Dit is het waargebeurde verhaal achter de schokkende nieuwe Netflix-serie 'Unbelievable'

De serie wordt al veel vergeleken met het indrukwekkende 'When They See Us'.

unbelievable-netflix-verhaal
Beth Dubber/Netflix

Wekelijks verschijnen er nieuwe titels op Netflix, maar aankomende vrijdag 13 september is een extra speciale datum om de streamingdienst in de gaten te houden. Op die dag verschijnt namelijk de nieuwe serie Unbelievable, een aangrijpende miniserie die sterk overeenkomt met het populaire en net zo schrijnende When They See Us. Ook Unbelievable is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarvan we toch wel even moeten slikken.

Unbelievable op Netflix

De achtdelige serie Unbelievable is geregisseerd door Susannah Grant – die o.a. faam maakte met de film Erin Brokovich met Julia Roberts in de hoofdrol – en vertelt het heftige verhaal van een serieverkrachter die het voor elkaar kreeg jarenlang uit de handen van de politie te blijven.

Het begint bij tiener Marie Adler (gespeeld door Kaitlyn Dever). Zij doet aangifte bij de politie nadat ze op schokkende wijze door een gemaskerde indringer is verkracht in haar eigen huis. Omdat er volgens de politie een aantal zaken niet kloppen aan haar verhaal wordt Adler niet geloofd. Zelfs haar vrienden en familie twijfelen en beginnen te denken dat Marie het afschuwelijke voorval zelf heeft verzonnen.

Face, Hair, Eyebrow, Lip, Cheek, Head, Chin, Beauty, Nose, Hairstyle,
Marie Adler in Unbelievable.
Netflix

Ondertussen zien twee vrouwelijke detectives (gespeeld door Toni Collette en Merrit Weaver) een verband tussen meerdere verkrachtingszaken, waaronder die van Adler. Ze zien het als hun ultieme missie om de misdadiger te pakken te krijgen en hem voor de rechter te slepen.

Het waargebeurde verhaal achter Unbelievable

Unbelievable is geïnspireerd op het essay 'An Unbelievable Story of Rape' van T. Christian Miller en Ken Armstrong, gepubliceerd op onafhankelijke website Pro Publica. Het artikel won in 2015 de Pulitzer-prijs en kreeg ook een eigen podcast met de titel This American Life. In het essay wordt de situatie beschreven van de echte Marie Adler, die in 2009 op 18-jarige leeftijd beschuldigd werd van het valselijk indienen van een politierapport in Lynnwood in de Verenigde Staten. Nadat de politie meerdere inconsistenties in haar verhaal constateerde, suggereerde Adler dat haar verkrachting dan misschien een droom of iets in haar hoofd was. Einde zaak.

Motor vehicle, Vehicle, Car, Police, Police officer, Team, Law enforcement, Official,
Netflix

Twee jaar later doen detectives Stacy Galbraith en Edna Hendershot onderzoek naar verkrachtingszaken in Denver en Golden (Colorado). Die zaken tonen sterke gelijkenissen met die van Adler. De vrouwen, die beiden werkzaam zijn bij een ander politiedistrict, besluiten hun krachten te bundelen om zo de serieverkrachter achter tralies te krijgen. Het lukt hen om stap voor stap dichterbij de waarheid te komen – en uiteindelijk weten ze de man achter de afschuwelijke daden, Marc O'Leary, te pakken. Hij was ook de indringer in Marie's huis in 2009; haar verhaal is dus allesbehalve verzonnen.

De serie is een voorbeeld van hoe er absoluut niet omgegaan moet worden met slachtoffers van verkrachting, en laat daarnaast ook zien hoe het menselijke brein reageert op trauma en hoe het slachtoffers van een gruwelijke misdaad kan laten twijfelen aan hun eigen verhaal. Unbelievable staat vanaf 13 september op Netflix. Bekijk hieronder de trailer:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix