Deze queer activisten die zich inzetten voor de LGBTQIA+ gemeenschap wil je volgen op Instagram

Met een simpele klik op 'follow' versterk je het geluid van deze activisten en leer je wat jij kunt doen voor de LGBTQIA+ gemeenschap.

thorn vineyard door julia marino, vogue nederland, maart 2020
Julia Marino, Vogue Nederland, maart 2020

De Pride maand mag dan voorbij zijn, maar de strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQIA+ gemeenschap wordt 365 dagen per jaar gevoerd. Maar hoe weet je wat jij kunt doen om je daarvoor in te zetten? Of welke gesprekken er zowel in Nederland als wereldwijd worden gevoerd over de LGBTQIA+ gemeenschap? Het antwoord vind je op de Instagram-accounts van queer activisten die zich onverbiddelijk inzetten in de strijd voor de sociale acceptatie, veiligheid en politieke gelijkheid van LGBTQIA+'ers.

Breed spectrum aan queer activisten

Hoewel er reeds grote stappen zijn gemaakt in de emancipatie van LGBTQIA+'ers, zijn we er als gemeenschap nog niet. Wanneer je alleen al een blik werpt op de recente geweldsincidenten tegen queer personen, blijkt dat de strijd nog niet gestreden is. Onderstaande activisten zetten die strijd voor gelijkheid vol moed en kracht voort. Van drag activist Sletlana tot voorvechter voor de zwarte queer en trans gemeenschap Naomie Pieter: activisme komt in alle soorten en maten. Vogue zette een een aantal belangrijke stemmen voor de LGBTQIA+ gemeenschap voor je op een rijtje. Uiteraard bevat deze lijst bij lange na niet iedere vooraanstaande activist, maar het is een goed begin om een nodig queer geluid naar je Instagram-feed te brengen.

Met een simpele klik op de volg-knop versterk je niet alleen hun stem, maar leer je ook wat jij kunt doen om de queer gemeenschap te steunen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Thorn Vineyard

Drag king, performer, activist: Thorn Vineyard zet zich op tal van manieren in voor hun community, in het bijzonder voor gender non-binaire personen. Daarnaast is hen samen met Mandy Woelkens presentator van één van Vogue's favoriete podcasts, CoupleGoals de Podcast.

2 Pride is meer dan een feestje
3 Naomie Pieter

Naomie Pieter is oprichter van de Black Queer & Trans Resistance, die zich inzet voor de zwarte LGBTQIA+ gemeenschap, en organisator van dance hall feestje Pon di Pride en Black Pride NL. Vogue sprak haar over hoe Pride en anti-racistisch activisme onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

4 Mandy Woelkens

Mandy Woelkens is presentator bij onder andere &C, schrijver voor onder andere Cosmopolitan, runt samen met haar partner Roos CoupleGoals de Podcast – kortom, genoeg vormen waarin haar activisme tot uiting komen.

5 Milou Deelen

Milou Deelen is journalist, samen met Daan Borrel auteur van het boek Krabben! – Van vrouw tot vrouw en maker en presentator met Cathelijne Blok van de nieuwe documentairereeks Het F-Woord.

6 Sletlana

Sletlana is een drag activist die haar geboorteland Oekranië moest ontvluchten en in Amsterdam haar nieuwe thuishaven vond. Hier zet ze zich met politiek beladen drag acts in voor de queer community.

7 JeanPaul Paula

Creatieve duizendpoot JeanPaul Paula heeft een indrukwekkende cv opgebouwd met zijn werk als creative director, fotograaf en stylist – daarnaast is hij een uitgesproken stem voor de zwarte LGBTQIA+ gemeenschap.

8 Jaouad Alloul

Genderbending performer en activist Jaouad Alloul geeft in zijn theaterwerk en muziek een stem aan worstelen met hun gender en seksuele identiteit én islamitsiche LGBTQIA+'ers. De Marrokaans-Belgische creatieveling ontwikkelde daarvoor onder andere de schoolvoorstelling Zeemeermin en bracht vorig jaar zijn EP #Messias uit.

9 Indya Moore

Fan van Pose? Dan vraag je je vast af wat Angel Evangelista in dit rijtje doet. Na meer dan een miljoen volgers te hebben vergaard met het succes van de hitserie, zet Indya Moore hun platform in om queer kwesties bespreekbaar te maken.

10 Alok Vaid-Menon

Als hun fantastische kleurrijke looks is wat je Alok Vaid-Menon doet volgen, is het een schat aan waardevolle informatie over LGBTQIA+ kwesties die je er cadeau bij krijgt. Alok zet zich met name in om bewustzijn te creëren over een breder genderspectrum dan enkel het binaire. Dat doet hen onder andere met hun boek Beyond the Gender Binary.

11 Munroe Bergdorf

Iemand die zeker niet aan dit lijstje mag ontbreken is Munroe Bergdorf. Als model kwam ze in het nieuws toen ze zich uitsprak over racisme bij L'Oréal, en sindsdien is de Britse Munroe uitgegroeid tot een boegbeeld voor de zwarte, queer en trans gemeenschap.

12 Ericka Hart

Met een Master in Education weet je dat je bij Ericka Hart goed zit om te leren over zaken die er écht toe doen. Naast de gratis content op haar Instagram, biedt ze tevens informatieve lespakketten aan. Als een black queer non-binary femme activist is ze ervaringsdeskundige op het gebied van intersectionaliteit die de kennis in pacht heeft om zich ijzersterk te onderbouwen.

13 Peppermint

Drag activist Peppermint mag dan tussendoor even hebben meegedaan aan RuPaul's Drag Race (en het tot de finale hebben geschopt), albums uitbrengen en in Broadway musicals spelen, maar daarnaast vindt deze New York City legend ook nog tijd zich al jaren in te zetten voor de queer en trans gemeenschap.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van LGBTQIA+