De leukste modetentoonstellingen van dit moment die je niet wil missen

Van Amsterdam tot Antwerpen, hier vind je de meest bijzondere mode expo's van het moment.

Expositie The Hoodie in Het Nieuwe Instituut Rotterdam
Het Nieuwe Instituut / Instagram

Wanneer je denkt aan modeontwerpers als Thierry Mugler, Alexander McQueen en Hussein Chalayan, komen er creaties in gedachten die de grenzen van mode overstijgen. Niet voor niets dat bijzondere ontwerpen steeds vaker hun weg naar musea weten te vinden. Mode exposities bieden de kans om de creaties van je favoriete modeontwerpers van dichtbij te bekijken, in een nieuwe context. Namelijk niet op de catwalk of op een rode loper, maar in een museum. Zo krijg je het verhaal achter een ontwerp pas echt mee.

Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg mode tentoonstellingen te bezoeken, waardoor het soms moeilijk kiezen is. Vogue selecteert daarom de beste mode exposities in Nederland en België van dit moment voor je. Bekijk ze hieronder.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 The Hoodie - Het Nieuwe Instituut
Expositie The Hoodie in Het Nieuwe Instituut Rotterdam
Het Nieuwe Instituut / Instagram

In de tentoonstelling The Hoodie van schrijver (voor onder meer The New York Times) en curator Lou Stoppard staat de hoodie als ‘verhalenverteller’ centraal, als drager van de meest uiteenlopende betekenissen. De sweater-met-capuchon zegt volgens Het Nieuwe Instituut in Rotterdam veel over de tijd waarin we leven; er zijn verhalen aan verbonden over sociale ongelijkheid, jongerencultuur, verschillende subculturen, over racisme, privacy en angst – en natuurlijk ook gewoon over stijl.

Van zondag 1 december 2019 t/m zondag 23 augustus 2020, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

2 Mattijs van Bergen – Centraal Museum
matthijs van bergen in centraal museum utrecht
Centraal Museum Utrecht

In het Centraal Museum in Utrecht is op dit moment het werk van Nederlandse ontwerper Mattijs van Bergen te bewonderen. Nadat Mattijs in 2018 een punt zette achter zijn gelijknamige label, gunde hij het Centraal Museum de gelegenheid om als eerste en enige een keuze te maken uit zijn indrukwekkende archief. In een kleine maar desalniettemin prachtige expositie, wordt een overzicht van zijn vroege ontwerpen tot zijn laatste creaties getoond.

Van zaterdag 21 december 2019 tot en met zondag 5 juli 2020, Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht

3 The Art of Lace - TextielMuseum Tilburg
Expositie The Art of Lace in Textielmuseum Tilburg
Chanel + Karl Lagerfeld

Bijzondere kanten creaties van de grootste modehuizen ter wereld komen samen in een unieke tentoonstelling in het TextielMuseum in Tilburg. De ontwerpen van meer dan veertig designers zijn te bekijken bij The Art of Lace, van Margiela en Chanel tot Dior en Iris van Herpen. Ontdek hoe modeontwerpers samenwerken met lacemakers om nieuwe haute couture creaties te maken en ervaar hoe veelzijdig kant is.

Van zaterdag 16 november 2019 t/m zondag 10 mei 2020, TextielMuseum, Goirkestraat 96, Tilburg

4 Slow Fashion – Dordrechts Museum
tentoonstelling slow fashion in dordrechts museum, foto door daisy van knotsenburg
Daisy van Knotsenburg + Dordrechts Museum

Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie in de tentoonstelling Slow Fashion. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende negentiende eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren twintig. Met vijftig topstukken laat de de tentoonstelling zien hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Van zaterdag 7 december 2019 tot en met zondag 13 september 2020, Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht

5 Mode op de bon – Verzetsmuseum
foto expositie mode op de bon in het verzetsmuseum, door jeroen van zijp
Jeroen van Zijp + Verzetsmuseum

Mantelpakjes van vermaakte herenkostuums, truitjes van hondenhaar en trouwjurken van parachutestof. Met creativiteit, hergebruik en improvisatie proberen de Nederlandse vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit te blijven zien. Er ontstaat een nieuw modebeeld, zo is te zien in de tentoonstelling Mode op de bon in Verzetsmuseum Amsterdam.

Van vrijdag 11 oktober 2019 tot en met zondag 6 september 2020, Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

6 Juwelen! Aan het Russische hof – De Hermitage
juwelen aan het russische hof in de hermitage
De Hermitage

Dat een outfit pas compleet is met de juiste juwelen, wisten de vrouwen aan het Russische hof twee eeuwen geleden al. In de tentoonstelling Juwelen! Aan het Russische hof komt niet alleen de fabelachtige juwelencollectie (waaronder topstukken van Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé) van de Hermitage aan bod, maar ook een aantal prachtige kledingstukken die door de tsarina's en adelijke fashionista's gedragen werden.

Van zaterdag 14 september 2019 tot en met dinsdag 1 september 2020, Hermitage, Amstel 51, Amsterdam

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws