Vogue's ones to watch: Nederlandse vrouwen die in 2020 het verschil maken

Ter ere van Internationale Vrouwendag werpt Vogue nogmaals een blik op haar Class of 2020 uit het maartnummer, vol met inspirerende megatalenten die volgens ons verandering teweeg brengen.

Vogue tipt: deze veelbelovende vrouwen wil je in 2020 in de gaten houden
Beeld Emma Wortelboer: fotografie Walter Pierre, styling Sofie van der Velden.

Een ontwerper die het hele modesysteem omvergooit, een negentienjarige rapper die nummers maakt over haar struggle met depressie en een bokser die geheid goud gaat winnen in Tokio. Er is geen twijfel mogelijk, 2020 wordt het jaar van deze Nederlandse megatalenten.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Nicole Bus

Nicole Bus verhuisde in 2019 naar New York, bracht een album uit bij Roc Nation (het platenlabel van Jay-Z), verstootte Drake uit de Amerikaanse hitlijsten met haar single You en ging op tour met rapper Common. Het nieuwe jaar begint met een eigen tour door de VS. Nu maar hopen dat ze ooit nog terug naar Nederland komt.

2 Julia Marino
View this post on Instagram

Hi! 🖤

A post shared by JULIA MARINO (@juliamarino) on

Julia Marino is pas 23, maar heeft nu al de kristalheldere visie van een door de wol geverfde fotograaf. Én een Vogue-cover op haar CV. Haar werk – dat ze vorig jaar pas voor het eerste publiceerde – viert schoonheid in al z’n verschijningsvormen.

3 Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Het begon met een boek, toen kwam er een podcast, meerdere evenementen, nóg een podcast en nóg een boek. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen richtten feministisch platform Damn Honey pas amper anderhalf jaar geleden op en het is nu al een household naam. Met humor en schaamteloze openhartigheid praten ze over thema’s als cat calling en de clitoris.

4 Jemyma Betrian

De op Curaçao geboren Jemyma werd al vijf keer wereldkampioen kickboksen, stapte ruim twee jaar geleden over op ‘gewoon’ boksen, deed mee aan het NK en werd direct kampioen. Bij haar eerste WK ging ze met brons naar huis, net als bij het EK dat daarop volgde. Haar grote droom voor 2020? Die medaille-collectie uitbreiden in Tokio. Moet lukken, denken wij.

5 Stien den Hollander
View this post on Instagram

💘

A post shared by S10 (@s10s10xx) on

Stien, beter bekend als S10, is als 19-jarige de jongste vrouw in deze lijst en rapt al sinds haar zestiende openhartig over haar worstelingen met depressies en psychoses. In november kwam haar album Snowsniper uit, waarna de Volkskrant haar meteen tot ‘de meest oorspronkelijke stem in de hedendaagse Nederlandse hiphop’ doopte.

7 Kim van Sparrentak

Als één ding in 2019 duidelijk is geworden is dat het hoog tijd is voor politici die klimaatproblematiek serieus nemen. Kim van Sparrentak van GroenLinks is zo iemand. Met dank aan een hele hoop voorkeurstemmen werd de milieuactivist vorig jaar op haar negenentwintigste het jongste Nederlandse lid van het Europese parlement.

8 Iduna Paalman
View this post on Instagram

In tent met vlecht. #tent #vlecht

A post shared by Iduna Paalman (@idunapaalman) on

Het is heel, héél zeldzaam dat een debuut zó unaniem lovend ontvangen wordt als De Grom uit de hond halen, de dichtbundel die Iduna Paalman eind vorig jaar uitbracht. Echt álle recensenten waren het eens: Iduna is de toekomst van de Nederlandse poëzie.

9 Sarah van Rij
View this post on Instagram

Radio City 👵🏽

A post shared by Sarah van Rij (@sarahvanrij) on

Fotograaf Sarah van Rij wist met haar ongebruikelijke perspectieven en wonderschone kleurgevoel de aandacht te trekken van Jacquemus, die haar meteen z’n wintercampagne liet schieten. Ook Hermès en FOAM klopten al bij haar aan.

10 Clarice Gargard

Clarice Gargard schreef dit jaar het boek Drakendochter, maakte een documentaire en won daar ook meteen een Gouden Kalf voor. Ze werd ‘correspondent verzet’ bij De Correspondent, richtte feministisch platform Lilith op, was VN Vrouwenvertegenwoordiger namens Nederland, gaf een Ted Talk en schreef ondertussen ook nog een tweewekelijkse column voor NRC Handelsblad waarin ze zich vaak scherp uitspreekt tegen racisme. Wat. Een. Jaar.

11 Oumayma Elboumeshouli
View this post on Instagram

Milan is callingggg 🍝

A post shared by Oumayma Elboumeshouli (@oumaymaboumeshouli) on

2019 was het jaar waarin je definitief niet meer om het Instagram-account van influencer Oumayma Elboumeshouli – die haar tijd verdeelt tussen Amsterdam en Dubai – heen kon. Haar eigenzinnige stijl (ze gaat gerust in een paillettenjurk met pofmouwen naar het strand) en jaloersmakende fotolocaties leverden haar al meer dan 220.000 volgers op.

12 Esiri Erheriene-Essi

Oké, de Britse kunstenaar Esiri Erheriene-Essi is technisch gezien niet Nederlands, maar woont en werkt hier wel. Met haar kleurrijke schilderijen waarop je mensen uit de Afrikaanse diaspora doodnormale dingen ziet doen – in een kermisattractie zitten, een kinderverjaardag vieren – wil ze de zichtbaarheid van zwarte cultuur vergroten. In 2019 was ze een van de vier genomineerden voor de Prix de Rome en dit jaar is haar werk te zien in onder meer Schiedam en New York.

13 Tabitha Foen-A-Foe

Tabitha een ‘jong talent’ noemen is eigenlijk een belediging, als je bedenkt dat ze de meest gestreamde vrouwelijke artiest van heel Nederland (lees: meer streams dan Billie Eilisch en Ariana Grande) is. In opmerkelijk korte tijd heeft ze het weten te schoppen tot het kaliber Madonna en Beyoncé: supersterren die zonder achternaam door het leven kunnen.

14 Diede de Groot

Toen Diede de Groot afgelopen juni Roland Garros won, werd ze eerste vrouw in de geschiedenis van het rolstoeltennis die alle vier grandslamtitels op rij heeft gewonnen. Olympisch zilver heeft ze al op haar naam staan, en daar gaan deze zomer in Tokio ongetwijfeld meer medailles bij komen.

15 Imre van Opstal
View this post on Instagram

👀🦥

A post shared by Imre van Opstal (@immeld) on

Imre van Opstal is danser, maar vormt daarnaast ook al een paar jaar een choreografenduo met haar broer Marne. Vorig jaar ging Take Root, hun eerste voorstelling bij NDT1 (de topgroep van het Nederlands Dans Theater), in première naast twee choreografieën van internationaal vermaarde namen, maar daartussen bleken ze zich prima staande te kunnen houden. Sindsdien snakt de danswereld naar méér.

16 Smita James

Smita James maakte het afgelopen jaar al indruk als actrice in Shrew her, de queer versie van Shakespeares beroemde Het temmen van de feeks. Maar doe jezelf een plezier en bezoek in 2020 een van haar spoken word performances, waarin ze onder de naam SJ Poet zelfgeschreven teksten vertolkt die uitblinken in hun eigenzinnigheid.

17 Merel Baldé

Dankzij Merol (haar artiestennaam) is ‘lekker met de meiden’ al twee jaar een van de meest gebruikte onderschriften op Instagram. In 2019 wist ze zelfs de zin ‘hou je bek en bef me’ tot een meezinger van jewelste te maken. Maar vergis je niet in die lollige teksten: Merol is allesbehalve een gimmick.

18 Mel van Roemburg
View this post on Instagram

Milan, Italy

A post shared by Mel Amy van Roemburg (@mel.amyy) on

A star is born, denk je automatisch als je als je door het Instagram-account van model Mel van Roemburg scrollt. Naast foto’s van de shows die ze afgelopen seizoen liep (Hermès, Valentino, Loewe, en die laatste mocht ze zelfs openen), post ze ook video’s waarin ze haar zang- en danskunsten vertoont. Het Elite-model studeert namelijk ook nog aan Lucia Marthas, Institute for Performing Arts.

19 Nadia Moussaid

Nadia Moussaid was vorig jaar behoorlijk on a roll en maakte vooral indruk als vervanger van Eva Jinek. Tot haar vriend een kwaadaardige vorm van darmkanker bleek te hebben en haar tv-projecten logischerwijs in de koelkast belandden. 2020 is aanzienlijk beter begonnen: haar vriend sterkt aan en in januari begon – met succes! – haar nieuwe cultuurprogramma Mondo bij de VPRO.

20 Jade Olieberg
View this post on Instagram

#Analogue by Raimon - #Berlin 2020

A post shared by Jade Robin Olieberg, actress (@jadeolieberg) on

Actrice Jade Olieberg had al een imposant cv vol tv-series, films en theaterstukken, maar sinds haar hoofdrol in de eerste Nederlandse Netflix Original Ares is ze definitief een ster. We kijken dit jaar vooral uit naar haar rol als ‘kalifaatmeisje’ Laura H. in de voorstelling van Toneelgroep Oostpool, naar het boek van Thomas Rueb.

21 Emma Wortelboer
View this post on Instagram

Barbie dreamhouse🧬🤩

A post shared by 🥵🥵🥵EMMA🥵🥵🥵 (@emmawortelboer) on

Heel Nederland wist in één klap wie Emma Wortelboer was toen ze namens Nederland de douze points mocht uitdelen bij het Eurovisiesongfestival en het vervolgens op een hysterisch krijsen zette toen de victorie van Duncan Laurence een feit bleek. Sindsdien is niemand meer immuun voor het ongekunstelde enthousiasme, oprechte nieuwsgierigheid en schijt aan de wereld waarmee ze programma’s presenteert bij BNNVARA.

22 Lieselot Elzinga

Als pas afgestudeerde Rietveld-modestudent je aller- allereerste collectie lanceren op kunstbeurs Frieze in Londen en vervolgens exclusief bij MatchesFashion verkopen – dat is de droom van elke jonge ontwerper. Het overkwam Lieselot Elzinga afgelopen jaar, die haar label Studio Elzinga samen met studiegenoot Miro Hämäläinen runt. Haar doel? Kleren ontwerpen die vrouwen een onoverwinnelijk gevoel geven.

23 Milou Deelen

Sinds ze in 2017 een viral video maakte waarin ze alle scheldwoorden ze als vrouwelijk lid van studentenvereniging Vindicat naar haar hoofd geslingerd kreeg, geldt Milou Deelen als hèt boegbeeld in de strijd tegen slutshaming. Ze werkt als journalist voor onder meer Vice, Glamour en het Parool. In mei komt het boek Krabben uit, waarin ze samen met Daan Borrel onderzoekt waarom vrouwen elkaar soms als krabben in een mand naar beneden halen om zelf hogerop te komen.

24 Anouk Beckers

Iedereen weet dat het huidige modesysteem niet deugt, Anouk Beckers is een ontwerper die daadwerkelijk met een nieuw plan komt. Ze ontwikkelde een modulair systeem, waarmee je kleding op steeds nieuwe wijze kunt samenstellen uit losse onderdelen (een mouw, een kraag, een broekspijp, etc.). Haar initiatief JOIN Collective Clothes is open source, waardoor iedereen, waar ook ter wereld, er zelf mee aan de slag kan.

25 Jill Kortleve

Járenlang moest model Jill Kortleve diëten om in kledingsamples te passen, maar toen ze daarmee stopte en maat 40 kreeg, brak ze pas echt door. In 2019 mocht ze onder meer Anna Wintour, Rihanna en Sarah Burton van Alexander McQueen tot haar vaste opdrachtgevers rekenen. En daar gaan dit jaar ongetwijfeld nog een hoop imposante namen bij komen.

26 Charlie Chan Dagelet

Vorig jaar stal Charlie Chan Dagelet – die overigens al minstens anderhalf decennium acteert – de show in Mocro Maffia. Nu heeft regisseur Daria Bukvić haar gestrikt voor haar vernieuwde bewerking van Othello. Zodoende staat ze in 2020 in praktisch alle grote zalen van Nederland en België.

27 Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Met haar Instagram-account @Zeikschrift is Madeleijn dè watchdog geworden die het opneemt tegen de Nederlandse media, die nogal eens uitglijers willen maken op het gebied van seksisme, racisme en heteronormativiteit. Sindsdien wordt ze continue om haar opinie gevraagd in paneldiscussies, podcasts en tv-programma’s. Vorig jaar lukte het haar ook nog een bijzonder begeerde plek PhD-kandidaat te veroveren aan de City University of New York.

28 Samya Hafsaoui

Bij Vogue maken we graag dankbaar gebruik van haar encyclopedische kennis van popcultuur; vorig jaar schreef ze grote interviews met Lizzo en Jameela Jamil voor ons. De kan is groter dat je journalist en presentator Samya kent van programma’s als Na het Nieuws, All Together Now en als tafeldame bij DWDD. Wie haar op Instagram volgt weet dat ze ook nog eens kan zingen.

29 Tatjana Almuli

In haar veelgeprezen boek Knap voor een dik meisje vertelt Tatjana Almuli hoe ze na decennialang diëten haar lichaam heeft weten accepteren en strijdt ze hartstochtelijk tegen fatshaming en alle stigma’s rondom dikzijn. Daarnaast schrijft ze freelance journalist ze over thema’s als zelfbeeld, seksualiteit, rouw, inclusiviteit en mental health voor onder meer Vogue (zie pagina 84!).

30 Eva Crutzen

Omdat Eva Crutzen – misschien wel onze favoriete cabaretier van nu – zo’n hekel heeft aan theater op tv, bewerkte ze haar met vijf-sterren-recensies overladen theatershow Opslaan Als tot een compleet nieuwe, driedelige tv-serie die in maart uitgezonden wordt bij BNNVARA. En in diezelfde maand begint ook meteen de tour van haar nieuwste theaterprogramma. Pak de Kleenex er vast bij, want dat wordt huilen van het lachen.

31 Machteld Rullens
Hair, Face, Hairstyle, Head, Chin, Forehead, Human, Eye, Child, Smile,
Stine Sampers

Koning Willem-Alexander rijkte in 2019 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst aan Machteld Rullens uit, ook al komen er zelden kwasten aan het werk van de Haagse kunstenaar te pas. Haar wandsculpturen gemaakt van karton, staal en epoxyhars zijn dit jaar te zien in onder meer Polen, Rotterdam en Brussel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur