Waarom iedereen in de ban is van de Zuid-Koreaanse film 'Parasite'

Maatschappijkritisch, grappig, dramatisch en sinister: Golden Globe-genomineerde Parasite vinkt alle hokjes af.

parasite-film-recensie-gouden-palm
Parasite

Er is, op z'n zachts gezegd, nogal wat te doen rondom de Zuid-Koreaanse film Parasite. Dat komt deels door het binnenslepen van de Gouden Palm – de eerste hoofdprijs voor het Aziatische land – maar óók omdat-ie gewoon steengoed is, en vooral: onvoorspelbaar (en dan in de allerpuurste zin van het woord, zeg maar). Daarom: een blik op een gitzwarte film die smakelijk doet lachen, maar door de onderhuidse pijn ook aan het denken zet.

Parasite

Als ik uren na een film nog moeite heb met de boel beschrijven, kan dat pakweg twee dingen betekenen. Optie één: het plot was zo aan de oppervlakte dat ik, nou ja, de woorden maar moeilijk kan vinden. Optie twee: het plot was zó geniaal dat ik maar geen dekkende beschrijving kan verzinnen (en da's ernstig, voor een journalist) terwijl ik eigenlijk van de daken wil schreeuwen Hoe. Goed. Het. Was!

Parasite viel in de tweede categorie. 'Dit is net Tarantino in Azië joh', fluisterde ik mijn bioscoopgenoot nog quasi-alwetend toe, maar zinniger werd het niet. Niet dat die vrij oppervlakkige – en maar deels kloppende – vergelijking dat wél is, maar toch: je zal 'm begrijpen, als je de film ziet. Enfin: ik beleefde uiteindelijk vooral twee ademloze uren, waarbij elke mogelijke emotie wel even om de hoek kwam loeren (en nee, dat zegt in dit geval niet per definitie iets over mij). Wie blanco de film in wil gaan – waar zeker wat voor te zeggen is – wil vanaf hier wellicht niet verder lezen: spoilers komen niet aan de orde, maar onvermijdelijk wel wat details.

parasite-film-recensie 
Parasite

Parasite draait om twee gezinnen. De Kims hebben niet bepaald de loterij gewonnen: ze leven in een armzalig souterrain en vouwen pizzadozen voor de kost. En dan heb je de Parks, die op een heuvel in een moderne villa wonen. Het huis – ontworpen door een befaamde architect – is zo groot dat ze niet eens al hun eigen kamers kennen. De families komen met elkaar in aanraking door zoon Ki-woo, die via-via een baantje krijgt als huiswerkbegeleider bíj de rijke Parks. Dat daar een Oxford-licentie voor vervalst moet worden, nemen ze op de koop toe.

Wat blijkt: het gezin leeft wellicht aan de grond, maar is behoorlijk gewiekst. Voor je het weet wurmt de rest van het gezin zich ook de villa in: zus Ki-jeong komt opdraven als 'kunsttherapeut' Jessica, vader Kim als chauffeur, moeder Kim als huishoudster. Beroepen die ze allemaal niet daadwerkelijk beheersen, maar ze blijken de rijken – die extreem op de ons-kent-ons-cultuur vertrouwen – uiteindelijk alles wijs te kunnen maken. Hun ingenieuze project zorgt voor veel hilariteit, met het Perzik-plan (en de bijbehorende bebloede zakdoek) als hoogtepunt. Elke scène blijkt even heerlijk en op tempo gefilmd, en belicht het genre home invasion op z'n best.

parasite-film-recensie-vogue
Parasite

Even hoop je dat ze het lukt, dat kansarme gezin, die leunen op een gelukssteen voor financiële voorspoed. Toch krijg je ondertussen ook medelijden met de Parks: echt slechte bedoelingen hebben ze niet, ze zijn vooral onbewust slachtoffer van het kapitalistisch systeem. Dat is wellicht nog wel het knapste van deze film, die onvermijdelijk een donkere wending neemt. Er zijn geen slechteriken, je hebt sympathie voor beide partijen: parasite blijkt een breed begrip. Uiteindelijk zijn de twee gezinnen slachtoffer van iets groters.

Hoe leid je een uitzichtloos leven waarin je niks hebt, terwijl de wereld alleen in dienst staat van mensen die álles hebben? En waar ligt precies de grens tussen rijkdom en trots? Het zijn kritische vragen over klasse en privilege, die Parasite probeert te beantwoorden. Ondertussen zit de film vol met prachtige symboliek, waarbij het thema 'geur' nog wel het mooist is. Want wat blijkt: je kunt jezelf wel in een chique pak heisen, dan nóg hangt de geur van een kelderwoning aan je lijf. Of het gezin dat wil omarmen of maskeren, blijft tot de laatste minuut spannend.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV