Oscars 2019: alles wat je moet weten over de 91e Academy Awards

De 91e Oscars-uitreiking vindt plaats op zondag 24 februari. Dit is alles wat we tot nu toe weten.

A Star Is Born Red Carpet Arrivals - 75th Venice Film Festival
Getty ImagesAlessandra Benedetti - Corbis

Het is bijna weer zover voor de uitreiking van de 91e Academy Awards, ofwel de Oscars 2019, de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld. Acteurs, actrices, producties en regisseurs worden geprezen om hun prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar zal de Vogue-redactie live verslag doen van de rode loper en de ceremonie zelf, zodat je direct op de hoogte bent van alle geweldige designer jurken, glinsterende juwelen, hilarische oneliners, emotionele bedankspeeches, legendarische afterparties en alle inside informatie die buiten het zicht van de camera's blijft. Om je alvast op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen in aanloop naar de grote avond, hebben we alles wat je moet weten over de Oscars 2019 voor je op een rij.

Advertentie - Lees hieronder verder

Datum, tijd en locatie

In de nacht van zondag 24 februari op maandag 25 februari worden de Oscars 2019 voor de 91e keer uitgereikt en uitgezonden in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. De awardshow begint om 02:00 uur Nederlandse tijd, en zal duren tot ongeveer 06:30 uur.

Uitzending

De uitreiking van de Oscars wordt wereldwijd uitgezonden en ieder jaar kijken er miljoenen mensen naar het spektakel. In Nederland worden de Oscars 2019 live op televisie uitgezonden door Net 5 tussen 02:30 en 06:00 uur 's nachts. Op maandag is er een herhaling van de prestigieuze awardshow te bekijken, ook op Net 5. Online zijn er ook meerdere websites waar je de uitreiking live kunt zien.

Presentator

In het verleiden kregen Amerikaanse komieken zoals Ellen DeGeneres, Jimmy Kimmel and Neil Harris de eer om de Oscars te mogen hosten. Dit jaar was comedian Kevin Hart uitgenodigd zijn om de show te presenteren, maar na het opduiken van oude anti-homotweets van de acteur heeft Hart besloten zich terug te trekken. De 39-jarige Hart heeft zijn excuses aangeboden via Twitter voor zijn eerdere uitspraken, waarin hij heeft gezegd de aandacht niet af te willen leiden van de prijswinnaars. Ook heeft hij spijt betuigd aan de LGBTQ-community.

Advertentie - Lees hieronder verder

Begin januari probeerde voormalig host Ellen DeGeneres Hart te overtuigen toch de Oscars te presenteren. Dat deed ze in haar The Ellen DeGeneres Show, waarin Kevin Hart te gast was. Ze zou zelfs The Academy, de organisatie achter de Oscars, hebben opgebeld om Kevin te overtuigen zijn keuze te heroverwegen. Kevin vertelde op het einde van de show dat hij zijn terugkeer als host zou evalueren. Op 9 januari werd bekend dat The Academy wellicht geen host kiest voor de avond, wat de allereerste Oscars-uitreiking zonder presentator zou betekenen.

Nominaties

Dit jaar worden er prijzen uitgereikt in 24 categorieën. Eerder maakten we al bekend dat er een nieuwe categorie wordt toegevoegd, namelijk de Oscar voor populaire film. De Oscars-nominaties zijn 22 januari bekendgemaakt in Los Angeles. Publieksfavoriet A Star is Born heeft zeven nominaties op diens naam gezet, met onder meer beste actrice voor Lady Gaga, beste acteur voor Bradley Cooper en beste film. Bohemian Rapsody, de grote winnaar bij de Golden Globes telt er vijf, net zoals Green Book, en The Favourite met Emma Stone en Rachel Weisz mag echter tien nominaties op diens naam zette. Ook de Netflix-film Roma telt er maar liefst tien. Ook de Nederlandse film Bankier van Verzet maakte kans op een beeldje als Nederlandse inzending in de categorie niet-Engelstalige film, maar helaas is deze niet genomineerd.

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
Roma, de grote winnaar qua Oscars nominaties in 2019
Roma
Netflix

Optredens

Momenteel is er nog niet veel bekend over de optredens tussen de uitreikingen van de awards door. Als we meer weten, zullen we het zo snel mogelijk met je delen.

Wat je nog niet wist

• De allereerste Oscar-ceremonie in 1929 duurde slechts 15 minuten. Wings ging met het beeldje voor Beste Film naar huis.
• 1953: de eerste keer dat de Oscars op televisie werden uitgezonden.
• 1954: het jaar dat Audrey Hepburn's Hubert de Givenchy-jurk de trend startte van het dragen van designer jurken naar de Oscar-uitreikingen.
• €18 miljoen euro: het duurste juweel dat gedragen is op de rode loper tot nu toe, een Harry Winston collier gedragen door de Titanic-actrice Gloria Stuart.
• In 1996 combineerde Sharon Stone een coltrui van Gap met een rok van Valentino op de rode loper.
• €130.500: de duurste jurk die gedragen is op de rode loper, van Calvin Klein ontworpen door Francisco Costa en gedragen door Oscar-winnares Lupita Nyong'o in 2015.
• €20.000 - €30.000: de gemiddelde prijs van een Oscar-couture jurk.
• 45 seconden: zo lang mag je bedankspeech duren als je een Oscar gewonnen hebt.
• 4 kilo: het gewicht van een Oscar-beeldje.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van De Oscars