De leukste mode exposities in Nederland en België die je niet wilt missen

Van Amsterdam tot Antwerpen, hier vind je de meest bijzondere mode expo's van het moment.

image
Kunsthal Rotterdam

Naast de catwalk wordt mode ook steeds meer vertegenwoordigd in musea, waar elke tentoonstelling de kans biedt om de meest bijzondere ontwerpen van dichtbij te bekijken en de verhalen en de impact achter de ontwerpen te ontdekken. Hoewel het Metropolitan Museum in New York momenteel de Camp tentoonstelling huisvest en er een Dior-expo te zien is in Londen, hebben ook Nederland en België vele bijzondere mode exposities te bieden. Laat je betoveren door de morfologische en excentrieke ontwerpen van Thierry Mugler in Rotterdam, of laat je inspireren door de kracht van vrouwelijke ontwerpers in het modemuseum in Hasselt. Bekijk hier het overzicht van de meest boeiende mode expo's van België en Nederland van dit moment.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Thierry Mugler: Couturissime - Kunsthal Rotterdam
image
Kunsthal Rotterdam

Ontwerper Thierry Mugler staat bekend om zijn morfologische en futuristische stijl waarin glamoureuze, elegante en bijna buitenaardse silhouetten centraal staan. De ontwerper bracht een ware revolutie in de modewereld te weeg met zijn gedurfde ontwerpen. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling gepresenteerd van het werk van de Franse ontwerper. De tentoonstelling is vorm gegeven in een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties.

Thierry Mugler: Couturissime
13 oktober 2019 t/m 8 maart 2020, Rotterdam

2 Beautiful Lace & Carine Gilson - Mode & Kant Museum Brussel
image
Mode & Kant museum Brussel

De Belgische ontwerper Carine Gilson ontwerpt al tientallen jaren luxelingerie van zijde en kant afkomstig uit Brussel. Brussel kent een rijke geschiedenis binnen de kantwerkindustrie. Deze expositie in de Belgische hoofdstad toont de ontwikkeling van de kantindustrie en de modieuze en sensuele ontwerpen van Gilson, die wereldwijde faam genieten.

Beautiful Lace & Carine Gilson
Juli 2019 t/m april 2020, Brussel

3 Bauhaus & Modern Textiel in Nederland - Textielmuseum Tilburg
image
Textielmuseum Tilburg

In 2019 is het 100 jaar geleden dat de vooruitstrevende en bekende ontwerpstroming Bauhaus is opgericht. De ideeën van de ontwerpmethode zijn nog steeds van grote invloed op verschillend kunstgebieden, zo ook in Nederland. Deze tentoonstelling focust op de invloed van Bauhaus op de Nederlandse textielvormgeving, en hoe deze is geëvolueerd tot nu.

Bauhaus & Modern Textiel in Nederland
25 mei t/m 3 november 2019, Tilburg

4 Fashion Statements - Amsterdam Museum
image
Amsterdam Museum

In deze tentoonstelling wordt aan de hand van zes hedendaagse ontwerpers onderzocht wat de betekenis van mode kan zijn. Wat voor boodschap willen mensen uitdragen met mode, wat is de verhouding tussen mode en identiteit? Van Bas Kosters over het thema uitbundigheid en Patta over de schoencultuur tot Marga Weimans die de geschiedenis van slavernij die met textiel en mode is verweven blootlegt.

Fashion Statements
18 april t/m 8 september 2019, Amsterdam

5 Wonder Women - Sterke vrouwen in de mode - Modemuseum Hasselt
image
Modemuseum Hasselt

Voor het eerst in de geschiedenis toont het Modemuseum in Hasselt een expositie bestaande uit enkel vrouwelijke ontwerpers. Zo word je meegenomen van grondleggers als Coco Chanel, en Elsa Schiaparelli tot aan vooruitstrevende ontwerpers als Rei Kawakubo van Comme des Garçons en Vivienne Westwood.

Wonder Women - Sterke vrouwen in de mode
13 april t/m 15 september 2019, Hasselt

6 Het Meisje, de Jurk en de Parel - Museum aan het Vrijthof Maastricht
image
Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof in Maastricht staat van 9 maart tot en met 16 juni in het teken van Haute Couture en Haute Joaillerie. Nederlandse Couturier Ronald Kolk maakte in samenwerking met goudsmid en ontwerpster Margareth Stalman deze tentoonstelling, die indrukwekkende couture ontwerpen uit Kolks archief toont in combinatie met bijzondere juwelen van Stalman.

Het Meisje, de Jurk en de Parel
9 maart t/m 16 juni 2019, Maastricht

7 NAK­ED: A transpa­rent jour­ney in fas­hi­on - Fashion for Good
image
Fashion for Good

Fashion for Good is 's werelds eerste interactieve museum voor duurzame mode-innovatie en toont verschillende collecties. Deze tentoonstelling laat je zien wat het verhaal achter je kleding is. . Het thema naked refereert naar volledige transparantie die nodig is bij merken om het eerlijke verhaal achter de kleding te delen.

NAK­ED: A transpa­rent jour­ney in fas­hi­on
1 februari 2019 tot 31 mei 2019, Amsterdam

8 Chintz: Global Textile - Rijksmuseum Amsterdam
image
Rijksmuseum Amsterdam

De uit India afkomstige katoenen stof met kleurrijke botanische motieven genaamd Chintz veroorzaakte een ware revolutie in de modewereld. Ondertussen laten ook hedendaagse modehuizen als Mulberry en Gucci zich inspireren door de stof afkomstig uit de 17de eeuw. Het hoogtepunt van de bijzondere expo is een 18de-eeuwse sprei met het wapen van Amsterdam.

Chintz: Global Textile
1 januari 2019 tot 21 juli 2019, Amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws