Het waargebeurde verhaal achter KGB-spion Anthony Blunt in The Crown seizoen 3

De kunstadviseur veroorzaakte één van de grootste schandalen binnen het Britse koningshuis.

anthony-blunt-the-crown
Netflix / The CrownGetty Images

Wees gewaarschuwd: dit artikel bevat spoilers van The Crown seizoen 3.

We hebben er met smart op gewacht, maar afgelopen zondag was het dan zover: het derde seizoen van The Crown verscheen op Netflix. Als je, net als ik, niets beters te doen had op je vrije zondag, ben je hoogstwaarschijnlijk al begonnen met kijken. Ook in het derde seizoen worden waargebeurde gebeurtenissen uit de levens van leden van de Britse royal family belicht, zoals de scheiding van prinses Margaret en de introductie van Camilla Parker Bowles (toen nog bekend onder de naam Camilla Shand).

De eerste aflevering begint al met één van de grootste schandalen die ooit heeft plaatsgevonden binnen de muren van Buckingham Palace. Zo staat de waargebeurde ontmaskering van Anthony Blunt, de kunstadviseur van Queen Elizabeth, centraal. Blunt werkte in het geheim als spion van de Sovjet Unie, wat niemand had zien aankomen. Met name de koningin voelt zich in The Crown behoorlijk verraden, maar hoe natuurgetrouw is de representatie van het schandaal in de serie?

Wie was Anthony Blunt?

The Crown seizoen 3 begint in 1964, niet alleen het jaar waarin de Britse premier Harold Wilson zijn intrek nam in 10 Downing Street, maar ook waarin Sir Anthony Blunt ontmaskerd werd als KGB-spion. Blunt was een gerenommeerde kunsthistoricus en -kenner die in de periode 1956-1979 dienst deed als de kunstadviseur van Queen Elizabeth. Hij bleek onderdeel te zijn van de zogeheten Cambridge Five, een groepje Sovjet-spionnen die tussen de jaren dertig en jaren vijftig in het Verenigd Koninkrijk te werk ging. In het derde seizoen van The Crown wordt hij gespeeld door Samuel West.

Royalty - Queen Elizabeth II and Sir Anthony Blunt - Courtauld Institute of Art
Koningin Elizabeth II en Sir Anthony Blunt in 1959.
PA ImagesGetty Images

Hoe is het geheim gelekt?

Hoewel Blunt in 1964 ontmaskerd werd, bleef zijn identiteit nog jarenlang geheim om reputatieschade van de Britse geheime dienst en het koninklijke huis te voorkomen. Net zoals in The Crown werd koningin Elizabeth 'op discrete wijze' geïnformeerd naar de ware identiteit van Blunt, waarna het schandaal in de doofpot werd gestopt. Niemand buiten de Britse geheime diensten en Buckingham Palace wist ervan, totdat premier Margaret Thatcher er lucht van kreeg en het schandaal bekend maakte in de House of Commons in november 1979. Toen zij het nieuws te horen kreeg, ontdeed zij Blunt van zijn ridderschap.

Wat is er met Anthony Blunt gebeurd?

Sinds zijn ontmaskering ging het bergafwaarts met de carrière van Blunt. In 1964 kreeg hij immuniteit in ruil voor zijn bekentenis, wat uiteraard strikt geheim bleef. Aan het einde van de eerste aflevering van The Crown seizoen 3 vertellen de makers van de serie ons dat de koningin vanaf dat moment geen woord meer met Blunt heeft gesproken. Hij bleef echter wel in dienst tot 1979. Hoewel Blunt nooit alle details van zijn inmenging met de Russen boven tafel heeft gelegd, noemde hij zijn leven als KGB-spion 'de grootste fout' die hij ooit gemaakt heeft. Dat deed hij in zijn laatste (schriftelijke) getuigenis, die openbaar werd gemaakt door de British Library in 2009. Blunt overleed in 1983 op 75-jarige leeftijd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van The Crown