Vogue's favoriete musea van Nederland op een rij

Vogue verzamelt een aantal van onze favoriete musea, en tipt meteen wat voor moois er allemaal te zien is.

carlos amorales, peep show, 2019 editie geproduceerd door galería albarrán bourdais, met dank aan de kunstenaar
Stedelijk Museum

Een museum binnenstappen en voor een paar uur in een andere wereld verdwijnen: het is een van die dingen die we tijdens de lockdown flink gemist hebben. Gelukkig kunnen we deze Nederlandse musea met gepaste maatregelen weer bezoeken. Door vooraf een kaartje te kopen wordt ervoor gezorgd dat er ook binnen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Vogue verzamelt daarom een aantal van onze favoriete musea die je kunt bezoeken, en tipt meteen wat voor moois er allemaal te zien is.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Moco Museum

Nu het Moco Museum in Amsterdam zijn deuren weer heeft geopend, kun je er terecht voor om nieuwe werken van Kaws, Banksy en Rothko te bewonderen. Ook zorgde Studio Irma voor een Digital Immersive Art tentoonstelling, genaamd Reflecting Forward. De ruimte 'laat zien hoe wij onze toekomst kunnen vormgeven door eindeloze mogelijke verbindingen te leggen,' aldus de beschrijving van het museum. En dat ziet er niet alleen trippy uit, ook leg je er met gemak een Instagramfähig tafereel vast. Het museum blijft continue op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied kunst en hoe kunst wordt ervaren. Moco en Studio Irma introduceren daarom de augmented reality immersive digital art-expositie Moco Outside. Terwijl je je op het Museumplein in Amsterdam bevindt, zie je zes imposante werken via je telefoonscherm en wordt je getransporteerd naar een nieuwe realiteit. De augmented reality-app van Moco Museum x Studio Irma is gratis te downloaden via de App Store.

2 Nxt Museum

Nxt Museum, het eerste museum in Nederland dat geheel gewijd is aan mediakunst, opent op 29 augustus haar deuren in Amsterdam-Noord. Verwacht een selectie aan opkomende technologieën en digitale kunst waarbij interactieve installaties worden ontwikkeld. De eerste tentoonstelling van het gloednieuwe museum krijgt de naam Shifting Proximities. In deze expo wordt de manier onderzocht waarop mensen maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe zij hierop reageren. Alle installaties van Shifting Proximities zijn het resultaat van multidisciplinaire samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten. Van een data gestuurde installatie van de Nederlandse kunstenares Heleen Blanken tot Biometric Mirror van sciencefiction-kunstenaar en lichaamsarchitect Lucy McRae en dr. Niels Wouters waarbij de bezoeker de hoofdrol speelt.

3 Stedelijk Museum

Het Stedelijk opent meerdere tentoonstellingen, waaronder een "ongewoon eerbetoon" aan de Nederlandse fotografe Bertien van Manen, een grootheid op het gebied van hedendaagse fotografie. Nog een tip om te gaan bekijken: Imperial Courts, het indrukwekkende videowerk van Nederlandse fotograaf Dana Lixenberg. Voor dit werk, dat bestaat uit drie schermen, legde Lixenberg het dagelijks leven vast in Imperial Courts, een sociaal woningbouwproject in Watts, Los Angeles.

4 Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft haar tentoonstelling Caravaggio - Bernini: Barok in Rome verlengd tot 13 september. In het museum kun je je onderdompelen in het ontstaan van de revolutionaire stijlperiode barok, met in de glanzende hoofdrollen schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini.

5 Hermitage

In het Hermitage in Amsterdam worden drie tentoonstellingen opnieuw geopend, waaronder 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'. In deze expositie krijg je een uitgebreid kijkje in de extravagante stijl van het koningshuis in St. Petersburg en hun aanhang. De collectie van het Hermitage beslaat maar liefst twee eeuwen aan mode en juwelen gedragen door de Russische elite.

6 Kunsthal

In de Kunsthal opent de nieuwe tentoonstelling 'Extra Large' met wandkleden van kunstenaars Picasso en Louise Bourgeouis, tot architect Le Corbusier. Bijzonder: museum het Louvre in Parijs haalde voor deze gelegenheid speciaal het voor slechts een derde voltooide wandtapijt ‘Le Globe Terrestre’ voor het eerst uit het depot, een ontwerp met een omvang van 72 m².

7 Van Gogh Museum

In de 19de eeuw beeldden schilders zichzelf af om te oefenen, te experimenteren, en hun identiteit te delen. Ook maakten ze portretten van elkaar, vaak als teken van vriendschap. De voorjaarstentoonstelling In the Picture van het Van Gogh vertelt verhalen over identiteit en imago, in 75 portretten van en door kunstenaars.

8 Foam

In Foam is straks het werk van Vivian Maier te zien in de tentoonstelling Works in Color. Vivian Maier werd voornamelijk bekend om haar zwart-witfoto’s, maar dit keer worden haar onbekendere kleurenfoto's uitgelicht. Maier maakte veelal momentopnamen van het dagelijkse leven om haar heen. De vaak speelse en humoristische foto’s in Works in Color tonen het straatbeeld van Chicago – de stad waar Maier een groot deel van haar leven woonde.

9 Centraal Museum

In het Centraal Museum kun je nog even het werk van Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen bekijken. Hij deed vorig jaar een grote schenking van zijn archief aan het museum nadat hij stopte met zijn eigen label. Van Bergen stond bekend op het verwerken van plissé en het integreren van sieraadobjecten in zijn ontwerpen.

10 Voorlinden

In Museum Voorlinden opent de nieuwe tentoonstelling Rendez-Vous. Hierin "komen kunstwerken samen als minnaars, die elkaar omarmen, versterken en soms met elkaar botsen. Hun ontmoeting houdt het midden tussen samensmelting en confrontatie, tussen duet en duel," aldus het museum. Met werken van onder andere Tracey Emin, William Kentridge en Etel Adnan.

11 World Press Photo

De wereldpremière van World Press Photo 2020, de grote jaarlijkse internationale persfotowedstrijd, opent weer in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Alle ruim 150 bekroonde beelden en video’s zijn er te zien, inclusief de indrukwekkende World Press Photo of the Year en de World Press Photo Story of the Year.

12 Fashion for Good

Ook het interactieve modemuseum Fashion for Good Experience opent 1 juni weer haar deuren. In het gebouw aan het Rokin leer je de verhalen achter de kleding die je draagt, de modeindustrie en de acties die je zelf kunt ondernemen om te verduurzamen.

13 Tropenmuseum

In het Tropenmuseum is nog tot 23 augustus de expo Genderful World te zien, waarin je als bezoeker in een festival-achtige setting de wereld van gender wereldwijd kan onderzoeken. Ook is er de expo BALI - Behind the scenes, waarin je de verschillende gezichten van het Indonesische eiland leert kennen.

14 Huis Marseille

In Huis Marseille is de monumentale tentoonstelling Venus & Mercury van Viviane Sassen te zien, die alle zalen en ook de tuin van het museum in beslag zal nemen. Deze tentoonstelling ontstond in Versailles, waar Sassen geïnspireerd werd door de geschiedenis rondom de Franse hofhouding in de zeventiende en achttiende eeuw. Speciaal voor Huis Marseille maakte ze een aantal nieuwe installaties, waaronder een gebaseerd op de bewonersgeschiedenis van het Amsterdamse grachtenpand.

15 Eye Film Museum

In Eye is het werk te zien van Chantal Akerman – een van de eerste filmregisseurs de overstap naar de beeldende kunst maakte. Ze werd beroemd als feministische avant-gardefilmmaker in de jaren zeventig, en ontdekte halverwege de jaren negentig de tentoonstellingsruimte. In 1995 maakte ze een grote ruimtelijke installatie met 24 monitoren, met de titel D’Est. Het werk, dat het begin van haar ‘tweede carrière’ markeerde, is nu te zien.

16 De Fundatie

In de tentoonstelling CRUX laat Museum de Fundatie je kennismaken met het werk van vier schilders uit Leipzig: Martin Kobe (1973), Mirjam Völker (1977), Robert Seidel (1983) en Titus Schade (1984). Hun wegen kruisten toen zij studeerden aan de beroemde Hochschule für Grafik und Buchkunst in de Duitse stad.

17 Groninger Museum

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen Groninger Museum kreeg Alessandro Mendini (1931-2019) de ruimte om in datzelfde gebouw droomtentoonstelling te realiseren. Naast zijn expositie kun je in Groningen terecht voor 'Wat zullen de buren zeggen?' – een selectie van werk van toonaangevende fotografen uit binnen- en buitenland uit de laatste 50 jaar. Van de documentaire fotografie uit de jaren ’70 van Diane Arbus tot de portretfotografie van Anton Corbijn en de modefotografie van Inez van Lamsweerde uit de jaren ’80 en ’90.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur