Met deze fundraisers steun je de Black Lives Matter-movement

Put your money where your mouth is.

lei dominique  bloody azeez door fotograaf lawrence agyei
Lei Dominique & Bloody Azeez door Lawrence Agyei

Stemmen doe je (ook) met je geld: waar je je euro's aan uitgeeft laat zien wat je belangrijk vindt, welke merken en wiens filosofie je steunt. Logisch dus dat er in de afgelopen weken wereldwijd werd opgeroepen om solidariteit te tonen door black-owned businesses te steunen. We stelden daarvoor deze lijsten samen met beautymerken en modelabels gerund door zwarte ontwerpers en ceo's om in te investeren – nu, en altijd. Wat wel tijdelijk is, zijn de initiatieven die in het leven zijn geroepen om geld in te zamelen voor goede doelen die zich inzetten voor de BLM-movement. Zoals gesigneerde albumcovers van een Amsterdam rapper, vintage kledingsales en limited edition fotoprints – waarvan de opbrengsten rechtstreeks naar een goed doel gaan. En hoewel je natuurlijk (en doe dat vooral) ook rechtstreeks kunt doneren, is dit een manier om mensen binnen te slepen die dat normaliter misschien niet zo snel zouden doen. Vogue verzamelde daarom een aantal van deze initiatieven in een overzicht.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Zwart Lives Matter

Amsterdamse rapper Ray Fuego signeerde prints van de coverfoto van zijn album ZWART en doneert volledige opbrengst aan drie antiracisme organisaties in Nederland: The Black Archives, Kick Out Zwarte Piet, en Black Queer and Trans Resistance NL.

2 Clothes for Progress

Op het Instagram-account van Clothes for Progress worden vintage items verkocht, waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan verschillende goede doelen. Kopen doe je heel gemakkelijk door te commenten op het item wat je graag wilt hebben. Honderd procent van de winst gaat naar vier verschillende organisaties: Nederland Wordt Beter, Black Lives Matter United Kingdom, National Bailout en Black Queer & Trans Resistance Netherlands.

3 Reframing the Future

Reframing the Future is een initiatief wat fotografieprints verkoopt waarvan de complete winst naar het Marsha P. Johnson Institute en National Bail Out gaat – twee organisaties die zich inzetten tegen politiegeweld en massa-opsluiting. Onder andere fotografen Lawrence Agyei, Kyle Weeks, Ekua King en Adrienne Raquel stelden werk beschikbaar.

4 Nazifa Begum

Ontwerper Nazifa Begum viel op met haar afstudeercollectie aan het Londen Colllege of Fashion, waarmee ze culturele identiteit en gendernormen aan de kaak stelde door traditionele esthetiek uit de islam te combineren met elementen uit UK rave en clubcultuur. Het geld wat ze ophaalt met de eerste drop van haar ASHA t-shirts zal verdeeld worden tussen UKBLM en Islamic Relief voor de humanitaire noodsituatie in Yemen.

5 Order x Ploegendienst

Collectief ORDER en punkband Ploegendienst uit Amsterdam sloegen de handen ineen en maakten een limited edition t-shirt, waarvan de volledige opbrengst naar Control Alt Delete gaat – een Nederlandse organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren door de politie.

6 The Earth Issue Freedom Fundraiser

The Earth Issue is een collectief van creatieven uit Londen and Montreal dat zich op het snijvlak van kunst en milieubewustzijn beweegt. Met hun werk willen ze aandacht vragen voor het belang van milieu-activisme en de schoonheid van de natuur. Hun fundraiser om de BLM-movement te steunen bleek een schot in de roos: de eerste en tweede ronde prints waren binnen no time uitverkocht. Inmiddels hebben ze hun derde ronde limited edition prints online staan. Deze keer gaan de opbrengsten naar individuele goede doelen: lezers konden urgente crowdfunding verzoeken insturen, van kleinere organisaties, collectieven en personen die zich inzetten in de Black Lives Matter-strijd.

7 From Hartford with Love

From Hartford with Love werd in het leven geroepen door de studenten van de fotografiemaster aan de universiteit van de Amerikaanse stad in Connecticut. Meer dan 60 studenten, docente en alumni doneerden werk om te verkopen. Alle opbrengsten gaan naar het NAACP Legal Defense and Educational Fund – een van Amerika's toonaangevendste burgerrechtenorganisatie die zich inzet tegen racisme.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder