Zo kijk je de Oscars 2019 terug op de Nederlandse televisie

De 91e Oscars-uitreiking vindt plaats op zondag 24 februari. Dit is alles wat we tot nu toe weten.

oscars-2019-uitzending-nederland
Kevin WinterGetty Images

Het is bijna weer zover voor de uitreiking van de 91e Academy Awards, ofwel de Oscars 2019, de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld. Acteurs, actrices, producties en regisseurs worden geprezen om hun prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar zal de Vogue-redactie live verslag doen van de rode loper en de ceremonie zelf vanuit Hotel Mercier in Amsterdam, zodat je direct op de hoogte bent van alle geweldige designer jurken, glinsterende juwelen, de winnaars, hilarische oneliners, emotionele bedank speeches, legendarische afterparties en alle inside informatie die buiten het zicht van de camera's blijft. Om je alvast op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen in aanloop naar de grote avond, hebben we alles wat je moet weten over de Oscars 2019 voor je op een rij.

Datum, tijd en locatie

In de nacht van zondag 24 februari op maandag 25 februari worden de Oscars 2019 voor de 91e keer uitgereikt en uitgezonden in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. De awardshow begint om 02:00 uur Nederlandse tijd, en zal duren tot ongeveer 06:30 uur.

Uitzending

De uitreiking van de Oscars wordt wereldwijd uitgezonden en ieder jaar kijken er miljoenen mensen naar het spektakel. In Nederland worden de Oscars 2019 live op televisie uitgezonden door Net5 tussen 02:00 en 06:00 uur 's nachts. Op maandag 25 februari is de samenvatting te zien om 18.30 en 23.20 uur, ook op Net 5.

Nominaties

Dit jaar worden er prijzen uitgereikt in 24 categorieën. Eerder maakten we al bekend dat er een nieuwe categorie wordt toegevoegd, namelijk de Oscar voor populaire film. De Oscars-nominaties zijn 22 januari bekendgemaakt in Los Angeles. Publieksfavoriet A Star is Born heeft zeven nominaties op diens naam gezet, met onder meer beste actrice voor Lady Gaga, beste acteur voor Bradley Cooper en beste film. Bohemian Rapsody, de grote winnaar bij de Golden Globes telt er vijf, net zoals Green Book, en The Favourite met Emma Stone en Rachel Weisz mag echter tien nominaties op diens naam zette. Ook de Netflix-film Roma telt er maar liefst tien. Ook de Nederlandse film Bankier van Verzet maakte kans op een beeldje als Nederlandse inzending in de categorie niet-Engelstalige film, maar helaas is deze niet genomineerd.

Roma, de grote winnaar qua Oscars nominaties in 2019
Roma
Netflix

Presentator

In het verleiden kregen Amerikaanse komieken zoals Ellen DeGeneres, Jimmy Kimmel and Neil Harris de eer om de Oscars te mogen hosten. Dit jaar was comedian Kevin Hart uitgenodigd zijn om de show te presenteren, maar na het opduiken van oude anti-homotweets van de acteur heeft Hart besloten zich terug te trekken. De 39-jarige Hart heeft zijn excuses aangeboden via Twitter voor zijn eerdere uitspraken, waarin hij heeft gezegd de aandacht niet af te willen leiden van de prijswinnaars. Ook heeft hij spijt betuigd aan de LGBTQ-community.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Begin januari probeerde voormalig host Ellen DeGeneres Hart te overtuigen toch de Oscars te presenteren. Dat deed ze in haar The Ellen DeGeneres Show, waarin Kevin Hart te gast was. Ze zou zelfs The Academy, de organisatie achter de Oscars, hebben opgebeld om Kevin te overtuigen zijn keuze te heroverwegen. Kevin vertelde op het einde van de show dat hij zijn terugkeer als host zou evalueren. Op 9 januari werd bekend dat The Academy wellicht geen host kiest voor de avond, wat de allereerste Oscars-uitreiking zonder presentator zou betekenen.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Optredens

De avond zal worden verzorgd met de meest bijzondere optredens, waaronder een opwachting van het meest geliefde muzikale duo van het moment, Lady Gaga en Bradley Cooper. Tijdens de uitreiking van de prestigieuze Oscars zal het duo hun hit Shallow ten gehore brengen, dat ook genomineerd is voor het beste originele lied uit de film A Star is Born. Daarnaast zal de iconische Amerikaanse zangeres Bette Midler een speciale verschijning maken tijdens de avond en wordt het nummer The Place Where Lost Things Go uit de nieuwe musical-film Marry Poppins ten gehore gebracht. Als klapper op de vuurpijl zal de band Queen een optreden verzorgen voor de film Bohemian Rhapsody.

Wat je nog niet wist

• De allereerste Oscar-ceremonie in 1929 duurde slechts 15 minuten. Wings ging met het beeldje voor Beste Film naar huis.
• 1953: de eerste keer dat de Oscars op televisie werden uitgezonden.
• 1954: het jaar dat Audrey Hepburn's Hubert de Givenchy-jurk de trend startte van het dragen van designer jurken naar de Oscar-uitreikingen.
• €18 miljoen euro: het duurste juweel dat gedragen is op de rode loper tot nu toe, een Harry Winston collier gedragen door de Titanic-actrice Gloria Stuart.
• In 1996 combineerde Sharon Stone een coltrui van Gap met een rok van Valentino op de rode loper.
• €130.500: de duurste jurk die gedragen is op de rode loper, van Calvin Klein ontworpen door Francisco Costa en gedragen door Oscar-winnares Lupita Nyong'o in 2015.
• €20.000 - €30.000: de gemiddelde prijs van een Oscar-couture jurk.
• 45 seconden: zo lang mag je bedankspeech duren als je een Oscar gewonnen hebt.
• 4 kilo: het gewicht van een Oscar-beeldje.

Volg al het laatste nieuws rond de Oscars via Vogue.nl/de-oscars.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van De Oscars