De leukste virtuele tours en online exposities van beroemde musea die je vanaf je bank kunt bijwonen

Ondanks dat door de Coronacrisis bijna alle musea wereldwijd gesloten zijn, blijft kunst op deze manier nog steeds toegankelijk.

Christian Dior: Designer of Dreams expositie in het Victoria & Albert museum.
Dior

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Het coronavirus is uitgeroepen tot een pandemie en heeft wereldwijd een groot effect. Het dagelijks leven van mensen wordt tijdelijk verstoord, ook in Nederland. Middels de recente maatregelen van het kabinet om de spreiding van het virus verder te voorkomen, is iedereen opgeroepen om thuis te blijven en te werken. Alle publieke ruimtes zoals restaurants en cafés zijn gesloten.

Virtuele tours en online exposities

Thuis blijven (of je nu zelf in quarantaine gaat of openbare ruimtes vermijdt) kan ontzettend isolerend zijn. Toch kun je vanuit het comfort van je eigen huis nog steeds genieten van bingewaardige Netflix-series, boeken lezen en je huis een make-over geven. Om ervoor te zorgen dat kunst nog steeds toegankelijk blijft, openen de grootste musea van de wereld hun deuren via virtuele tours en online exposities. Een echte Rembrandt bekijken vanaf je bank? Oog in oog staan met het werk van Picasso achter je scherm? Het wordt allemaal mogelijk dankzij het Google’s Arts & Culture platform waar wordt samengewerkt met meer dan vijfhonderd musea wereldwijd, waaronder het Parijse Louvre, het Nederlandse Rijksmuseum en het Guggenheim Museum in New York.

Hier vind je enkele van de beste virtuele tours en online expo's die je creatieve en culturele behoeften ten tijde van sociale distantie zeker zullen verzadigen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Musée Christian Dior

Eigenlijk had de tentoonstelling over Christian Diors' jeugd in het echte leven moeten plaatsvinden, maar toen kwam er een nieuwe lockdown om de hoek kijken. Daarom stelt het Musée Christian Dior in Granville de expositie nu digitaal beschikbaar. Verwacht bijna honderd coutureontwerpen , foto's, archiefmateriaal en andere persoonlijke spullen die de designer gedurende zijn leven heeft verzameld. Christian Dior, itinéraire d’un couturier brengt het mode-icoon tot leven. Je bekijkt de tentoonstelling hier.

2 Victoria & Albert Museum

Het Victoria and Albert Museum in London heeft een serie van vijf video’s uitgebracht die je meenemen door de expositie Kimono: Kyoto to Catwalk. Curator Anna Jackson geeft een digitale rondleiding door de ruimtes en vertelt over het samenstellen van de expositie, de verschillende highlights en de rijke geschiedenis van het iconische kledingstuk. De tentoonstelling bevat onder andere zeldzame 17e en 18e eeuwse kimono’s en moderne interpretaties op het iconische kledingstuk door onder andere Rei Kawakubo, Jean Paul Gaultier en Yves Saint Laurent. Andere hoogtepunten zijn kimono’s gedragen door Björk en Freddy Mercury, en de kostuums uit de film Memoirs of a Geisha. Je vindt alle video’s op het Youtube-kanaal van het museum.

3 Gucci's No Space Just a Place

Gucci heeft in Zuid-Korea (een land waar de lockdown-maatregelen eerder een stukje werden versoepeld) een nieuwe expositie geopend in het Daelim Museum in Seoul. Via een virtuele tour kun je ook vanuit huis een kijkje nemen. In de expo, genaamd No Space, Just A Place. Eterotopia, onderzoekt een groep kunstenaars de 'alternatieve ruimte’ – een plek waar we aan een utopische toekomst kunnen bouwen, eentje waarin mensen op een andere, betere manier omgaan met elkaar en de wereld. De expositie is samengesteld door de Tunesisch-Franse curator en kunstcriticus Myriam Ben Salah.

4 'REND'-expositie van studio TRNK

De New Yorkse creatieve studio TRNK heeft recent de virtuele expositie 'REND' gelanceerd, waarvoor ze meubels van internationale designers gedigitaliseerd hebben. Van stalen stoelen tot marmeren tafels: alles is even kundig uitgedacht, met metaal en steen als overkoepelend uitgangspunt. Deelnemende ontwerpers zijn onder meer de in Seoul gevestigde kunstenaars Sisan Lee en FICT Studio, en het Mexicaanse Disciplina Studio. Het mooiste: alles wat je ziet is ook daadwerkelijk te koop, mocht je zijn gaan watertanden na het zien van de expositie.

5 Buckingham Palace
een kamer in buckingham palace
Rizzoli

Altijd al willen weten hoe de Britse royals nu écht leven? Middels deze bijzondere tour door het iconische Buckingham Palace waan je je niet langer slechts aan de buitenkant van het koninklijke paleis, maar kun je een glimp opvangen van wat zich afspeelt binnen de paleismuren. Het gebouw staat bekend als een van de meest bekende paleizen van Europa, en is tevens de officiële residentie van Queen Elizabeth. Op de website van het Britse koninklijk huis vind je een speciale virtuele tour die je langs de meest bijzondere vertrekken brengt van het paleis. Ook de BBC heet een bijzondere 360° videotour, waar je voor even vanaf je bank kunt 'wandelen' door het paleis in Londen dat naast een koninklijk paleis een waar museum op zich is.

6 'Christian Dior: Designer of Dreams'
'Christian Dior: Designer of Dreams' tentoonstelling.
Adrien Dirand - Christian Dior

In 2017 lanceerde het Franse modehuis Christian Dior een legendarische overheidstentoonstelling ter ere van haar zeventigjarig bestaan. In de expo genaamd Christian Dior: Designer of Dreams wordt de rijke geschiedenis van het modehuis van de afgelopen jaren getoond in de vorm van verschillende iconische Dior-ontwerpen. De expositie debuteerde in het befaamde Musée des Arts Décoratifs in Parijs, waarmee het museum een recordaantal bezoekers behaalde. Nu lanceert het modehuis een officiële tour door de expositie, die te bekijken is via de een uur durende documentaire op YouTube. 'Laat je betoveren door de visionaire virtuositeit van Monsieur Dior en de creative directors die hem hebben opgevolgd - van Yves Saint Laurent tot Maria Grazia Chiuri - en zijn passie en gevoel voor durf hebben voortgezet,' aldus het modehuis.

7 Disney World
sleeping beauty kasteel in disneyland
Getty Images

Ook al kun je nu niet naar een pretpark, het geluksgevoel van Disney World kun je nu ook vanaf je bank ervaren. Het iconische pretpark zorgt middels verschillende virtuele tours ervoor dat je zelfs tijdens zelfisolatie een ritje kunt maken in de Frozen wildwaterbaan of kunt wandelen in het kasteel van Doornroosje. Disney heeft Ride & Learn-video's uitgebracht die kijkers de ervaring geven alsof ze zelf in de desbetreffende attractie zitten. Het YouTube platform Virtual Disney World geeft je een bijzonder inkijkje in het pretpark, van 360° tours tot attractie-video's.

8 Tate Modern
Tate Modern
Tate Modern

In het Londense museum voor moderne kunst, het Tate Modern, startte vorige maand een gloednieuwe expositie over het werk van pop-art-legende Andy Warhol. Door de coronacrisis sloot het museum haar deuren waardoor de tentoonstelling voor niemand te bezoeken is. Dus lanceerde het museum een virtuele tour, waarin je een rondleiding krijgt van Gregor Muir, Tate's directeur van internationale kunst, en assistent-curator Fiontán Moran. Tijdens de tour krijg je meer dan honderd kunstwerken te zien én leer je alles over Warhol en zijn invloed op de moderne kunst. Een leuke bijkomstigheid: het Tate Modern heeft ook een aantal podcasts in Warhol-thema gelanceerd, evenals speciale how to-video's waarin je kunt leren hoe je thuis Warhol-achtige zeefdrukken maakt.

9 Fondation Louis Vuitton

Het Fondation Louis Vuitton haalt sinds 23 maart de exposities, concerten en masterclasses die ze normaliter organiseren naar de digitale wereld. Elke week organiseren ze drie online events: op woensdag is het mogelijk om een 'expositie te bezoeken' (mét commentaar van een bekende curator) terwijl je op vrijdag en zondag van een concert kunt genieten. Er worden tevens documentaires of films gedeeld over de totstandkoming van bepaalde kunstwerken of exposities.

10 De Vaticaanse musea
Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
Getty Images

In het hartje van Vaticaanstad staat de Sint-Pietersbasiliek, hét symbool voor het Katholieke geloof. Speciaal tijdens deze bizarre tijden opent het bijzonder drukbezochte Vaticaan museum haar deuren middels een virtuele tour. Hierdoor kun je een kijkje nemen in de Sixtijnse Kapel en de verschillende musea en kapelletjes gevestigd in de basiliek, zoals het Pio Clementino museum en ruimtes met de befaamde fresco’s van Rafaël Santi. De tours worden in een 360º format aangeboden, zodat je niks hoeft te missen en alles in de basiliek kunt aanschouwen alsof je er zelf doorheen loopt.

11 Museo Frida Kahlo in Mexico-Stad
De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo 
Hulton Archive

Het Frida Kahlo Museum ('Museo Frida Kahlo'), ook wel La Casa Azul (Het Blauwe Huis), staat volledig in het teken van het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares. De online expositie is mede mogelijk gemaakt door het Arts & Culture platform van Google en toont talloze verschillende schilderijen, foto's en objecten die in het teken van het culticoon staan. Faces of Frida laat de kunstenares in haar al gedaantes zien, met meer dan 800 (!) onderdelen om een blik op te werpen.

12 Het Rijksmuseum in Amsterdam
Het Rijksmuseum in Amsterdam. 
Het Rijksmuseum

Ons eigen Rijksmuseum in Amsterdam kennen we natuurlijk allemaal van 'De Nachtwacht' van Rembrandt en de talloze andere meesterwerken afkomstig uit de Nederlandse Gouden Eeuw, van onder meer Vermeer. 'In 80 zalen vertellen 8.000 kunstwerken het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis, van middeleeuwen tot Mondriaan,' zo stelt het museum. Naast enkele hoogtepunten uit de collectie die je van dichtbij kunt bewonderen, heeft het Rijksmuseum tevens een gloednieuw online platform gelanceerd, waarbij de befaamde Eregalerij van het museum digitaal toegankelijk is gemaakt. Je kunt zo doormiddel van de nieuwste hoge resolutie 360º beelden, ‘wandelen’ langs meesterwerken, waarbij middels videoverhalen hoogtepunten worden uitgelicht.

13 Guggenheim Museum in New York
Het Guggenheim museum New York.
Guggenheim New York

Het Guggenheim Museum in New York verzamelt, bewaart en interpreteert moderne en hedendaagse kunst focust zich op evoluerende tentoonstellingen die zich focussen op werken van de 20e eeuw en daarna. Bezoekers kunnen speciale tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst meemaken, nu ook middels een virtuele tour. Alsof je zelf in het futuristische gebouw loopt, dat door haar vernieuwende architecturele ontwerp op de internationale Werelderfgoedlijst staat van UNESCO.

14 Musée D'Orsay in Parijs
De binnenkant van het Musée D'Orsay in Parijs.
Journal de L'économie

Ooit gebouwd als een treinstation, is het Musée D'Orsay in Parijs nu een van de bekendste musea van de Franse hoofdstad. Het gebouw zelf kan dus kunnen worden gezien als het eerste kunstwerk in de museum, waar verder een uitgebreide kunstcollecties uit de periode 1848 tot 1914 wordt tentoongesteld. Verwacht hier de meest beroemde werken van kunstenaars als Monet, Cézanne en Gauguin tegen het lijf te lopen in deze bijzondere visuele tour.

15 Van Gogh Museum in Amsterdam
Van Gogh Museum in Amsterdam.
Van Gogh Museum Amsterdam

Het Nederlandse Van Gogh Museum in Amsterdam herbergt de grootste collectie kunstwerken van de iconische Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh ter wereld. De vaste collectie bevat meer dan tweehonderd schilderijen van de schilder, naast honderden tekeningen en brieven. Je kunt met deze tour langs bijna alle verdiepingen van het museum en vanaf je bank genieten van iconische werken als 'De aardappeleters', 'Amandelbloesem', 'Zonnebloemen' en 'Korenveld met kraaien' zonder in de rij te hoeven staan.

16 The British Museum in Londen
The British Museum in London, het Verenigd Koninkrijk. 
The British Museum London

The British Museum in Londen heeft ongeveer acht miljoen objecten in haar collectie, waarvan de helft te zien is in de collectie-database van het British Museum. Geniet van de meest bijzondere kunstwerken afkomstig uit de meest uiteenlopende tijdperken, van een van de vroegste kunstobjecten uit de geschiedenis tot het werk van hedendaagse kunstenaars. Naast de opvallende kunst is het gebouw net zo indrukwekkend; het glazen plafond tussen de gebouwen maakt de plek tot een van de grootste overdekte pleinen van Europa.

17 National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul
MMCA National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul, Zuid-Korea. 
MMCA National Museum of Modern and Contemporary Art Seoul

Het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul is sinds zijn opening in 1969 al snel een van de bekendste musea ter wereld geworden die de focus legt op de Koreaanse geschiedenis in de vorm van kunst. Naast de traditionele Koreaanse kunst focust het museum zich bovendien sterk op de moderne Koreaanse kunst, waarin vooral de beeldende kunst zoals architectuur en design worden belicht.

18 Pergamon Museum in Berlijn
Het Pergamon Museum in Berlin, Duitsland. 
Pergamon Museum Berlin

Het Pergamon Museum in Berlijn is het meestbezochte museum van de Duitse hoofdstad. Het museum bevat kunst uit oude archeologische vondsten uit Oost-Europa, Zuid-Oost Azië. Het museum dankt zijn naam aan het enorme Pergamonaltaar dat midden in museum is gevestigd. De vier afdelingen zijn gericht op kunst uit de Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische wereld.

19 Musée du Louvre in Parijs
Het Musée du Louvre in Parijs.
Amy-Leigh Barnard via Unsplash

Het iconische Louvre in Parijs is één van de grootste en meestbezochte musea ter wereld. In deze virtuele tour bezoek je verschillende tentoonstellingsruimten en galerijen van het museum en kun je de iconische gevels van het Louvre van dichtbij bekijken. Naast de bijzondere tour mogelijk gemaakt door het Arts & Culture platform van Google, biedt het museum tevens hun eigen visuele tours aan, die je langs enkele van de meest bijzondere gallerie-ruimtes van het museum brengen.

20 Le Gallerie degli Uffizi in Florence
Het Uffizi museum in Florence, Italië. 
Uffizi

Het Uffizi in Florence toont een iconische verzameling van oude beeldhouwwerken, kunstwerken en artefacten, voornamelijk uit de renaissance. De werken zijn voor het grootste deel afkomstig uit de privécollectie van de beroemde en welgestelde Medici-familie, die voor een groot deel te zien zijn in de tour. Ook lanceert het Uffizi een social media-campagne om mensen in contact te houden met kunst via Instagram en Twitter. Daar worden dagelijks foto's, video's en verhalen geplaatst over de meesterwerken uit de gehele collectie.

21 J. Paul Getty Museum in Los Angeles
J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Californië. 
J. Paul Getty Museum

Europese kunstwerken van de 8e tot de 21ste eeuw zijn te vinden in dit moderne kunstmuseum in het zonnige Los Angeles in Californië. Het J. Paul Getty Museum in Malibu Los Angeles biedt daarnaast Griekse, Romeinse en Etruskische kunst uit de oudheid, allen tentoongesteld in de zogeheten de Getty Villa, die gemodelleerd is naar een Romeins landhuis uit de eerste eeuw de Villa dei Papiri in Herculaneum, Italië. Volg een unieke Street View-tour om de enorme collectie te ontdekken, of kies voor het bekijken van enkele highlights uit het museum.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus