Opdat we nooit vergeten: deze iconen lieten in 2019 het leven

Van mode tot film: de kunst- en cultuurwereld verloor dit jaar veel iconen. Vogue brengt een laatste eerbetoon aan de grootheden die de wereld áltijd een stukje mooier of interessanter maakten.

iconen-2019-overleden-mode-kunst-cultuur 
Silver Screen Collection / Getty Images

Tussen alle terugblikken op afgelopen jaar kon er één niet ontbreken: een lijstje met mensen die er vanaf dit jaar helaas níet meer zijn, omdat ze het leven hebben gelaten. Elk jaar verliest de wereld weer een handjevol iconen, en daar is 2019 – tragisch genoeg – geen uitzondering op. Van Agnès Varda tot Karl Lagerfeld: we willen ze stuk voor stuk herdenken, niet alleen vandaag, maar ook de rest van ons leven. Al is het niet verkeerd om er vandaag even éxtra bij stil te staan, nu de klok voor een nieuw jaar alweer bijna luidt. Vogue blikt daarom terug op de grootheden die we dit jaar zijn verloren, opdat zij weer als inspiratie mogen dienen voor de nieuwe generatie.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 15 februari: Lee Radziwill
lee-radziwill-overleden
Getty Images

Jackie Kennedy was behoorlijk geliefd, maar haar zus Lee Radziwill was net zo'n stijlicoon. Ze werd 85 jaar en overleed middels een natuurlijke doodsoorzaak. Lee was schrijfster, voor een korte tijd actrice, interieurontwerper en uiteindelijk ook ambassadeur voor het merk Giorgio Armani. Ze was bevriend met een eclectische groep artiesten, waaronder schrijver Truman Capote en kunstenaar Andy Warhol, en toerde ooit met de Rolling Stones.

2 19 februari: Karl Lagerfeld
Biografie Karl Lagerfeld in de maak
Victor VirgileGetty Images

Het ondenkbare gebeurde in 2019: Karl Lagerfeld overleed op 85-jarige leeftijd in Parijs. Zijn werktempo en levenslust waren dan ook ongeëvenaard. Maar liefst vijftien shows ontwierp Lagerfeld per jaar, voor zijn eigen label en modehuizen Fendi en Chanel, waarvan hij sinds respectievelijk 1965 en 1983 artistiek directeur was. Daarnaast fotografeerde hij campagnes, illustreerde hij, maakte korte films over het leven van Coco Chanel en bracht boeken uit met zijn eigen uitgeverij 7L.

3 29 maart: Agnès Varda
Agnès Varda overleden
Getty Images

De moeder der films was in 2019 opeens niet meer. De Franse regisseuse Agnès Varda overleed op negentigjarige leeftijd aan borstkanker. Ze stond bekend om haar invloed binnen de filmstijl Nouvelle Vague, die in de jaren zestig in Europa ontstond als reactie op Hollywoodfilms. Daarnaast was ze de eerste vrouwelijke regisseur die op het filmfestival in Venetië een Gouden Leeuw – een van de meest prestigieuze filmprijzen – kreeg voor haar film Sans toit ni loi (Vagebond). Ook op het filmfestival in Cannes was Varda steevast aanwezig.

4 13 mei: Doris Day
Doris Day overleden
Keystone

De legendarische actrice en zangeres Doris Day stierf afgelopen mei op 97-jarige leeftijd in haar huis in Californië. De Amerikaanse wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als één van de grootste vrouwelijke Hollywood-sterren aller tijden. Day raakte vooral in de jaren 60 bekend door het ene bioscoopsucces na het andere. De laatste jaren maakte ze vooral furore als doorgewinterd dierenrechtenactivist. Naast haar liefde voor acteerwerk en zingen, had Day een zwak voor mode en was dan ook een stijlinspiratie voor velen.

5 16 mei: Ieoh Ming Pei
Ieoh-Ming-Pei
Thierry Orban

Hij wordt vaak gezien als één van de meest toonaangevende architecten van de twintigste eeuw, de Chinees-Amerikaanse Ieoh Ming Pei. Hij won in 1983 de belangrijkste architectuurprijs ter wereld en werd vooral bekend vanwege collages van ongebruikelijke stereometrische vormen, altijd van glas en beton. De piramide op de binnenplaats van het Louvre in Parijs is één van zijn bekendste werken, maar hij ontwierp bijvoorbeeld ook de Bank of China tower in Hongkong.

6 17 juni: Gloria Vanderbilt
Gloria Vanderbilt overleden
Jack RobinsonGetty Images

De iconische modeontwerper en actrice Gloria Vanderbilt liet dit jaar in juni het leven, op 95-jarige leeftijd. Ze werd in de jaren vijftig bekend als model en actrice, met name door haar rol in The Love Boat en diverse opvoeringen in het theater. Daarnaast was Vanderbilt schilderes, schrijfster en ontwerpster. Zo maakte ze in de jaren zeventig naam als modeontwerpster, en bracht ze een speciale jeans-lijn uit met onder meer een strak model, wat in die tijd vernieuwend was.

7 3 september: Peter Lindbergh
peter-lindbergh-interview
Peter Lindberg en Lara Stone door Reinier RVDA voor Vogue Nederland, oktober 2016.

De Duitse fotograaf Peter Lindbergh overleed in september op 74-jarige wereld erg plotseling – het kwam dan ook als een grote schok voor de (mode)wereld. Hij startte zijn carrière in 1978 en werkte samen met talloze modetijdschriften en modehuizen. Ook werkte hij met de grootste supermodellen uit de jaren tachtig en negentig, waaronder Naomi Campbell, Christie Turlington, Kate Moss, Cindy Crawford en Linda Evangelista, en waren het vooral zijn fotoshoots die hen de status van "supermodel" gaven. Er wordt ook wel gezegd dat Lindbergh de uitvinder is van het iconische begrip.

8 14 oktober: Sophia Kokosalaki
Sophia-Kokosalaki-overleden
Rabbani and Solimene PhotographyGetty Images

De Griekse ontwerpster Sophia Kokosalaki mocht maar 47 jaar oud worden, werd bekend in oktober. Ze werd geroemd om haar vernieuwende kijk op de drapering techniek en haar alom geliefde ontwerpen die gedragen werden door sterren als Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway, Kate Hudson en Tilda Swinton. In 2001 werkte ze daarnaast samen met Topshop en in 2002 werd ze gevraagd de kostuums te ontwerpen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene in 2004. Van 2006 tot 2007 was ze creatief directeur bij het Franse modehuis Vionnet.

9 13 november: Josephus Thimister
Josephus-Thimister-overleden-57-jarige-leeftijd
BERTRAND RINDOFF PETROFF / ANGELIGetty Images

De Nederlandse Thimister verwierf bekendheid met zijn eigen modelabel en in zijn rol als creative director van Balenciaga in de vroege jaren negentig. Hij kwam op 57-jarige leeftijd om het leven. Hij werd gezien als bijzonder getalenteerd: zo werd hij in het juli issue uit 2000 van de Amerikaanse Vogue aangekondigd als een van de tien meest veelbelovende modetalenten naast bekende ontwerpers als Nicolas Ghesquière, Hedi Slimane, Viktor & Rolf en Junya Watanabe. Hij werkte tevens enige tijd samen met wijlen Karl Lagerfeld voor het modehuis Patou.

10 21 december: Emanuel Ungaro
emanuel-ungaro-overleden-86-jarige-leeftijd-parijs-ontwerper
BERTRAND RINDOFF PETROFF / ANGELIGetty Images

De prominente Franse ontwerper Emanuel Ungaro kleedde beroemdheden als Jackie Kennedy, Bianca Jagger en Catherine Deneuve. Hij overleed dit jaar op 86-jarige leeftijd. Zijn ontwerpen werden gekenmerkt door flamboyante kleuren en scherpe silhouetten, die prêt-à-porter een stijlvol alternatief voor haute couture maakten. Ook al waren zijn ontwerpen elegant en verfijnd, toch waren ze gelijktijdig modern en passend in het tijdsbeeld. Zo weigerde hij tijdens het openen van zijn eigen modehuis avondjurken te tonen, hoewel dat uiterst gebruikelijk was.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur