Vogue's Pride Guide 2019: de leukste festivals en to do's tijdens Pride Month

Dit zijn de leukste evenementen tijdens Pride Month en de rest van de zomer.

Gay Pride Canal Parade in Amsterdam
Jasper JuinenGetty Images

Het is juni en dat betekent dat Pride Month weer van start gaat. Tijdens Pride Month vieren we vrijheid, liefde en tolerantie. Het is deze maand 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen plaatsvonden in New York, waar in de Stonewall homobar regelmatig zonder aanleiding de politie binnenviel om mensen te arresteren. Dit leidde uiteindelijk tot rellen die drie dagen lang aanhielden. Deze gebeurtenis was de aanleiding voor Pride Month, die in New York ontstaan is, en vanaf daar is overgewaaid naar de rest van de wereld.

Juni is de officiële Pride Month, maar de ook rest van de zomer zijn er talloze evenementen in Nederland om de liefde en vrijheid te vieren, met als absolute hoogtepunt de Canal Pride op de Amsterdamse grachten die dit jaar op 3 augustus weer plaatsvindt. Vogue heeft de leukste feesten, festivals en evenementen op een rijtje gezet. Happy Pride Month!

Advertentie - Lees hieronder verder
1 GAY80'S
image
Danserette

Tijdens GAY80'S worden de allerbeste roze dancehits gedraaid. Met hits van gay icons zoals Madonna, WHAM!, Whitney, Mai Tai en vele anderen zullen deze avond voorbijkomen. Het belooft een visueel spektakel te worden.

Danserette
8 juni, Paradiso, Amsterdam

2 The Hague Pride
image
PAARD, Den Haag

Voor de eerste keer wordt er een Haagse Gay Pride georganiseerd. Vier dagen lang zullen er evenementen plaatsvinden die in het teken staan van de LHBT-gemeenschap. Op zaterdag 8 juni is er de Pride Walk met aansluitend de Royal Rainbow Parade. Verder zijn er die dagen verschillende feesten en activiteiten.

The Hague Pride
6 t/m 9 juni, verschillende locaties, Den Haag

3 Queer Film Festival
pride-month-evenementen
Queer film festival Utrecht

Van 21 tot en met 28 juni worden door heel Utrecht films over bijzondere en belangrijke LHBTI-verhalen vertoond tijdens het Queer Film Festival. Van het Domplein tot andere bijzondere locaties in Utrechtse wijken worden er films getoond voor jong en oud. Er zijn premières, korte films, klassiekers, buitenlandse titels en films van Nederlandse bodem. Het programma is samengesteld in samenwerking met partners door de hele stad: Centraal Museum, Pathé, Nederlands Film Festival, Centrale Bibliotheek Utrecht, Louis Hartlooper Complex, Springhaver en ’t Hoogt.

Queer Film Festival
21 t/m 28 juni, verschillende locaties, Utrecht

4 3xNYX
pride-month-evenementen
Club NYX

3xNYX is een vaste clubavond van Club NYX, en na talloze succesvolle zaterdagavonden staat 3xNYX met een eigen festival op Thuishaven. Er zijn vier verschillende stages, van rave tot circus, er is voor ieder wat wils. Het belooft een uitbundig feest te worden waar zelfexpressie centraal staat.

3xNYX Thuishaven
29 juni, Club NYX, Amsterdam

5 Roze Zaterdag
pride-month-evenementen
Roze Zaterdag Venlo

De Roze Zaterdag is een jaarlijks evenement dat ieder jaar in een andere stad plaatsvindt. Dit jaar is het de beurt aan Venlo om zich in het roze te hullen. Er is een regenboog parade en zijn er verschillende optredes van onder andere Maan, Jonna Fraser, Trinxx en nog veel meer.

Roze Zaterdag
29 juni, Krefeld, Venlo

6 Milkshake Festival
View this post on Instagram

🍑

A post shared by Milkshake Festival (@milkshakefestival) on

Milkshake Festival is het is het ultieme dance-event ontwikkeld onder het motto ‘niets moet, alles mag.’ De sfeer is gezellig, mensen zijn lief voor elkaar en iedereen is welkom.

Milkshake Festival
27 en 28 juli, Westergasfabriek, Amsterdam

7 Canal Pride

De Canal Pride is de highlight van dit lijstje. Over de Prinsengracht zullen op zaterdag 3 augustus rond de 80 verschillende rijkversierde boten varen en het beloofd wederom een heus spektakel te worden. Het thema dit jaar is ‘Remember the past, create the future’.

Canal Pride Amsterdam
3 augustus, Prinsengracht, Amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws