De film 'Crazy Rich Asians' laat zien dat de Chinese modesmaak allang niet meer gedefinieerd wordt door logo-prints

De Chinees Nederlandse Mary Wang hoopt dat de film onze ogen opent voor de fantastische Chinese mode waarvan geen Nederlander nog weet waar ze vandaan komt.

Pink, Room, Dress, Boutique, Closet, Textile, Fashion design, Furniture, Costume,
Actrices Awkwafina en Constance Wu, respectievelijk Peik Lin Goh en Rachel Chu in de film Crazy Rich AsiansWarner Bros.

In de film Crazy Rich Asians, vanaf vandaag te zien in Nederlandse bioscopen, komt de Amerikaans-Chinese Rachel Chu er op het vliegveld achter dat haar charmante geliefde, Nick Young, erfgenaam is van de rijkste familie in Singapore. Terwijl ze haar nekkussentje en meegenomen lunchboxen nog in haar handen heeft, aannemende dat ze economy zou vliegen, vertelt de stewardess haar dat ze in de eerste klas zit—om vervolgens Rachel te vragen of ze een glaasje champagne lust. Eenmaal aangekomen in Nicks thuisland realiseert Rachel zich dat haar Singaporees-Chinese schoonfamilie helemaal niet op haar—een economieleraar die door haar alleenstaande moeder is grootgebracht—zit te wachten.

Schoonmoeder Eleanor Young, Nick Young en Rachel Chu in de film Crazy Rich Asians.
Warner Bros.

In een zekere zin representeren de families twee Westerse stereotypes over de Chinese gemeenschap: de Chu’s zijn voorbeeldige immigranten die door hun ijzeren wil zichzelf omhoog hebben gewerkt, de Youngs de obsceen rijke Aziaten waar je op het nieuws over hoort en soms ziet rondlopen in een warenhuis. Ze vatten ook een tweestrijd in de Chinese maatschappij samen tussen traditie en individualisme: waar de veramerikaanste Rachel vooral haar eigen geluk najaagt, staat voor de Youngs familiebehoud op nummer één. Misschien zijn deze tegenpolen wat simplistische omschrijvingen van de Chinese maatschappij, maar het geeft al meer variatie dan de meeste Chinese personages die we in de bioscoop zien, die vaak bebrilde nerds zijn of kung-fu meesters.

Rachel Chu in Crazy Rich Asians.
Warner Bros.

Deze verschillen zijn ook terug te zien in de garderobes van de hoofdpersonages. Waar Nick’s moeder, Eleanor Young, zich vooral kleed in Carolina Herrera, Valentino, en Diane von Furstenburg, zien Rachel’s mini-rokjes en spijkerjasjes er eerder uit alsof ze winkelt bij de H&M—of een indie boetiek eens in de zo veel tijd. De smaak in mode is eveneens verdeeld in China zelf: waar een oudere generatie shoppers meer conform was aan de typisch materialistische smaak die de film aanhaalt, hecht de jongere generatie volgens een rapport van Credit Suisse juist niet meer zo veel waarde aan de gevestigde merken. Chinese millennials associëren tegenwoordig “Made in China” eerder met een nationalistische trots dan slechte kwaliteit, terwijl jonge Chinese merken steeds verfijndere producten aanbieden. Ik zie dit ook terug in mijn eigen winkelgeschiedenis: de ontwerpers die ik volg op de Chinese shopping website Taobao tonen collecties die bestaan uit T-shirts met geborduurde Chinese woordgrapjes en innoverende combinaties van traditionele prints.

De complete cast van Crazy Rich Asians bij de première van de film in Hollywood, 7 augustus 2018.
Getty Images

Crazy Rich Asians is de eerste Hollywoodfilm in 25 jaar met een grotendeels Aziatische cast. Dat is een feit dat, gezien de weinige kansen die Hollywood niet-witte acteurs biedt, begrijpelijkerwijs veel wordt herhaald in nieuwsberichten over de film. Maar hopelijk laat de film ook zien dat de Chinese modesmaak allang niet meer gedefinieerd wordt door logo-prints. Hopelijk zijn de nieuwe “Crazy Rich Asians” niet meer te herkennen aan de grote designer winkeltassen waarmee ze over de P.C. Hooftstraat lopen, maar aan de fantastische outfits waarvan geen Nederlander nog weet waar ze vandaan komen.

Peik Lin Goh, gespeeld door Awkwafina, in Crazy Rich Asians.
Warner Bros.

Daarom een lijst van Chinese ontwerpers die Rachel Chu met trots naar haar nieuwe schoonouders zou kunnen dragen.

1. Ms MIN

Ontwerper Min Liu heeft in 2011, na een periode bij Viktor&Rolf, haar eigen lijn gelanceerd op Taobao. Inmiddels is ze één van de populairste ontwerpers van haar generatie—en werd ze in 2014 door Anna Wintour uitgenodigd op de Met Gala. Haar collecties zijn te herkennen aan hun comfortabele, losse fits en hun speelse details.

2. Sandy Liang

Sandy Liang is geboren en getogen in Manhattan’s Chinatown. Haar studio zit nog steeds in deze wijk, terwijl ze een paar seizoenen geleden haar look book had geschoten in Congee Village, de iconische Chinese restaurants van haar vader in dezelfde buurt. Haar ontwerpen zijn vrolijk en vrouwelijk met een stadse edge.

3. Huishan Zhang

Huishang Zhang werd tijdens zijn studie aan de prestigieuze Central Saint Martins al uitgekozen door Delphine Arnault om aan het werk te gaan bij Dior. Inmiddels heeft hij al jaren een eigen label dat zich specialiseert in elegante, lady-like ontwerpen die net zo goed werken op de rode loper als bij een familie-etentje van Eleanor Young.

Mary Wang is een Chinese Nederlander die woont in New York. Ze is de trotse eigenaar van vier poezen en een giga-kledingkast die alle kleuren behalve zwart bevat.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV