijger.nl

3 Me, myself & who?
image
Me, myself and who?

Single ladies opgelet! Aanstaande zaterdagochtend 16 maart, van 10:00 tot 12:30, kun jij jouw liefdesleven een positieve boost geven om een échte verandering teweeg te brengen om succesvol te starten met daten. In de workshop Me, Myself & Who ga jij in op actuele dating issues en hoe je kan reageren op 'Ben je nu nog steeds vrijgezel? Hoe kan dat nou, zo’n leuke meid!'.

16 maart, 10:00 - 12:30, Canvas Rotterdam. Opgeven kan via eventbride.

4 Barbier van Sevilla

De beroemde aria van de ‘Barbier van Sevilla’ – Figaro – is misschien wel de bekendste opera-aria die er is. Mis je kans niet om één van de meest opgevoerde opera’s in de wereld te bekijken aanstaande zaterdag in het stadstheater van Zoetermeer.

16 maart, 360° Stadstheater Zoetermeer. Koop je tickets hier.

5 Static Mythologies
image
Daniel Arsham

Naast zijn Connection Time-expo in het Amsterdamse MOCO museum, opende kunstenaar Daniel Arsham daarnaast nog een aparte tentoonstelling Static Mythologies in galerie Ron Mandos op de Prinsengracht. Arsham ziet zichzelf als een archeoloog van de toekomst, die iconische objecten in zeer speciale materialen en kristallen verwerkt alsof ze over 1000 jaar opgegraven zijn. Voor deze expo heeft hij speciaal een Dutch Vogue editie gemaakt, met daarop een aantal van zijn helden zoals Mondriaan, van Gogh en Gordon Parks. Bij dit werk heeft hij kwarts en seleniet kristallen verwerkt. Dank Arsham!

Static Mythologies, nog t/m 16 maart 2019, www.ronmandos.nl en www.mocomuseum.nl

6 Willem pop-up restaurant
image
Manic Organic

Future proof streetfood meets Haute Cuisine. Dineer als een koning(in) in het voormalige stadspaleis aan het lange voorhout in Den Haag. Manicorganic organiseert hier de komende twee maanden namelijk een speak easy cocktail concept om te laten zien dat je bewust kunt zijn, heerlijk kan eten en impact kan maken. Wat willen we nog meer?

16 maart tot 16 mei, Lange Voorhout 34, Den Haag. Tickets zijn te koop via eventbride.

7 Love Me-expo van Robin de Puy
image
Robin de Puy

Robin de Puy, de Nederlandse fotograaf die in 2016 werd benoemd tot Fotograaf des Vaderlands, exposeert haar werk Love Me in The Ravestijn Gallery in Amsterdam. De portretten in deze tentoonstelling hebben op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen. Van een modelgenaamd Birk op weg naar roem tot Randy, een puberjongen die opgroeit in Ely, Nevada. Is het mooi of lelijk? De Puy wil met deze expo benadrukken dat zij schoonheid vindt in wat anderen als onooglijk bestempelen.

Love Me, t/m 16 maart, www.theravenstijngallery.com

8 Passion for Perfection
image
Filmhuis Den Haag

Haagse filmliefhebbers opgelet: in maart presenteert filmhuis Den Haag Passion for Perfection. Deze film neemt ons mee naar het Fitzwilliam Museum in Cambridge, waar de grote collectie hangt van Edgar Degas, één van de meest invloedrijke Franse kunstenaars. Deze Franse impressionistische kunstschilder had een drang naar perfectie door te experimenteren met nieuwe technieken en het bestuderen van meesters uit het verleden.

Filmhuis Den Haag, zaterdag 16 maart en woensdag 20 maart. Meer informatie vind je op de website van filmhuis Den Haag.

9 A Little Night Music

Van 16 maart tot 9 april draait de opera voorstelling A Little Night Music van de Nederlandse Reisopera. Het verhaal van Stephen Sondheim is voor jong en oud van toepassing en neemt je mee in reflecties over het leven en relaties. De eerste tentoonstelling vindt plaats in Enschede en de tweede in koninklijk theater Carré.

16 maart tot 9 april, diverse locaties in Nederland, www.reisopera.nl

10 The Favourite
image
YouTube

Begin 18de eeuw arriveert dienstmeisje Abigail (Emma Stone) aan het hof van koningin Anna (Olivia Colman) van Engeland. Sarah Churchill (Rachel Weisz), hofdame en vertrouweling van de koningin, ziet haar als bedreiging en er ontwikkelt zich een strijd om de affectie van de koningin – en de macht. Dat klinkt serieuzer dan het in handen van Yorgos Lanthimos is. De regisseur staat bekend om zijn zwarte humor. The Favourite is daarop geen uitzondering.

The Favourite, t/m 20 maart in de bioscoop.

11 The Kids Are Alright
image
Mick de Lint

Tot 21 maart lanceert acteur Mick de Lint zijn eerste boek en expositie 'The Kids Are Alright'. Met zijn expositie speelt hij in op de jeugdige en speelse vreugde die vaak niet meer zichtbaar is in deze tijden van naar een perfectie strevende foto.

t/m 21 maart, De Hallen Amsterdam, www.mickdelint.com

12 Arab Filmfestival

Van 27 tot 31 maart zal het jaarlijkse Arab film festival plaatsvinden in Rotterdam. Het publiek zal worden meegenomen in de schoonheid van de Arabische wereld inclusief de complexe standpunten, het dagelijks leven, de artisticiteit en de humor.

27 maart t/m 31 maart, lantarenvenster in Rotterdam, www.arabfilmfestival.nl

13 Museum Rijswijk
image
Museum Rijswijk

Museum Rijswijk organiseert van 12 februari tot 21 maart de eerste duo expositie van Preta Wolzak & Bas Kosters. De noodzaak om te creëren, verbindt. Beiden kijken naar de wereld: de één vanuit zelfliefde, de ander vanuit adoratie voor strijdbare vrouwen en protest tegen misstanden in deze wereld. Een absolute must-visit voor ons fashion lovers!

Nog t/m 31 maart, museum Rijswijk, Herenstraat 672282 BR Rijswijk www.museumrijswijk.nl

14 Right About Now

Van 29 tot 31 maart zal in Amsterdam het Right About Now festival plaatsvinden. Dit is hét festival in de randstad dat urban performing arts in al zijn vormen mengt: theater, dans, muziek, fashion, film en meer. Alles staat in het teken van het delen én beleven van de urban culture. Leer de next generation artiesten kennen uit verschillende culturen en hiphop. Het driedaagse RIGHTABOUTNOW Festival is verspreid over drie locaties, expositieruimtes, club-, theater- en concertpodia.

29 t/m 31 maart, meerdere locaties in Amsterdam, www.rightaboutnowinc.com

15 Bed-in for Peace
image
Nico Koster/MAI

In Hilton Amsterdam is van 22 tot en met 31 maart een foto-expositie te zien over de Bed-in for Peace actie van John Lennon en Yoko Ono. De expositie toont vijftig iconische beelden van toen, als actie voor wereldvrede, die vandaag de dag nog steeds relevant is. De expositie is gratis toegankelijk.

Hilton Amsterdam, nog t/m 31 maart, Apollolaan 138, 1077 BG Amsterdam, dagelijks 10.00 -20.00 uur. Meer informatie vind je op de website van Hilton hotel Amsterdam.

16 Moco museum

Het Moco museum in Amsterdam presenteert van 22 maart tot 30 september werken van de wereldberoemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Deze Polka Dot Queen viert haar 90e verjaardag en ter ere hiervan hangen er tekeningen, schilderijen en installaties zoals haar beroemde zwart wit schilderij Night of the Stars en Pumpkin.

22 maart t/m 30 september, Moco Museum in Amsterdam, https://mocomuseum.nl

17 Nederlandse Filmnacht
image
Eye Filmhuis

De Nederlandse Filmnacht organiseert tussen 11 en 25 april 2019 de Nederlandse filmnacht in filmtheaters door het hele land. Dirty God, het Engelstalige speelfilmdebuut van Sacha Polak zal worden vertoond. Deze film, die gaat over gaat over een jonge alleenstaande moeder die haar leven weer moet oppakken na een tragisch ongeval, was de openingsfilm van het Internationaal film festival 2019 in Rotterdam.

Nederlandse filmnacht, 11 t/m 25 april 2019, meer informatie vind je op de website van De Nederlandse filmnacht.

18 Revolutions: Welcome to the Future

Revolutions is een spannende young adult voorstelling, geïnspireerd op oa Black Mirror, The Hunger Games en 1984 van George Orwell. De 1 uur en 30 minuten durende voorstelling neemt je mee in een zenuwslopend verhaal over een dystopische toekomst, controle en macht, massasurveillance en mediadominantie. Deze actiethriller is van 21 februari t/m 14 april door heel Nederland te zien.

Revolutions Welcome to the Future, t/m zondag 14 april, https://www.hnt.nl/

19 David Lynch-films
Mulholland Drive 2 - David Lynch

Dit najaar kun je niet om Twin Peaks-regisseur David Lynch heen: Eye brengt een aantal van zijn klassiekers opnieuw uit, waaronder Mulholland Drive en Lost Highway én er is een grote expositie over zijn werk te zien in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum. Want we kennen Lynch dan wel voornamelijk van zijn serie en films, hij is ook een begenadigd kunstenaar: hij maakt schilderijen, (geluids)installaties en sculpturen.

Someone Is In My House, t/m 29 april 2019 in Amsterdam, www.bonnefanten.nl / www.eyefilm.nl

20 Axel Vervoordt-expo
Axel Vervoordt, foto Jan Liégeois

Dit najaar presenteert het nieuwe diamantmuseum DIVA zijn eerste tijdelijke tentoonstelling: Wonderkamer I: Axel Vervoordt. Gastcurator Axel Vervoordt toont in het museum dat in Antwerpen gelegen is de wonderlijke wereld door naturalia, juwelen en exotica samen met historische en hedendaagse kunst. Gastcurator Axel Vervoordt dompelt de bezoeker onder in een wonderlijke wereld door naturalia, juwelen en exotica samen te presenteren met historische en hedendaagse kunst. Met kunstwerken van o.a. Anish Kapoor, Lucio Fontana, El Anatsui en bruiklenen van o.a. het Victoria & Albert Museum en Vervoordts eigen collectie

T/m 28 april 2019 in Antwerpen, www.divaantwerp.be

21 Erwin Olaf
image
Gemeentemuseum

Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen een eerbetoon aan één van de beroemdste fotografen van Nederland: Erwin Olaf. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor de analoge camera en hoe hij zich ontwikkelde naar een digitale beeldmaker en verhalenverteller. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente werk met de titel Palm Springs.

Erwin Olaf, t/m 12 mei 2019, www.gemeentemuseum.nl.

22 Bauhaus is 100
image
Museum Boijmans van Beuningen

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus in Rotterdam werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerp school. In de tentoonstelling 'pioniers van een nieuwe wereld' worden 800 objecten - kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto's en architectuur - geshowd. Een unieke inzage in de wereld van design en de invloed van het Bauhaus door de jaren heen!

Booijman van Beuningen, t/m 26 mei, www.boijmans.nl

23 Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature
image
David Hockney, 'Nog meer gevelde bomen langs Woldgate', 2008 © David Hockney, Foto: Richard Schmidt

Nooit eerder werden de raakvlakken tussen David Hockney en Vincent van Gogh zo groots en kleurrijk in beeld gebracht dan tijdens de Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature tentoonstelling die vanaf 1 maart te bezichtigen is in het Van Gogh museum in Amsterdam.

Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature, t/m 26 mei 2019, www.vangoghmuseum.nl

24 Charlotte Posenenske
image
Charlotte Posenenske

Van 18 mei tot en met 15 september 2019 presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Charlotte Posenenske. In deze eerste solotentoonstelling zal de ruimtelijke ontwikkeling in Posenenske’s oeuvre in zijn geheel worden laten zien en de bezoeker meenemen in de conceptuele en minimalistische kunst van de jaren zestig.

18 mei t/m 15 september, Kröller-Müller Museum, www.krollermuller.nl

25 Sieraden - makers & dragers
Samburu Meisje

De tentoonstelling Sieraden - Makers & Dragers is een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Afrika Museum, Museum Volkenkunde, Tropenmuseum en Wereldmuseum; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot kralenwerk uit Afrika worden deze verhalen verteld.

Nog t/m 2 juni 2019, www.afrikamuseum.nl

26 RUIS
Jacqueline de Jong, After the War, 1995 - Foto: L. Kolkena

Frans Hals passé? Welnee! In de tentoonstelling RUIS wordt het oeuvre van de Hollandse Meester in een hedendaags licht gezet aan de hand van moderne schilderkunst. Een eerbetoon van schilderijen van Jacqueline de Jong, absurdistische en progressieve portretten van Hamishi Farah en Nicole Eisenman.

Nog t/m 16 juni 2019 in Haarlem, www.franshalsmuseum.nl

27 De Schatkamer Meesterwerken uit de Hermitage
image
hermitage.nl

Het Hermitage museum in Amsterdam viert zijn jubileum met twee spectaculaire tentoonstellingen. De collectie genaamd "De Schatkamer Meesterwerken uit de Hermitage!" laat meesterwerken zien van Bernini, Matisse, Rembrandt, Tintoretto,
Velázquez en Van der Weyden.

Nog t/m 25 augustus, www.hermitage.nl

28 Connecting Time
image
Verkeer Bureaus

In de expositie Connecting Time in het Moco Museum komt het verleden, heden en de toekomst samen. De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham verbindt in elf getransformeerde ruimtes deze drie dimensies. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Arsham presenteert.

Nog t/m 30 september 2019, www.mocomuseum.nl

29 Rembrandt en de Gouden Eeuw

Het Mauritshuis in Den Haag staat in het teken van Rembrandt en de gouden eeuw met één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Van 31 januari t/m 15 september 2019 zijn alle 18 schilderijen te zien zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt.

Rembrandt en het Mauritshuis, t/m 4 oktober 2019, in het Mauritshuis.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws