Spoiler alert! Wat ons allemaal opviel in de eerste aflevering van Game of Thrones seizoen 8

Het gloednieuwe (en tevens laatste) seizoen van Game of Thrones is van start gegaan.

game-of-thrones-seizoen-8-aflevering-1
HBO

Spoiler alert! De tekst bevat details van Game of Thrones seizoen 8 aflevering 1.

Het is eindelijk zover: het achtste en tevens laatste seizoen van de legendarische hitserie Game of Thrones is hier! Nou ja, de eerste aflevering dan. Maandenlang (of beter gezegd: járenlang) hebben fans moeten wachten op het gloednieuwe seizoen, waarin eindelijk the battle of all battles gaat plaatsvinden: heel Westeros vs. The Night King en zijn leger vol angstaanjagende white walkers. Als echte GoT-fan moest en zou ik natuurlijk meteen de eerste aflevering bekijken. Het liefst geheel in stijl op een giga bioscoopscherm. En dat was mogelijk, want Ziggo organiseerde maandagochtend een speciale viewing in bioscoop Pathé voor pers en de echte die hard-fans die alles doen #ForTheThrone. En die opkomst vereiste echte toewijding, want de première ging om 7:00 uur 's morgens van start.

Belfast Premiere for Game of Thrones
De overgebleven Starks (van links naar rechts): Maisie Williams (Arya), Kit Harington (Jon), Sophie Turner (Sansa) en Isaac Hempstead Wright (Bran).
Jeff KravitzGetty Images

Samen met collega S. genoot ik voorafgaand aan de première van een heerlijk ontbijtje, compleet in Game of Thrones-stijl met zwartgekleurde sandwiches, dragon eggs en verse kruidenthee. Eenmaal genesteld in een van de comfortabele rode bioscoopstoelen werd ik overspoeld door een gevoel van enthousiasme. En ik was niet de enige, want er werd luid geapplaudisseerd bij het zien en horen van de bekende tune aan het begin van de aflevering. Het was zover.

Het intro toont de hevige veranderingen die de serie heeft ondergaan in het zevende seizoen. Zo is The Wall verleden tijd (want die werd verbrijzeld door een enorme hoeveelheid aan "blauw vuur" afkomstig van Daenerys' gesneuvelde draak) en neemt Winterfell een meer centrale rol in. De aflevering begint in het thuis van de Starks, waar Daenerys aka Khaleesi aka Mother of Dragons samen met haar bondgenoot en tevens nieuwe geliefde (én - shocker - neefje!) Jon Snow arriveren met hun leger. Een ijzige en licht ongemakkelijke ontmoeting met Sansa volgt (net als met Bran, trouwens) waarna Daenerys zichzelf kenbaar maakt als de nieuwe koningin van de Seven Kingdoms. Maar de people of the North zijn wantrouwend naar buitenlanders, dus ze wordt niet bepaald met open armen ontvangen.

Screenshot, Cg artwork, Pc game, Wing, Mythology, Fictional character,
Dany en Jon gaan een ritje maken.
HBO

Ik zal verder niet te veel verklappen over de inhoud van de eerste aflevering, maar ik kan je vertellen dat het al mijn verwachtingen waarmaakte. Zo wordt de dreiging van de white walkers groter en groter, net als de liefde tussen Jon en Daenerys, die samen een spectaculair ritje maken met Dany's twee overgebleven draken. Maar hun liefdesgeluk wordt al snel verstoord als Sam (op Brans aandringen) Jon vertelt over zijn ware identiteit. Hij is namelijk geen bastaardzoon van Ned Stark, maar de zoon van Neds zus Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen. Gezien Rhaegar de broer was van de laatste Targaryen-koning (The Mad King) is Jon de enige echte erfgenaam van de Iron Throne. Daar zal Dany niet al te blij mee zijn.

Verrassend vond ik de humor, want ja, Game of Thrones staat niet bepaald bekend om zijn hilariteit. Zo waren er meerdere momenten waarop de zaal in lachen uitbarstte - inclusief moi. Maar ook bevatte de aflevering genoeg spanning, kippenvelmomenten en langverwachte reünies (waaronder het gelukkige weerzien tussen Jon en Arya en het pijnlijke oogcontact tussen Jaime en Bran, om er een paar te noemen). Kortom: de perfecte aftrap voor een (nu al) iconisch seizoen.

Mocht je, als je dit leest, Game of Thrones seizoen 8 aflevering 1 nog niet gekeken hebben: gaat dat doen. Want geloof mij, dit mag je niet missen. Zo kijk ik nu al reikhalzend uit naar de tweede aflevering, ook al moet ik die nu (helaas) op mijn laptop kijken in plaats van op een levensgroot bioscoopscherm. Bekijk in de tussentijd onderstaand voorproefje waarin de cast terugblikt op deze eerste aflevering van het laatste seizoen.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV