Kijktip: in dit nieuwe tv-programma volg je het leven van Nederlandse ambassadeurs

Het programma 'Floortje en de Ambassadeurs' is vanaf donderdag 22 november te zien.

Nederlands ambassadeur Renée Jones-Bos in Rusland.
Getty Images

'Het kan zijn dat we nu worden afgeluisterd,' in een preview van het nieuwe tv-programma Floortje en de Ambassadeurs, zien we de Nederlandse vrouwelijke ambassadeur in Rusland, Renée Jones-Bos, praten over afluisterpraktijk in haar residentie in Moskou alsof het daily business is. En dat is het waarschijnlijk ook. Zo bleek recent toen Turkije indirect een boekje open deed over hun afluisterpraktijken in de Saoedische ambassade in Istanbul, toen de Turkse autoriteiten claimden geluidsopnamen te hebben van de moord op de Saoedische journalist Khashoggi.

Kijkje in geheimzinnige wereld van de diplomatie

In Floortje Dessings nieuwe reisprogramma bezoekt de presentatrice in vier afleveringen vier Nederlandse ambassadeurs en volgen we hun persoonlijke en professionele leven als vertegenwoordiger van Nederland in het land: Susanna Terstal in Iran, Wouter Jurgens in Myanmar, Hans Docter, een Ambassadeur Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerking, en Renée Jones-Bos in Moskou. Ze laat geen gevoelig dossier ongemoeid, zoals de MH17-ramp, de vervolging van Rohingya's in Myanmar en de handelsbelangen van Nederland in Iran.

Over haar programma vertelt Floortje: 'Ik kom geregeld op een ambassade om een visum te halen en heb contact met ze wanneer ik risicovolle reis maak, maar verder is dit een wereld die voor mij relatief onbekend is. Toch zie ik in het nieuws steeds vaker berichten over ambassadeurs en diplomaten: dat ze op het matje worden geroepen, zoals in Rusland of zich moeten verantwoorden vanwege aanslagen in het land, zoals in Iran. Daar waar ze voorheen achter gesloten deuren opereerden, lijken ze steeds zichtbaarder te worden. Daarbij was de timing van onze reizen goed: ik was in Iran toen Donald Trump het nucleaire akkoord opzegde en in Rusland tijdens die spionnen-affaire. Het is fascinerend om van dichtbij mee te maken wat er dan op een ambassadeur afkomt.'

Floortje en de Ambassadeurs is vanaf donderdag 22 november om 22:20u gedurende vier weken te zien op NPO 1.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV