Waar je alles kunt volgen over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten

Wij zetten zeven handige bronnen voor je op een rij.

louis vuitton lentezomer 2021
Imaxtree + Louis Vuitton

In de Verenigde Staten is het vandaag, dinsdag 3 november, verkiezingsdag. Dat betekent dat vandaag de Amerikanen hun stem uit mogen brengen en beslissen over de toekomst van hun land. Gaat 'president' Donald Trump herkozen worden? Of krijgt Joe Biden de kans een nieuwe koers te zetten voor de Verenigde Staten? Je kunt stellen dat er een hoop afhangt van deze dag, wat beaamt zal worden door het gros van de Amerikanen. Vogue vertelt je waar je alles kunt volgen over de presidentsverkiezingen.

Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten

Op dinsdag 3 november is het officieel election day, de dag waarop de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt verkozen. De huidige Republikeinse 'president' Donald Trump neemt het op tegen de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. In de VS wordt de regeringsleider anders verkozen dan hier in Nederland: de kandidaat met de meeste stemmen is namelijk niet per sé de winnaar van de verkiezingen. Zoals we zagen tijdens laatste verkiezingen in het land, waarbij Hillary Clinton met de meeste stemmen tóch verloor. Dat komt omdat het kiescollege bepaalt wie het presidentschap wint, dat bestaat bestaat uit 538 kiesmannen die ieder hun stem uitbrengen. De kandidaat met de meeste stemmen van de kiesmannen, wint de verkiezingen.

'Vote him out'

Het moge duidelijk zijn, maar dan toch nog een keer voor the people in the back: het is van uitermate belang dat Joe Biden deze verkiezingen gaat winnen. Je kunt Donald Trump niet alleen persoonlijk een hoop dingen kwalijk nemen (reminder: 'Grab 'em by the pussy'), maar ook als president heeft hij in slechts vier jaar tijd meer kapot gemaakt dan we hadden kunnen voorstellen. De Verenigde Staten zijn een puinhoop dankzij Trumps bewind, die onder andere progressieve wetten heeft teruggedraaid (bye bye, Obamacare, hello, gruwelijke immigratiewetten), zich keer op keer fel heeft uitgesproken tégen Black Lives Matter en dankzij zijn corona-ontkenningen hebben duizenden mensen het leven gekost. Het lijstje van vernieling en vernietiging van Trump gaat eindeloos door, maar de boodschap blijft hetzelfde: 'Vote him out!'

Joe Biden & Kamala Harris

Hoewel Joe Biden voor veel democraten en progressieven niet de ideale presidentskandidaat is, kunnen we in ieder geval zonder twijfel stellen dat hij een véél betere optie is dan Trump. De voormalig vice-president onder Obama liet tijdens zijn campagne weten zich te willen focussen op betere gezondheidszorg in de Verenigde Staten (daar schort het nogal aan in het land), legt de nadruk op het klimaat en wil een soort Green New Deal introduceren, de discriminerende immigratiewetten van Trump terugdraaien (denk aan de 'Muslim ban' en de misselijkmakende praktijken op de grens met Mexico), het minimumloon verhogen... De ideale kandidaat? Nee. Maar zijn plannen voor de Verenigde Staten klinken daarentegen duizend maal aangenamer dan die van zijn tegenstander. Daarnaast is Kamala Harris zijn running mate (en dus kandidaat vice-president), wat haar de eerste zwarte vrouw en Aziatisch-Amerikaanse maakt op zo'n groot presidentsticket in Verenigde Staten.

Het wordt een spannende dag – en week, gezien het een aantal dagen kan duren voordat iedere stem geteld – voor zowel Amerika als de rest van de wereld. Zodat jij op de hoogte kunt blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de verkiezingen, zetten wij zeven handige (en leuke!) bronnen voor je op een rijtje.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Vogue US

Onze collega's bij Vogue US delen dagelijks nieuws over de presidentsverkiezingen. Denk mooie interviews en artikelen over wat er speelt onder de bevolking bijvoorbeeld.

Vogue US

2 Liveblog van NOS

Wil je echt van het allerlaatste nieuws op de hoogte zijn? Dan moet je bij de liveblog van NOS zijn. Nieuws over de presidentsverkiezingen in de VS verschijnt daar als eerste.

NOS liveblog

3
4 The Daily podcast van The New York Times

Liever luisteren dan lezen? Dan is The Daily podcast van The New York Times iets voor jou. Ze hebben op 3 november een live verkiezingsdag-uitzending die je kunt volgen.

The Daily podcast

5 Ilana Glazer

Maar weinig beroemdheden die zo campagne hebben gevoerd om mensen hun stem uit te laten brengen als Ilana Glazer. De Broad City-acteur heeft informatieve en tegelijkertijd hilarische videos gemaakt waarin je letterlijk álles over de verkiezingen te weten komt. Gouden tip!

Ilana Glazer

6 The Daily Show met Trevor Noah

Ook Trevor Noah van The Daily Show maakt ongelofelijk informatieve videos, waardoor je het nieuws meekrijgt over de verkiezingen in een wat toegankelijkere vorm dan een geschreven artikel.

The Daily Show

7 The Cut

The Cut deelt interessante think pieces en interviews over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wat informeler dan nieuws van bijvoorbeeld de NOS, voor wie toch een deep dive wilt nemen in wat er speelt.

The Cut

8 Saint Hoax

Goed, de meeste onder ons halen hun nieuws tegenwoordig voornamelijk van Instagram – maar toch willen we je op het hart drukken ook bovenstaande bronnen te gebruiken voor écht betrouwbare updates. Tussendoor even wat comic relief nodig? Dan heb je altijd nog de geëngageerde memes van Saint Hoax die de verkiezingsstress een beetje dragelijker kunnen maken.

Saint Hoax

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur