Anna Wintour ongecensureerd, ofwel, kijk naar modedocu The First Monday in May

Vanavond op NPO2, de modedocu The First Monday in May, met een Anna Wintour zoals je haar nooit eerder zag.

The-First-Monday-in-May
The First Monday in May

Je kent de honderden rode loperfoto’s van het mode-event van het jaar, maar wat er zich afspeelt achter de schermen is veel interessanter, bewijst de anderhalf uur durende Amerikaanse documentaire The First Monday in May, vanavond te zien op NPO 2. Regisseur Andrew Rossi volgde in 2015 de maandenlange voorbereiding op de tentoonstelling China Through the Looking Glass, in het Costume Institute van het Metropolitan Museum in New York.

Het museum herbergt de grootste collectie kleding ter wereld en de jaarlijkse expositie die wordt afgetrapt door het prestigieuze Met Gala tracht te bewijzen dat mode zeker kunst kan zijn. De Amerikaanse Vogue en met name Anna Wintour hebben van het gala ‘the superbowl of social events’ gemaakt, zoals Vogue-editor André Leon Talley het noemt.

Het gala levert niet alleen veel geld op voor het kostuuminstituut middels een diner waarvoor tafels te koop zijn, iedereen die iets te betekenen heeft in de mode of in Hollywood verschijnt er in vol ornaat. Zo belangrijk is het gala dat het de Oscars ruimschoots gepasseerd heeft qua rode loper prestige en media-aandacht. Om nog maar te zwijgen over de ruim 120 miljoen dollar die Anna Wintour al inzamelde voor het museum.

Naast betoverende beelden van sterren op de rode loper bij de microfoon van André komen ontwerpers als John Galliano, Jean Paul Gaultier en Riccardo Tisci aan het woord over mode en het Met volgen we een gespannen Andrew Bolton die naar China reist en zijn uiterste best doet om geen clichébeeld van het land neer te zetten, de archieven van Saint Laurent induikt en om de tafel zit met Wong Kar Wai, Baz Luhrmann en Anna Wintour. Die laatste bemoeit zich met alle details van de expositie, van de kleur van de bloemen en de gastenlijst, tot de schikking van de tafels.

De hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue is de onbedoelde ster van deze heerlijke documentaire. Conservator Andrew Bolton, het bevlogen genie achter de exposities van het museum is met zijn onhandige loopje en gek zittende Thom Browne pakken een beetje als een schooljongen die is verdwaald in een groot museum. Hij is meteen vergeten zodra Anna in beeld verschijnt met haar tijdbesparende vergadertechnieken.

De scenes met Anna alleen al maken de film het kijken waard, want de machtigste vrouw uit de mode volg je zelden van zo dichtbij. Zo krijgt ze ’s ochtends meteen een grote beker Starbucks aangereikt door iemand die verder geen enkele taak lijkt te hebben en walgt ze bij een eerste bezoek aan het nieuwe pand van uitgever Condé Nast van het interieur. Bij het zien van een enorm videoscherm: ‘This makes me feel violently ill. Get rid of it.’ Kledingrekken bij de entree kunnen haar goedkeuring evenmin wegdragen: ‘This should look a professional environment, not like a second hand vintage store. Hello? Is anyone listening?

Wintour lijkt zich allerminst te storen aan de camera, en snoert een tafel vol museummannen moeiteloos de mond als ze de decors bekijkt. ‘This is just going to look like a Chinese restaurant.’ Je krijgt haast medelijden met die arme decorontwerpers die onder de tafel willen kruipen.

Eigenlijk is de documentaire net als het Met Gala zelf. Naast dat je veel opsteekt over mode, en de totstandkoming van zo’n ambitieuze expositie kun je je hart ophalen aan celebrity-nieuws terwijl event manager Sylvana Ward Durrett een leger Vogue-meisjes om zich heen verzamelt om de A-list te verwelkomen en onderhandelt over de prijs van Rihanna en haar giga entourage.

In de woorden van Anna Wintour: ‘In the world that we work in you need the mixture of art and commerce. They have to exist hand in hand.’

The First Monday in May, 22:55u op NPO2 in het Uur van de Wolf.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV