Waarom 'De Belofte van Pisa' de beste coming-of-age film van het moment is

Een kleine ode aan het verfilmde drama over identiteit, liefde, opgroeien en muziek.

belofte-van-pisa-film
De Belofte van Pisa

Hoofdrolspeler Sam zweert het in de naam van IJssalon Pisa: hij zal, kostte wat het kost, zijn diploma halen. Het gewicht van die belofte vormt de rode draad door De Belofte van Pisa, de verfilming van de autobiografische roman van Mano Bouzamour. Een coming-of-age drama dat je hoe dan ook op je kijklijst wil zetten. Vogue vertelt je graag waarom.

Het verhaal

In De Belofte van Pisa volgen we tiener en talentvol trompettist Samir (Shahine el-Hamus), die door zijn omgeving steevast Sam wordt genoemd. Hij wordt als eerste Marokkaan ooit aangenomen op het prestigieuze Muzieklyceum Zuid. De gangen van zijn nieuwe school staan in fel contrast met zijn leven in Amsterdam-Noord, waar hij met zijn strenggelovige ouders samenwoont. Zijn broer Mo (Mahfoud Mokaddem) is uit beeld: in de gevangenis wegens een zeer gewelddadige overval.

belofte-van-pisa-film-vogue
De Belofte van Pisa

Slechts een paar minuten voor zijn broer wordt opgepakt, laat hij Sam één ding beloven: hij moet, als eerste van de familie, zijn diploma halen. Die weg naar dat diploma – met alle nodige obstakels van dien – staat centraal in het drama. Hoe balanceer je als puber tussen twee verschillende werelden, zonder daarbij om te vallen? Dat er geen simpel antwoord op die vraag is, voel je als kijker na afloop nog steeds. De roman van Mano Bouzamour werd niet voor niets enthousiast onthaald: de thematiek raakt en is voor velen herkenbaar.

Locatie is alles

Amsterdam speelt wellicht net zo'n triomfantelijke rol in de film als de acteurs zelf. We zien de stad zoals we haar eigenlijk het liefst aanschouwen, met alle melancholische en rauwe randjes van dien. Daarvoor moeten we de scooter van Sam bedanken, die hem de gehele film van wereld A naar B brengt. Eerst met zijn broer, langs de industrieterreinen in Noord, later met vriendinnetje Annelies (Olivia Lonsdale), die hem juist naar de statige delen van de stad brengt.

belofte-van-pisa-film
De Belofte van Pisa

Jonge talenten

Het levert al met al een sprookjesachtig beeld van de stad op, dat ergens doet denken aan Niemand in de stad, het coming-of-age verhaal dat vorig jaar veel lof oogstte. Ook nu dragen jonge talenten op bewonderenswaardige wijze het verhaal. Shahine el-Hamus, die pas 19 jaar oud is (en nog aan de toneelacademie moet beginnen, overigens) sprankelt daarbij nog wel het meeste.

belofte-van-pisa-film
Belofte van Pisa

Dat de acteur uit een "filmfamilie" komt draagt daar ongetwijfeld iets aan bij, maar charisma zoals het zijne leer je niet aan, dat héb je. Samen met Olivia en on-screen beste vriend IJsbrand (sterk vertolkt door Thor Braun, hieronder links) spat hij van het scherm, met een bepaalde energie die het beste te verwoorden is als 'misschien zijn we er nog helemaal niet klaar voor, maar kom maar op'.

de-belofte-van-pisa-vogue-film
De Belofte van Pisa

Over identiteit

Ook interessant: de rol van kleding (en kapsel) in de zoektocht naar je eigen identiteit. Sam auditeert in een zilveren pak van Gucci, met zijn haarplukjes nog ferm tegen zijn voorhoofd geplakt. Wanneer hij de ouders van Annelies ontmoet, draagt hij een trainingspak van Adidas (of hij niet even wat anders had kunnen aantrekken naar het restaurant, vraagt zijn vriendinnetje nog).

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Naarmate Sam langer op de school zit, verandert dat. Ajax-shirts worden gestreepte sweaters, zijn haar wordt lang en gekruld. Alhoewel, de gouden ketting blijft. Een beter metafoor voor deze sociaal-realistische (en komische) film kan je eigenlijk niet krijgen – het verhaal van een jongen die zich elders wellicht meer zichzelf voelt, maar nooit vergeet waar hij vandaan komt.

De Belofte van Pisa
, geregisseerd door Norbert ter Hall (bekend van o.a. A'DAM - E.V.A.), draait in 69 zalen door heel Nederland. De trailer bekijk je hieronder.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV