Things to do: de uitagenda voor deze maand

Vogue selecteert de leukste to do's in Nederland voor deze maand.

image
Michaël Smits

Welkom bij Vogue’s uitagenda waar we elke maand fijne to do's uitlichten. Van een dagje weg tot een tentoonstelling tot een concert tot een theatervoorstelling: wij selecteren de highlights.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 'De Grote Suriname'-tentoonstelling
De Grote Suriname Tentoonstelling Nieuwe Kerk Amsterdam
De Grote Suriname Tentoonstelling + De Nieuwe Kerk

Wegens groot succes is De Grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam verlengt. De tentoonstelling vertelt het meeslepende verhaal van Suriname, haar geschiedenis en haar bewoners van verschillende achtergronden, die samenkwamen in het land. De Grote Suriname-tentoonstelling is de best bezochte tentoonstelling van De Nieuwe Kerk in tien jaar.

Zaterdag 5 oktober 2019 tot en met zondag 1 maart 2020, De Grote Suriname-tentoonstelling, De Nieuwe Kerk, Amsterdam

2 'Now Look Here – The African Art of Appearance' expositie
Foto Stephen Tayo The African Art of Appearance Now Look Here
Stephen Tayo

De tentoonstelling Now Look Here – The African Art of Appearance presenteert het werk van achttien Afrikaanse kunstenaars, die de perceptie van Afrika willen veranderen door middel van fotografie en digitale media. De beeldmakers presenteren een nieuwe visuele taal en identiteit in hun werk met ironie, schoonheid en stijl. De tentoonstelling is gecureerd door Renny Ramakers en is te bezoeken in een loods in Amsterdam-Noord, vijftien minuutjes lopen vanaf centraal station.

Zaterdag 25 januari tot en met 23 februari, Now Look Here – The African Art of Appearance, Asterweg 17, Amsterdam

3 MOAM 'Generation 2020' expositie
image
Michaël Smits

Vrijdag 24 januari keert het creatieve platform MOAM terug met de zesde editie van de allersnelste pop-up expositie in Nederland: Generation 2020. In slechts drie uur tijd, tonen twintig veelbelovende Nederlandse talenten - die net zijn afgestudeerd van een kunstacademie - hun multidisciplinaire werk. In alle werken staat duurzaamheid centraal, en diende ook het concept natuur als inspiratiebron. Naast de expositie vinden er gedurende de avond ook verschillende talks plaats met als thema sustainability in creativity en creativity in sustainability, waar de kunstenaars hun werk zullen bespreken en vragen van het publiek kunnen beantwoorden. De expositie vindt plaats in de Amsterdamse creatieve hotspot Capital C.

Vrijdag 24 januari, Generation 2020, Captial C, Amsterdam

4 Expositie 'Regeneration' in De School
The Fabricant

De School in Amsterdam presenteert vanaf vrijdag 10 januari de expositie Regeneration, gecureerd door Studio Uncoated. Samen met verschillende kunstenaars, stelt Studio Uncoated met de tentoonstelling de vraag: Wat als we alles al hebben dat we nodig hebben? Middels een mix van interactieve installaties, video werk en fotografie zet Regeneration je aan het denken. Onderdeel van de expositie is The Fabricant, het eerste digitale modehuis ter wereld dat gevestigd is in Amsterdam. Zij zullen hun digitale modecollectie DEEP tentoonstellen.

Vrijdag 10 januari tot en met maandag 2 maart, Regeneration, De School, Amsterdam

5 Expositie Shafagh - Klaartje Lambrechts
Foto uit Expositie Shafagh van Klaartje Lambrechts
Klaartje Lambrechts

Voor dit fotoproject reisde Klaartje Lambrechts tussen 2015 en 2019 drie keer naar Iran, waar ze portretten maakte van mensen die dans en beweging tot passie hebben verheven. Zwart-witbeelden van de dansvloer worden afgewisseld met klassiekere portretten. Erg interessant, want de meeste dansvormen zijn in het land in het openbaar simpelweg verboden. Tóch ontmoette de fotografe mensen die met de discipline bezig zijn, vaak onder de radar.

Shafagh, 15 januari 2020 tot 9 februari 2020, Pedrami Gallery, Antwerpen

6 Licht-, sound- en kunstinstallatie SKALAR
skalar-installatie-westergas
Skalar

In januari landt de audiovisuele kunstinstallatie SKALAR in Amsterdam, van de hand van lichtkunstenaar Christopher Bauder en muzikant Kanding Ray. Deze grootschalige artistieke productie is een samenwerking tussen de Berlijnse ontwerp- en kunst studio WHITEvoid, de Amsterdamse dance promotors Audio Obscura en Westergas. Verwacht lichtstralen, bewegende spiegels en surround sound, die samen een bepaalde 'vorm van meditatie' moeten bieden.

Vrijdag 10 januari tot en met woensdag 5 februari, SKALAR, Westergas Amsterdam

7 A Tribute to Terry O'Neill
vogue-tipt-uit-agenda
Terry O'Neill

De Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 8 januari tot en met 21 maart 2020 A tribute to Terry O’Neill. De expositie is een eerbetoon aan de legendarische Britse celebrityfotograaf, die onder meer Brigitte Bardot, Kate Moss en Sophia Loren fotografeerde. De galerie toont een selectie iconische zwart-wit portretten van filmsterren en artiesten uit met name de Swinging Sixties en Roaring Seventies.

Van 8 januari tot 21 maart, Eduard Planting Gallery, Amsterdam

8 Virtuele Modest Fashion-tentoonstelling
vogue-tips-uit-agenda
Aad Hoogendoorn

We gokken het antwoord al te weten, maar toch: ben jij ooit virtueel door een tentoonstelling gelopen? In het Stedelijk Museum in Schiedam kan het, mét speciale bril op je neus. Door de (VR-)bril zie je kunst en mode alsof je er daadwerkelijk voor staat, en da's best een bijzondere ervaring. De tentoonstelling focust op modest fashion, wat kortweg 'bescheiden mode' betekent. Meer bedekt met een langere zoom, en losjes wapperend om het lichaam, zeg maar. De modetrend gaat al eeuwen terug en bestaat in verschillende delen van de wereld, blijkt uit de expositie.

Tot 9 februari 2020, Modest Fashion, Stedelijk Museum Schiedam.

9 Frans Hals Museum: Marianna Simnett & Lubaina Himid
uit-agenda-vogue-tips
Frans Hals Museum

Tot en met 23 februari 2020 zijn in het Frans Hals Museum twee solotentoonstellingen te zien van toonaangevende Britse kunstenaars. Zo zijn daar ten eerste de video's en installaties van Marianna Simnett, waarin het lichaam en de mogelijkheid tot transformatie daarvan centraal staan. Lubaina Himid werpt op haar beurt een blik op de onzichtbaarheid van zwarte mensen – in het bijzondere vrouwen – binnen de Westerse cultuur. Zet je aan het denken.

Vanaf 16 november t/m 23 februari 2020, Frans Hals Museum, Hal aan de Grote Markt 16, Haarlem

10 Tentoonstelling 'The Hoodie' bij Het Nieuwe Instituut

In de tentoonstelling The Hoodie van schrijver (voor onder meer The New York Times) en curator Lou Stoppard staat de hoodie als ‘verhalenverteller’ centraal, als drager van de meest uiteenlopende betekenissen. De sweater-met-capuchon zegt volgens het Rotterdamse Nieuwe Instituut veel over de tijd waarin we leven; er zijn verhalen aan verbonden over sociale ongelijkheid, jongerencultuur, verschillende subculturen, over racisme, privacy en angst – en natuurlijk ook gewoon over stijl.

1 december 2019 t/m 12 april 2020, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 Rotterdam

11 XL Rooftopsjoelen bij Floor17
rooftop-sjoelen-amsterdam 
Floor17

Vanaf 14 november kan er bij Floor17 op 85 meter hoogte XL gesjoeld worden, mét adembenemend uitzicht over heel Amsterdam. Het hotel, dat tot voor kort nog Ramada Apollo Hotel heette, is recentelijk een rebranding ondergaan en omgedoopt tot Leonardo Hotel Rembrandtpark. De befaamde werken van Da Vinci zijn met een creatieve twist terug te vinden op de XL sjoelbakken.

Van 14 november tot 31 januari, Floor17, Staalmeesterslaan 140, Amsterdam

12 Fashion for Good Museum presents REBORN
fashion-for-good-museum-amsterdam
Fashion for Good

De Fashion for Good Experience is een interactief modemuseum dat gebruikt maakt van de nieuwste technologieën. Het museum vertelt de verhalen achter de kleding die je draagt en laat je zien hoe je zelf actie kunt ondernemen en een positieve invloed kunt hebben op de mode-industrie.

Het nieuwe thema REBORN duikt in de merken die zich richten op circulariteit, door biologisch afbreekbare materialen of gerecyclede kleding en schoenen te creëren en proberen het gebruik van nieuwe materialen zoveel beperkt te houden. Naast dit thema wordt een tijdelijke tentoonstelling van upcyclede vintage bruidsjurken getoond door ontwerper Tess van Zalinge en weddingplanner Lotte Grossman onder het merk "tesswithlotte".

Vanaf 10 oktober 2019, Fashion for Good Museum, Rokin 102, Amsterdam

13 Rijksmuseum
rineke-dijkstra-rijksmuseum-nachtwacht
Rineke Dijkstra/Rijksmuseum

In de Eregalerij van het Rijksmuseum is vanaf 5 september Night Watching - een nieuwe filminstallatie van Rineke Dijkstra - te zien. Dijkstra, die internationale faam verwierf met haar fotoserie Strandportretten, heeft veertien groepen vastgelegd die naar de Nachtwacht kijken. Razend interessant,want elke groep ziet en bespreekt iets anders terwijl ze naar hetzelfde schilderij kijken.

Vanaf 5 september, het Rijksmuseum, Amsterdam.

14 Aperitivo in de Peacock Alley in het Waldorf Astoria
image
Waldorf Astoria Amsterdam

Het hotel Waldorf Astoria in Amsterdam bestaat komende maand vijf jaar, en laat dit niet zomaar voorbij gaan. Ter ere van het feestelijke jubileum kun je vanaf nu iedere doordeweekse dag genieten van een bijzonder en vernieuwd aperitivo-menu in de intieme Peacock Alley van het hotel. De Peacock Alley is sinds de opening van Waldorf Astoria Amsterdam geliefd bij zowel hotelgasten als locals uit Amsterdam om bij te komen van de drukte van de stad, en om af te spreken voor een koffie, lunch, of aperitief.

Elke doordeweekse dag van 18.00 tot 20.00 uur, Waldorf Astoria Amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws