Game of Thrones seizoen 8: alles wat we tot nu toe weten

Nu de startdatum (eindelijk) bekend is, wordt het tijd voor een compleet overzicht.

Game of Thrones seizoen 8 alles wat je wil weten
HBO

Let op: dit artikel bevat spoilers van seizoen 7 van Game of Thrones.

HBO heeft (eindelijk) aangekondigd wanneer we het langverwachte achtste - en tevens laatste - seizoen van Game of Thrones kunnen verwachten. Vorige week maakte de tv-zender bekend dat het april 2019 worden, midden in het voorjaar, terwijl de echte winter in het fictieve Westeros dan pas gaat beginnen. Lees hier alles wat we tot nu toe weten over het gloednieuwe seizoen van de populaire serie.

Advertentie - Lees hieronder verder

Trailer

HBO heeft een teaser van seizoen 8 gepubliceerd. In de 54 seconden zien we hoe een koude wind over de Westeros kaart waait, met een wolf (waarschijnlijk de Starks representerend) en een draak. Van de andere kant van de kaart komt vuur aan aan dat een leeuw in brand steekt (symbool voor de Lannisters) voordat het vuur het ijs tegenkomt. Bekijk onderstaand de complete video.

April 2019

We kunnen seizoen 8 van Game of Thrones dus pas in april volgend jaar verwachten. HBO maakte het nieuws bekend op Twitter. 'Every battle. Every betrayal. Every risk. Every fight. Every sacrifice. Every death. All #ForTheThrone,' schreef het televisienetwerk, met een rits aan tweets voor individuele personages waaronder Jon Snow en Daenerys.

6 afleveringen

In 2016 maakten de makers van de show, David Benioff en D.B. Weiss, bekend dat er in totaal dertien afleveringen zouden komen, verdeeld over twee seizoenen. Het zevende seizoen telde zeven afleveringen, dus het achtste seizoen zal er maar zes hebben. Dat lijkt misschien weinig, maar iedere aflevering zal een stuk langer duren dan de afleveringen die we tot nu toe hebben gezien (van om en nabij een uur). De nieuwe afleveringen kunnen wel twee uur (!) duren.

Advertentie - Lees hieronder verder

Groter dan groots

Het belooft een groot spektakel te worden, als we Kit Harington (Jon Snow) moeten geloven. De acteur vertelde tegen The Huffington Post dat het achtste seizoen groter en meeslepender dan ooit gaat worden. 'Er is een groter bedrag besteed aan minder afleveringen, dus alles zal op veel grotere schaal zijn. We proberen nieuwe dingen uit en experimenteren met nieuwe cameratechnieken. Ik denk dat we bepaalde grenzen proberen te overschrijden,' aldus Harington. Natuurlijk hadden we al wel verwacht dat het laatste seizoen volledig over-de-top gaat worden (de 'ijsdraak' uit seizoen 7 verraadde het al), maar de kans is dus groot dat de hoge verwachtingen die we al hadden wederom overtroffen gaan worden.

HBO

Plot

De show is chronologisch gezien het plot van auteur George R.R. Martin (van de boekserie waarop de tv-show is gebaseerd) voorbij gestreefd. Dus zelfs de allergrootste fans hebben geen flauw idee wat er in seizoen 8 gaat gebeuren. Toch hebben enkele crewleden bepaalde verhaallijnen en details al verklapt en spotten fans erop los.

Tyrion Lannister heeft geen romantische gevoelens voor Daenerys
Na de seizoensfinale van seizoen 7 zien we hoe Daenerys en Jon het wel erg gezellig hebben samen, waarbij we Tyrion in de deuropening zien staan met een zorgelijke blik op zijn gezicht. Fans begonnen meteen te speculeren en wisten het zeker: Tyrion heeft romantische gevoelens voor Daenerys en is jaloers. Volgens finale director Jeremy Podeswa is dit niet waar. Zo vertelde hij tegen Daily Beast: 'Ik denk dat wat gecompliceerder ligt voor Tyrion. Hij heeft een speciale band met Daenerys en gelooft echt in haar als geboren leider. Hij heeft veel in haar geïnvesteerd en ziet de relatie tussen haar en Jon dan ook eerder als een ondermijning van zijn positie.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder

De Unsullied zullen vechten in de sneeuw
De Unsullied, het leger van Daenerys uit Slaver's Bay, zijn meestal zonnig weer en hoge temperaturen gewend. Er gaat een (gefundeerd) gerucht dat de Unsullied-cast een scène heeft opgenomen waarbij ze voor een green screen moesten vechten, inclusief sneeuwachtige materialen. Het grootste deel van de soldaten heeft nog nooit sneeuw gezien in zijn leven, wat het gerucht gelijk interessant maakt.

Er vindt een groot gevecht plaats bij Winterfell
Dit zou hetzelfde gevecht kunnen zijn als hierboven beschreven met de Unsullied. Hoe dan ook: in Noord-Ierland, waar de Winterfell-opnames plaatsvinden, zijn 'voorbereidingen' gezien voor een grote vechtscène. Volgens website Watchers on the Wall zullen er tijdens dit gevecht veel (bekende) doden vallen.

Tormund Giantsbane heeft de val van de muur waarschijnlijk overleefd
In de laatste aflevering van seizoen 7 zagen we hoe de grote Wall gedeeltelijk neerkwam en hoe Tormund naar beneden viel. Hoewel we zeker weten dat hij ook daadwerkelijk is gevallen, blijft zijn lot nog een mysterie. Hij is in Belfast gezien en tijdens de zogenaamde table reads, dus we zien hem hoe dan ook terug. Al zij het als White Walker.

Er komt een gigantische actiescène met de Army of the Dead
Er zal wederom een aflevering komen die geregisseerd wordt door Miguel Sapochnik, die ook verantwoordelijk was voor het grote gevecht in de aflevering Battle of the Basterds uit seizoen 6. Peter Dinklage, de acteur die de rol vertolkt van Tyrion Lannister zei erover: 'Het is wreed. Het schildert de Battle of the Basterds af als een pretpark.' Dat belooft wat.

Meerdere ontknopingen

Gezien Game of Thrones de meest illegaal gedownloade serie ooit is, doen de makers er alles aan het einde van de serie geheim te houden. Zo zei Casey Bloys, directeur programmering bij HBO, in september 2017 dat er meerdere ontknopingen gefilmd zouden worden, om zo eventuele hacks te vermijden. Volgens Maisie Williams, die Arya Stark speelt in de serie, is dit niet het geval. Ze vertelde tijdens een tv-optreden bij Jimmy Kimmel Live dat er niet veel verschillende eindscènes gefilmd zouden worden, aangezien het budget dat niet toe zou laten.

Advertentie - Lees hieronder verder

Nieuwe personages

Ook in het achtste seizoen zullen we nieuwe gezichten zien, ook al zullen ze geen grote rollen vertolken. Zo is acteur Frank Blake gecast als Northern Sentry, Marc Rissmann als commander Harry Strickland, Danielle Galligan voor de rol van een personage genaamd Sarra, en is HBO onder andere op zoek naar een jonge moeder en een kind.

Daarnaast bestaat de kans dat Melisandre, gespeeld door Carice van Houten, terugkeert naar de serie. In seizoen 7 zagen we hoe ze Westeros verliet en naar Volantis vertrok. Fans hebben op Carice's Instagram-account ontdekt dat ze onderweg was naar het Verenigd Koninkrijk, dichtbij de set van Game of Thrones. Daarnaast zien we natuurlijk genoeg van Daenerys (Emilia Clarke) en Jon Snow (Kit Harington). Afgelopen oktober onthulde Entertainment Weekly de eerste officiële foto van het nieuwe seizoen, waarop we Jon en Dany samen zien.

Flashbacks

Tijdens het achtste seizoen zullen we wederom te maken krijgen met een aantal flashbacks. Dat klinkt natuurlijk logisch, omdat we tot nu toe in ieder seizoen flashbacks hebben gezien, maar er is inmiddels meer informatie over de inhoud van die flashbacks. Zo is acteur Wilf Scolding, die Daenerys' broer Rhaegar Targaryen speelde in vorig seizoen, gezien in Belfast, waar een deel van de opnames plaatsvonden.

Spin-offs

Hoewel dit het laatste seizoen van de succesvolle televisieserie gaat worden, betekent dit niet dat HBO het erbij laat zitten. Er komen namelijk meerdere spin-offs van de serie waarvoor de castings al zijn begonnen. Zo zou actrice Naomi Watts in een van de nieuwe series zal spelen. Naar verluidt zal een van de spin-offs The Long Night gaan heten, zo liet George R.R. Martin weten op zijn website. We kunnen de vervolgverhalen op z'n vroegst in 2020 verwachten. Dát is dan wel weer snel, in Game of Thrones-termen dan.

We houden je op de hoogte!

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV