Waarom je de Netflix-film Velvet Buzzsaw vanavond nog zou moeten kijken

De film ging in première tijdens het Sundance Film Festival, en staat nú op Netflix.

velvet-buzzsaw-netflix-film
Netflix

De film Velvet Buzzsaw ging op 27 januari in première tijdens het Sundance Film Festival, dat afgelopen week plaatsvond in Park City in de Verenigde Staten. Sinds vrijdag 1 februari staat de nieuwe film ook al op Netflix, meteen in het rijtje met populaire films en series. En dat is niet zomaar, want Velvet Buzzsaw kreeg niet alleen steengoede kritieken, ook is het een enigszins luchtige film die je met plezier kunt kijken op een dinsdagavond. Mits je een beetje van zwartgallige humor houdt, dat wel. Wij vertellen je waarom.

Velvet Buzzsaw op Netflix

De film speelt zich af in de kunstwereld en vertelt het verhaal van de gevreesde criticus Morf Vandewalt (gespeeld door Jake Gyllenhaal, inclusief artsy bril), de kille galeriehouder Rhodora Haze (Rene Russo) en een ambitieuze assistent Josephina (Zawe Ashton) die aan een aantal schilderijen komen van een onbekende overleden kunstenaar met de naam Vetril Dease. Vandewalt is compleet onder de indruk van de kunstwerken, op een manier waar iedere (onbekende) kunstenaar van droomt. Al snel blijkt dat er iets niet helemaal goed is met de schilderijen. De kunstenaar, Dease, had een moeilijke en gewelddadige jeugd, wat leidde tot de moord op zijn vader en een groeiende geestelijke ziekte die hij portretteerde in zijn schilderijen. Niet gek dus om te bedenken dat de kunstwerken wel eens vervloekt kunnen zijn. En dat blijkt ook zo te zijn. Zo wordt iedereen "gestraft" die na zijn dood profiteert van zijn kunstwerken. Ai.

Leg, Trousers, Facial hair, Sitting, Picture frame, Exhibition, Beard, Art exhibition, Art dealer, Visual arts,
Netflix

Satire en horror

Die vloek zorgt ervoor dat sommige personages hun onvermijdelijke lot tegemoet zullen gaan. Dat gebeurt op humoristische wijze, want satire en horror vormen de leidraad in deze film. De meeste recensenten beschrijven Velvet Buzzsaw dan ook als een 'satire op de kunstwereld' en als een 'lichtelijk voorspelbare horrorfilm', weet The Verge. Zo is het verhaal humoristisch en gruwelijk tegelijkertijd, zoals een lijk dat per ongeluk wordt aangezien als onderdeel van een kunstwerk en iemand die door de gevolgen van de vloek vast komt te zitten ín een schilderij en daar uiteindelijk de dood vindt. Je moet lachen om de banaliteit, het absurde, maar voelt ook de angst van Vandewalt en collega's. Ja, de film doet een beetje denken aan een slechte horrorfilm uit de jaren zeventig (hoewel die inmiddels toch ook aardig iconisch zijn), maar dan uitgevoerd op zo'n satirische wijze dat het op je lachspieren werkt.

Room, Furniture,
Netflix

Daarnaast is Velvet Buzzsaw als een soort fantasie voor liefhebbers van kunst. Zo speelt de film zich af in de kunstwereld van Los Angeles, waar de kritieken van Gyllenhaal als Vandewalt kunstenaars kunnen maken of breken. Hij is een heel belangrijk persoon, een echte somebody, en mensen doen allerlei gekke dingen om zijn aandacht te krijgen. Die tijd van allesbepalende art critics is misschien wel een beetje geweest, waardoor het bijna nostalgisch voelt om naar het werk en levensloop van Gyllenhaals personage Morf Vandewalt te kijken. De film betovert je misschien niet op de manier waarop Morf wordt betoverd door de kunstwerken van Dease, maar Velvet Buzzsaw is op zekere hoogte origineel en vermakelijk. De combinatie van satire en de kunstwereld blijft namelijk stiekem toch een beetje grappig. Bekijk onderstaand alvast de trailer, mocht je willen weten wat we bedoelen.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix