De leukste mode exposities in Nederland en België die je niet wil missen

Van Amsterdam tot Antwerpen, hier vind je de meest bijzondere mode expo's van het moment.

Expositie The Hoodie in Het Nieuwe Instituut Rotterdam
Het Nieuwe Instituut / Instagram

Wanneer je denkt aan modeontwerpers als Thierry Mugler, Alexander McQueen en Hussein Chalayan, komen er creaties in gedachten die de grenzen van mode overstijgen. Niet voor niets dat bijzondere ontwerpen steeds vaker hun weg naar musea weten te vinden. Mode exposities bieden de kans om de creaties van je favoriete modeontwerpers van dichtbij te bekijken, in een nieuwe context. Namelijk niet op de catwalk of op een rode loper, maar in een museum. Zo krijg je het verhaal achter een ontwerp pas echt mee.

Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg mode tentoonstellingen te bezoeken, waardoor het soms moeilijk kiezen is. Vogue selecteert daarom de beste mode exposities in Nederland en België van dit moment voor je. Bekijk ze hieronder.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Transformers door Claes Iversen - MAI Hotel
Expositie Claes Iversen in hotel MAI Amsterdam.
Peter Stigter

Modeontwerper Claes Iversen presenteerde zijn couture 2020 collectie Transformers niet op een beroemde modeweek, maar in het onlangs geopende hotel MAI in Amsterdam. De nieuwe couturecollectie bestaat uit vijfentwintig creaties die stuk voor stuk de transformerende kracht van mode laat zien. Hij koos daarvoor vijf key pieces waaruit hij zijn collectie creëerde: het sweatshirt, het klassieke overhemd, de trenchcoat, de blazer en de little black dress. Ieder modestuk transformeert in vier stappen naar geëvolueerde versies. De expositie is nog tot en met 20 februari gratis te bezoeken van 10:00 tot 19:00 uur.

Van donderdag 6 februari t/m donderdag 20 februari, MAI Hotel, Geldersekade 30, Amsterdam

2 The Hoodie - Het Nieuwe Instituut
Expositie The Hoodie in Het Nieuwe Instituut Rotterdam
Het Nieuwe Instituut / Instagram

In de tentoonstelling The Hoodie van schrijver (voor onder meer The New York Times) en curator Lou Stoppard staat de hoodie als ‘verhalenverteller’ centraal, als drager van de meest uiteenlopende betekenissen. De sweater-met-capuchon zegt volgens Het Nieuwe Instituut in Rotterdam veel over de tijd waarin we leven; er zijn verhalen aan verbonden over sociale ongelijkheid, jongerencultuur, verschillende subculturen, over racisme, privacy en angst – en natuurlijk ook gewoon over stijl.

Van zondag 1 december 2019 t/m zondag 12 april 2020, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

3 The Art of Lace - TextielMuseum Tilburg
Expositie The Art of Lace in Textielmuseum Tilburg
Chanel + Karl Lagerfeld

Bijzondere kanten creaties van de grootste modehuizen ter wereld komen samen in een unieke tentoonstelling in het TextielMuseum in Tilburg. De ontwerpen van meer dan veertig designers zijn te bekijken bij The Art of Lace, van Margiela en Chanel tot Dior en Iris van Herpen. Ontdek hoe modeontwerpers samenwerken met lacemakers om nieuwe haute couture creaties te maken en ervaar hoe veelzijdig kant is.

Van zaterdag 16 november 2019 t/m zondag 10 mei 2020, TextielMuseum, Goirkestraat 96, Tilburg

4 Thierry Mugler: Couturissime - Kunsthal Rotterdam
image
Kunsthal Rotterdam

Ontwerper Thierry Mugler staat bekend om zijn morfologische en futuristische stijl waarin glamoureuze, elegante en bijna buitenaardse silhouetten centraal staan. De ontwerper bracht een ware revolutie in de modewereld te weeg met zijn gedurfde ontwerpen. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling gepresenteerd van het werk van de Franse ontwerper. De tentoonstelling Thierry Mugler: Couturissime in Kunsthal Rotterdam is vorm gegeven in een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties.

Van zondag 13 oktober 2019 t/m zondag 8 maart 2020, Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Rotterdam

5 Beautiful Lace & Carine Gilson - Mode & Kant Museum Brussel
image
Mode & Kant museum Brussel

De Belgische ontwerper Carine Gilson ontwerpt al tientallen jaren luxelingerie van zijde en kant afkomstig uit Brussel. Brussel kent een rijke geschiedenis binnen de kantwerkindustrie. De expositie Beautiful Lace & Carine Gilson in Mode & Kant Museum in Brussel toont de ontwikkeling van de kantindustrie en de modieuze en sensuele ontwerpen van Gilson, die wereldwijde faam genieten.

Van woensdag 10 juli 2019 t/m donderdag 19 maart 2020, Mode & Kant Museum, Rue de la Violette 12, Brussel

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws