Things to do: de uitagenda voor deze maand

Vogue selecteert de leukste to do's voor het najaar van 2018.

First Nude in Colour
Norman Parkinson

Welkom bij Vogue’s uitagenda waar we elke maand fijne to do's uitlichten. Van een dagje weg tot een tentoonstelling tot een concert tot een theatervoorstelling: wij selecteren de highlights.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 RUIS
Jacqueline de Jong, After the War, 1995 - Foto: L. Kolkena

Frans Hals passé? Welnee! In de tentoonstelling RUIS wordt het oeuvre van de Hollandse Meester in een hedendaags licht gezet aan de hand van moderne schilderkunst. Een eerbetoon van schilderijen van Jacqueline de Jong, absurdistische en progressieve portretten van Hamishi Farah en Nicole Eisenman.

Nog t/m januari 2019 in Haarlem, www.franshalsmuseum.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
2 David Lynch-films
Mulholland Drive 2 - David Lynch

Dit najaar kun je niet om Twin Peaks-regisseur David Lynch heen: Eye brengt een aantal van zijn klassiekers opnieuw uit, waaronder Mulholland Drive en Lost Highway én er is een grote expositie over zijn werk te zien in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum. Want we kennen Lynch dan wel voornamelijk van zijn serie en films, hij is ook een begenadigd kunstenaar: hij maakt schilderijen, (geluids)installaties en sculpturen.

Someone Is In My House, van 30 november tot 29 april in Amsterdam, www.bonnefanten.nl / www.eyefilm.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
3 Lily van der Stokker-expo
Lily van der Stokker, Huh, 2014

Moet kunst altijd een boodschap heb-ben of mag het ook gewoon mooi, grappig of leuk zijn? Nederlands meest decoratieve kunstenaar Lily van der Stokker heeft met haar uitbundige tekeningen en muurschilderingen een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Het Stedelijk Museum presenteert een overzicht.

Nogt/m 24 februari in Amsterdam, www.stedelijk.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
4 Femme Fatale
Iris van Herpen - Foto: Petrovsky & Ramone

Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Fong Leng en natúúrlijk Coco Chanel. Met een leger aan briljante vrouwelijke modeontwerpers, is het bijna niet voor te stellen dat er nooit eerder een expo aan deze krachtige vrouwen werd gewijd. Gelukkig komt daar verandering in: Gemeentemuseum Den Haag komt met de expo Femmes Fatales.

Van 17 november t/m 24 maart in Den Haag, www.gemeentemuseum.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
5 George Fitzgerald
George Fitzgerald

George FitzGerald bracht onlangs zijn tweede solo-album uit, genaamd All That Must Be. Het album bestaat uit een hypnotiserende verzameling nummers die zijn volwassenheid als artiest onderstrepen en zijn transitie van club dj/producer naar echte albumartiest kenmerkt.

Zaterdag 1 december in Amsterdam, www.paradiso.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
6 International Documentary Film Festival Amsterdam
InstagramAll Inclusive van Corina Schwingruber Ilić

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is een inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod van honderden documentaires van hoge kwaliteit. De nieuwste programma's zijn o.a. Luminous die films met karakter-, plot- of auteurgedreven elementen bevat en dompelen de kijker onder in een cinematografische ervaring. Het Frontlight-programma heeft een selectie van uitzonderlijke films over onderwerpen die van de radar van de mainstream-media zijn gevallen, of films die bekende verhalen dieper onderzoeken. De nadruk ligt op maatschappelijke kwesties die wereldwijd spelen. Denk bijvoorbeeld aan de The Panama Papers van Alex Winter.

Van 14 t/m 25 november in Amsterdam - www.idfa.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
7 Artfully Dressed
Fotograaf Miho Kajioka door Carla van de Puttelaar

Van 15-25 november zullen de tentoonstelling van fotograaf Carla van de Puttelaar, Artfully dressed: Women in the Art World worden voorgesteld bij Sotheby's op de Emmalaan in Amsterdam. Voor deze serie zijn zestig meest invloedrijke vrouwen in de hedendaagse kunstwereld (van kunstenaars tot museumdirecteuren) gefotografeerd, gekleed in jurken van Nederlandse designers, onder andere Claes Iversen en Addy van den Krommenacker. Het thema op zich is een feministische statement in een tijd waarin gendergelijkheid op de werkplek en in de kunstwereld vaak in het nieuws komt.

Van 15 november t/m 25 november in Amsterdam, www.sothebys.com

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
8 The Kindergarten Teacher
The Kindergarten Teacher

Maggie Gyllenhaal schittert in The Kindergarten Teacher als een veertigjarige kleuterjuf met een kleurloos bestaan. Op een dag ontdekt ze dat een van haar kleuters een wonderkind is met een talent voor poëzie. Ze wil hem helpen zijn talent te ontplooien en de wereld laten weten hoe goed hij is. Maar zijn vader denkt daar anders over. Dan wordt het een obsessie, die haar saaie bestaan in een ander daglicht zet.

Vanaf 15 november in de bioscoop.

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
9 Kunstlijn Haarlem
InstagramFloris Felix

Al is in Haarlem de jaarlijkse oudste open atelierroute Kunstlijn Haarlem 2018 afgelopen. Wat veel bezoekers niet weten is dat ook de maand erna nog veel gallerijen en verschillende pop-up stores de deuren openen. Het toonaangevende evenement van en voor hedendaagse kunstenaars toonde op zo'n 150 bijzondere locaties het beste in en rond Haarlem. Bekijk zeker de website van Kunstlijn Haarlem, want onder andere kunstenaars Olaf Kramer, Fisherman & Friends maar ook de illustrator Floris Felix toont nog tot 15 december het beste in de pop-up Galerie Vip.

Nog heel het najaar en begin 2019 in Haarlem, www.kunstlijnhaarlem.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
10 Michel Comte
Michel Comte

Normaal hangt het werk van de Zwitserse fotograaf Michel Comte alleen in musea, maar nu kun je het ook kopen, en wel in Kunsthuis Amsterdam. Een recente foto van Comte – van Carla Bruni, voor een safe sex-campagne – bracht onlangs 100.000 dollar op bij een veiling. Comte, 64 jaar en nog altijd zeer actief, fotografeerde voor talloze magazines – van Vogue tot Vanity Fair – en deed internationale campagnes voor Ungaro, Ferrari en Dolce & Gabbana. Hij had dan ook talloze beroemdheden voor zijn lens. Kunsthuis Amsterdam werkt ook met kunsthuur en koopregelingen. Zéker de moeite waard.

Van 16 november t/m 9 december in Amsterdam, www.kunsthuizen.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
11 Axel Vervoordt-expo
Axel Vervoordt, foto Jan Liégeois

Dit najaar presenteert het nieuwe diamantmuseum DIVA zijn eerste tijdelijke tentoonstelling: Wonderkamer I: Axel Vervoordt. Gastcurator Axel Vervoordt toont in het museum dat in Antwerpen gelegen is de wonderlijke wereld door naturalia, juwelen en exotica samen met historische en hedendaagse kunst. Gastcurator Axel Vervoordt dompelt de bezoeker onder in een wonderlijke wereld door naturalia, juwelen en exotica samen te presenteren met historische en hedendaagse kunst. Met kunstwerken van o.a. Anish Kapoor, Lucio Fontana, El Anatsui en bruiklenen van o.a. het Victoria & Albert Museum en Vervoordts eigen collectie

Nog t/m 28 april 2019 in Antwerpen, www.divaantwerp.be

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
12 Amsterdam Art Weekend
Brothers, 2017 door Marenne Welten

Amsterdam Art stelt hedendaagse en hypermoderne kunst beschikbaar voor professionals en kunstbeminnend publiek door het promoten van tentoonstellingen van de beste galeries en musea. Wat kun je zoal verwachten? De schilderijen van de Nederlandse Marenne Welten in haar Play Yesterday-expo waar ze de geschiedenis van de Verenigde Staten onderzocht. Ze focuste zich in het bijzonder opde immigratie vanuit Europa sinds 1800 en de mensen die het land hun eigendom maakte op doek zette. De nieuwste Confetti-installatie van de Belgische artiest David Claerbout dat met name stilstaande en bewegende beelden manipuleert om een bovenaards bestaansniveau te suggereren. En van de Breathing Mountains-tentoonstelling van Antoinette Nausikaä tot de Guidetti's World-expo van Guido van Amelsfoort die zijn verhaal vertelt doormiddel van keramieken sculpturen in ISO naast het Westerpark. Al is Guido bekend om zijn graffitikunsten op verlaten treinen en gebouwen; het was de Amerikaanse kunstenaar Ron Nagle die hem inspireerde om zich op keramiek te focussen waarvan je het resultaat tijdens Amsterdam Art Weekend kunt bezichtigen. Genoeg talent, dat zeker. Je hebt vier dagen de tijd om elke galerij in onze hoofdstad af te schuimen.

Van 22 november t/m 25 november in Amsterdam, www.amsterdamart.com

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
13 Norman Parkinson-tentoonstelling
Norman Parkinson

Eduard Planting Gallery in Amsterdam toont het iconische werk van de Britse modefotograaf Norman Parkinson. Met Style Icons worden de klassieke portretten van stijliconen als Audrey Hepburn, Iman, Jerry Hall, Marie-Hélène Arnaud en Mick Jagger geëxposeerd. Norman Parkinson kreeg internationale erkenning voor de baanbrekende aanpak om vrouwelijke modellen uit de statische studio te halen en in de open lucht of op exotische locaties te fotograferen. In 1981 werd hij door Koningin Elizabeth benoemd tot 'Commander of the British Empire' en werd hij geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen.

Van 3 november t/m 22 december in Amsterdam- www.eduardplanting.com

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
14 ACID SALT-expo
Hedwich Rooks

Een belevenistentoonstelling met muziek, poëzie en fotografie, allemaal binnen het thema ACID SALT. Fotografen, kunstenaars en taalgoochelaars als o.a. Hedwich Rooks, Angela Donskaia en Louis van Onna zullen hun nieuwste werk exposeren. Verwacht naast visual poetics, digital art, pixels, laserstralen en naakte lichamen ook acid beats van DJ Dreamboat, DJ Hot Stuff, Salty Gal, Alex Rigby Serkö en ITAI.

6 december in Amsterdam, www.sexyland.amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
15 Amsterdam Light Festival
Parabolic Lightcloud van amigo & amigo.

Dertig kunstwerken verlichten vanaf donderdag 29 november voor het zevende jaar op rij de binnenstad van Amsterdam. Voor deze editie van Amsterdam Light Festival gingen kunstenaars, vormgevers en architecten uit zestien verschillende landen aan de slag met hun interpretatie van het thema 'The Medium is the Message'. Nieuw is dat bezoekers dit jaar kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. Uit de honderden ingezonden concepten maakte de jury van het festival een selectie van dertig kunstwerken. De publieksprijs wordt in het laatste weekend van het festival uitgereikt aan de kunstenaar van het winnende werk.

Van 29 november t/m 20 januari 2019, www.amsterdamlightfestival.com

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
16 Meesterwerk reist in stijl
Rijksmuseum

Het moet al puur toeval zijn, maar als je je op dit moment in Tokio bevindt, bezoek dan zeker de tentoonstelling Making the Difference: Vermeer and Dutch Art in het Ueno Royal Museum. Het Franse modehuis Louis Vuitton en het Rijksmuseum werkten samen om één van de grootste Nederlandse meesterwerken Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, te laten reizen in een op maat gemaakte Louis Vuitton Special Order koffer. Voor de tentoonstelling werd het schilderij vervoerd in een koffer met handgeschilderde strepen in de hoofdkleuren van het meesterwerk die op het iconische Monogramcanvas gedrukt werden.

Nog tot 3 februari 2019 in Tokio - www.ueno-bunka.jp

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
17 Pulitzer's Bar
Pulitzer Bar

Nee, je hoeft niet naar El Floridita in Havana, Cuba waar Ernest Hemingway zijn dagen sleet om de authentieke sfeer op te snuiven. In Pulitzer's Bar op de Keizersgracht in Amsterdam is er deze herfst een nieuw cocktailmenu gelanceerd, geïnspireerd op het legendarische leven van Pulitzerprijswinaar Ernest Heminway. Van vergeten cocktailklassiekers tot zwoele Cubaanse cocktails. Probeer zeker de El Comandante-cocktail met Zacapa 23, William George, muskaatwijn, sinaasappel bitters en gekruid siroop. Aanrader!

Pulitzer's Bar, Keizersgracht 234, Amsterdam, www.pulitzersbar.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
18 Shirin Neshat
Shirin Neshat

Ze groeide op in Iran en vertrok op haar 17de naar Los Angeles om aan de kunstacademie te studeren. Inmiddels is Shirin Neshat een gerenommeerd foto- en filmkunstenaar. In Gemeente Museum in Den Haag, dat met een overzichtstentoontstelling van haar werk komt, staat de persoonlijke ontwikkeling van de kunstenaar centraal.

Nog t/m 17 februari 2019 in Den Haag, www.gemeentemuseum.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
19 Paul Mpagi Sepuya-tentoonstelling
Paul Mpagi Sepuya

Is fotografie een verlengstuk van verlangen? De provocerende Amerikaanse fotograaf Paul Mpagi Sepuya denkt van wel. In zijn tentoonstelling in FOAM onderzoekt de opkomende kunstenaar de rol van fotografie, identiteitspolitiek en homo-erotiek doormiddel van prachtig, abstract en lichaamsonthullend werk. Of het kunst of voyeurisme is blijft de vraag, inspirerend is het zeker!

14 september t/m 18 november in Amsterdam - www.foam.org

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
20 1001 vrouwen in de 20ste eeuw
Beatrix de Rijk (1883 - 1958) - De eerste Nederlandse vrouw met een vliegbrevet, in Frankrijk behaald in 1911.

Nog tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw te zien. Samen met Els Kloek, de initiator en samenstelster van het gelijknamige boek, presenteert het Amsterdam Museum bijna 200 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. Naar aanleiding van haar boek ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis’ (2013), selecteert Kloek nu samen met het Amsterdam Museum 200 vrouwen met wie de bezoeker van dichtbij kennis maakt. Van Bet van Beeren, die al in 1927 een café opende op de Amsterdamse Zeedijk waar homoseksuele mannen en vrouwen zichzelf mochten zijn tot Carrie Pothuis-Smit, die bij de eerste vrouwelijke gemeenteraadsleden in Amsterdam behoorde en later ook de eerste vrouw in de Eerste Kamer was.

Nog tot en met 10 maart 2019, www.amsterdammuseum.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
21 Sensory Spaces: Sol Calero
Sol Calero

Het tentoonstellingsprogramma Sensory Spaces in Museum Boijmans Van Beuningen eindigt met een knal, vanwege het spectaculaire werk vande Venezolaanse kunstenares Sol Calero. Deze rising star, vooral bekend vanwege haar speelse en maatschappijkritische installaties, laat design, architectuur en interieurontwerp op onnavolgbare wijze samengaan in haar eerste museale tentoonstelling in Nederland.

13 oktober 2018 t/m 13 januari 2019 in Rotterdam, www.boijmans.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
22 Dynamo-tentoonstelling
Dynamo

Kinetische kunst prikkelt je zintuigen met abstracte schoonheid. De über-populaire tentoonstelling Dynamo – eerder in Parijs te zien – is ein-de-lijk in Nederland. In de Kunsthal is het gigantische overzicht van kinetische kunst waarbij licht en beweging centraal staan te bewonderen. Denk: installaties die lichtpatronen op muren strooien, geluidstrillingen die je lichaam doen tintelen. Wauw.

22 september t/m 20 januari in Rotterdam, www.kunsthal.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
23 Girl-film
Girl

De film Girl gaat over de 15-jarige Lara die wil ballerina worden. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Gesteund door haar vader en als voorbeeld voor haar jonge broertje probeert ze de wereld te trotseren. De film is een debuut van de Vlaamse Lukas Dhont. Hij was dé grote ontdekking en prijswinnaar tijdens het afgelopen filmfestival Cannes.

Vanaf 9 november in de bioscoop.

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
24 Document Nederland: Het Café
Stacii Samidin

Voor de fototentoonstelling Document Nederland in het Rijksmuseum fotografeerde Stacii Samidin verschillende cafés met hun stamgasten. De serie van veertig foto's toont het woelige leven in Nederlandse cafés. Van cafés vol met Maria-beelden tot een bar in Friesland met alleen maar Indonesische invloeden. Stacii maakte naam met ‘Societies’, een fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen en beruchte bendes. Hij leefde als fotograaf tussen de keiharde straatbendes van Los Angeles, het uitzichtloze leven van jongeren in de banlieues van Frankrijk, het leven van families op een van ’s werelds grootste sloppenwijken in Nairobi, maar ook het criminele straatleven in Rotterdam.

Vanaf 12 oktober t/m 20 januari in Amsterdam - www.rijksmuseum.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
25 Sieraden - makers & dragers
Samburu Meisje

De tentoonstelling Sieraden - Makers & Dragers is een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Afrika Museum, Museum Volkenkunde, Tropenmuseum en Wereldmuseum; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot kralenwerk uit Afrika worden deze verhalen verteld.

Nog t/m 2 juni 2019, www.afrikamuseum.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws