Ik bekeek Netflix's meest foute kerstfilm zodat jij het niet hoeft te doen

Alvast als vroegtijdig kerstcadeautje: een uitgebreide blik op The Knight Before Christmas, Netflix' nieuwste romantische rolprent.

the-knight-before-christmas-netflix-film-recensie
The Knight Before Christmas / Netflix

Naast warme chocolademelk, kerstbomen en rijkelijke diners betekent kerst sinds een aantal jaar ook iets anders: de komst van verse – en mogen we zeggen: uitvoerig gepromote – kerstfilms op Netflix. Zelden Oscarwaardig, immer doordrenkt met bíjna niet-te-doen cringe. Daarom, als voorbarig kerstcadeau: mijn blik op het nieuwe The Knight Before Christmas, zodat jij 'm (indien gewenst) niet meer hoeft te kijken.

Een inleiding

We hebben nogal wat meegemaakt, De Kerstfilm en ik. Elk jaar gaat het er grofweg hetzelfde aan toe: ik, goedgelovig sinds jaar en dag, kruipt 1) vol verwachting op de bank, schiet 2) een uur lang in de ontkenningsfase tijdens de film ('nee maar er komt echt nog wel een plottwist!') en blijft tot slot achter met veel teleurstelling en een overbodig aantal extra kerstcalorieën, want een anticlimax vereist immers de nodige... compensatie. Waar m'n neus voor sterke filmproducties vrij aardig ontwikkeld is, blijken kerstfilms structureel m'n blinde vlek te zijn.

Zodoende, terug naar The Knight Before Christmas. Een vriendin bestempelde de film alvorens al als 'ja, gewoon echt heel slecht' en durfde het einde zelfs 'bijzonder zwak' te noemen (het maakte wat los, mensen). Traditiegetrouw nam ik toch de proef op de som, want: hoe kan het toch dat er al jaren geen kerstfilm in de buurt komt van het iconische Love Actually? Ik kan én wil dat niet geloven, dus even later staar ik gewoon naar het openingsshot van Netflix' nieuwe aanwinst op kerstgebied.

the-knight-before-christmas-netflix-film-kerst
Netflix / The Knight Before Christmas

Het plot

In een notendop draait The Knight Before Christmas om lerares Brooke (vertolkt door Vanessa Hudgens, wie graag furore maakt in dit genre) die het begrip 'liefde' na een pijnlijke break-up even niet meer zo voelt. Ondertussen belandt de galante Engelse ridder Sir Cole (Josh Whitehouse) vanuit de middeleeuwen in 2019, omdat hij een mysterieuze missie moet voltooien om thuis een echte ridder te worden. De paden van de twee hoofdrolspelers kruisen in Ohio, nadat Brooke een warme kop chocomel over zijn harnas bonjourt.

De tijd tikt voor Sir Cole (die al snel zijn 'sir', goddank, achterwege laat), omdat hij voor kerstavond moet uitvinden wat zijn missie precies inhoudt. Brooke is gelukkig de beroerdste niet, en treedt op als helpende hand. Aanvankelijk doet ze dat omdat ze denkt dat hij aan tijdelijk geheugenverlies lijdt (ze reed 'm eerder in een sneeuwstorm aan) maar op den duur begint ze – want natuurlijk, het blijft een kerstfilm – te geloven dat Cole een echte ridder is.

the-knight-before-christmas-netflix 
The Knight Before Christmas / Netflix

Daarmee belanden we meteen bij het eerste punt: wie zich blauw ergert aan onrealistische films, wil hier niet anderhalf uur van haar leven voor inleveren. De boel roept namelijk nogal wat vragen op – waarom vindt niemand het bijvoorbeeld gek dat Brooke zonder enige overpeinzing dágenlang (!) een vreemde man, pardon, ridder in huis neemt? Hoe kan Cole niet weten wat een koelkast is, maar gaat hij wel zonder blikken en blozen door de MRI, en vooral: hoe lijkt Vanessa Hudgens nog steeds geen dag ouder te worden (spill the skincare routine, aub)? Gelukkig is daar Brooke's zus, die na een dik half uur het eerste redelijke punt van deze film weet te maken.

the-knight-before-christmas
The Knight Before Christmas / Netflix

De makers hebben daarbij niet bespaard op thematiek, en laten wel heel vaak merken dat Cole niks van de moderne wereld snapt. Een televisie is een magische box, een auto een stalen ros, een koelkast brengt de kou van buiten naar binnen en... We begrepen 'm al vanaf de eerste vergelijking, maar de film zet dapper door. Het is me dan wél weer volstrekt onduidelijk wat precies de toegevoegde waarde van de flirterige buurvrouw is, die zich eerst voor Cole werpt en hem dan opeens 'de echte liefde gunt' (jaja, vast).

Maar goed, allemaal flauw natuurlijk, want wie het genre kerstfilm een beetje kent, weet dat logica zelden van belang is. Wat wel noodzakelijk is: een romantisch einde dat je van heinde en verre ziet aankomen. Daar is Netflix goed in, hetzelfde geldt voor geinige knipogen. Zo wordt er een cadeau afkomstig uit 'Aldovia' gegeven (je weet wel, dat fictieve land van die andere kerstfilm) en kijkt Cole in de film kortstondig even naar Netflix' nieuwe film Holiday in the Wild, dat ik, hoe slinks ook, toch een lekkere cross-over wil noemen. Het gedeelte waarin het duo samen 'bingt' ligt er dan wel weer wat dik bovenop: ook zonder zo'n verwijzing zijn we ons prima bewust van het cultuurtje dat de streamingdienst gecreëerd heeft.

Eindoordeel

   Kortom: als je je cynisme een beetje laat varen – en weinig geeft om het complete gebrek aan een plottwist of realiteit – zijn er nog best wat lichtpuntjes te bespeuren. Knappe hoofdrolspelers, romantisch kookmomentje à la Ghost, fijne wintershots, her en der een onverwachte vlaag van kippenvel (met dank aan nichtje Claire) en bedolven onder de foute kerstclichés. De nieuwe Love Actually is het niet en het ontbrak me traditiegetrouw aan een gevoel van bevrediging, maar ik kan me voorstellen dat de zaken er op kerstavond – wanneer de wijn spreekt – opeens heel anders voorstaan.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Film & TV