Stap vol zelfvertrouwen het stemhokje in met deze podcasts, websites en Instagram-accounts

Breek uit je politieke bubbel en verrijk je kennis, zodat je zeker bent van je stemkeuze op 17 maart.

Voor degenen die het misschien nog niet doorhadden: je leeft waarschijnlijk in een politieke bubbel. Hoe kan het anders? We zijn vaak bevriend met eensgezinde collega’s of studiegenoten en op het internet worden we ook nog eens beschermd tegen andere perspectieven door complexe algoritmes.

Breek uit je bubbel

Niet gek dus dat we gemakkelijk in sociale echokamers belanden vol met ja-knikkers. Ook al leidt dit misschien tot prettigere discussies, betekent het ook dat we een ietwat verdraaid beeld krijgen van onze samenleving. Laat dat nu juist heel problematisch zijn tijdens een verkiezingsjaar, waarbij we met z’n allen moeten beslissen over de toekomst van ons land.

Wees goed geïnformeerd

Nu weten we allemaal wel dat het belangrijk is om goed geïnformeerd het stemhokje in te stappen, maar ook wij moeten toegeven dat het oersaai is om uren door partijprogramma’s te scrollen. Niet getreurd, want er zijn genoeg manieren om je dagelijkse dosis politiek te verhullen in een vermakelijk jasje.

Podcasts, socialmediakanalen en kieswijzers

Zorg ervoor dat de influencers op je Instagram-feed ook eens worden afgewisseld met een informerende post over de deelnemende partijen en zet tijdens het schoonmaken eens een politieke podcast aan. Voor je het weet ken je de partijprogramma’s van voor naar achter en ben je op 17 maart helemaal zeker van je stem. Vogue neemt je alvast het zoekwerk uit handen en zet de leukste podcasts, social media kanalen en tools over de Tweede Kamerverkiezingen op een rij.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Rainbowvote
Rainbowvote

Wil je weten wat jouw stem betekent voor de rechten van het LGBTQIA+-gemeenschap? Neem dan eens een kijkje op rainbowvote.nu. Hierop vind je onder andere overzichten van relevante standpunten, het stemgedrag en de regenboogkandidaten van de grootste partijen. Ook vind je hier een verkiezingsdebat met onder andere Wopke Hoekstra (CDA), Rob Jetten (D66), Lilianne Ploumen (PvdA), Liane den Haan (50PLUS) en Jesse Klaver (GroenLinks) over LGBTQIA+-onderwerpen.

2 Partijprogramma's In Posts

Heb je nu niet bepaald de langste aandachtsspanne voor politieke onderwerpen? Dan raden we je aan om Partijprogramma’s In Posts te volgen. Dit account knipt zoals de naam eigenlijk al zegt de partijprogramma’s van de grootste partijen in makkelijk verteerbare stukjes en publiceert ze op hun Instagram. Zo verdiep jij je beetje bij beetje in de belangrijkste discussiepunten van deze verkiezingen, zonder dat je socialmedia-uurtje daarvoor hoeft te sneuvelen.

3 Zoetst

Zoë Sabajo besloot zich dit jaar extra in te zetten om zichzelf en haar medestemmer te informeren over de centrale vragen van deze verkiezingen. Hiervoor creëerde ze het Instagram-account Zoetst, waarbij ze handige bronnen over de verschillende politieke thema's op een rij zet. Van podcasts over vrouwelijke politici tot tips om vrienden te motiveren om te stemmen, de komende week wil je dit account sowieso in de gaten houden.

4 Stem, Honey podcast

Damn, Honey is een feministisch platform dat elke twee weken ook een podcast publiceert over een hele reeks aan onderwerpen, van menstruatie en borsten tot heteronormativiteit en moederschap. Voor de verkiezingen brengen ze een bonusserie uit getiteld Stem, Honey, waarbij ze de lijsttrekkers aan de tand voelen over hun kijk op feminisme. Kortom, het is het ideale luistervoer voor je eerstvolgende boodschappenuitje of lockdown wandeling.

5 Duurzame kieswijzer
Duurzame kieswijzer

Staat het klimaat bovenaan jouw prioriteitenlijstje bij deze verkiezingen? Dan is het misschien een idee om de algemene stemwijzers achterwege te laten en je te wagen aan de Duurzame Kieswijzer. Het klimaat is namelijk voor veel partijen een belangrijk onderdeel van het programma, maar de invulling kan onderling nog aardig verschillen. Hoe wil jij dat Nederland de komende vier jaar groener wordt? Moet de regering eerst de energie-industrie aanpakken of sta je volledig achter een hogere belasting op vlees? Ontdek wat duurzaamheid voor jou betekent en stem verstandig op 17 maart.

6 De Kiesmannen podcast

De Kiesmannen is een creatieve denktank dat als doel heeft om de politiek toegankelijker te maken voor jonge stemmers. Dit doen ze onder andere met hun succesvolle podcast, waar ze de stoffige partijprogramma's vertalen in leuke discussies die je makkelijk wegluistert.

7 Stemchecker
De Volkskrant

Politici hebben altijd wel een leuke babbel, maar uiteindelijk draait het niet om woorden maar daden. Kijk daarom niet alleen naar de toekomstplannen van de verschillende partijen, maar ook naar hun portfolio van de afgelopen vier jaar. Hoe stemden ze in de Tweede Kamer en lijkt hun repertoire te passen bij de huidige beloftes? Met de Stemchecker van De Volkskrant kom je er zo achter.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur