Waarom je Netflix-documentaire 'Cheer' liever vandaag dan morgen wil zien

Als je binnenkort iets kijkt, laat het dan naar dit intrigerende cheerleading-team in de Verenigde Staten zijn.

Een beeld uit 'Cheer' op Netflix, een serie over het beste cheerleadingteam in Amerika.
Cheer / Netflix

Weinig clichématiger dan het beeld van de Amerikaanse cheerleader, nog altijd dé belichaming van het populairste meisje van de klas. Wie Netflix-documentaire Cheer kijkt, is snel van dat idee genezen. De boodschap is duidelijk: wie hier aan de top wil blijven, moet heel diep gaan – ook als je daarna in de spray tan moet.

'Cheer' op Netflix

Iedere dag trainen ze minimaal vijf uur, de cheerleaders van Navarro College. Dat gaat er niet bepaald kalmpjes aan toe: ze gooien, vliegen, maken piramides en pogen elkaar te vangen, al gaat dat lang niet altijd goed. Documentairemaker Greg Whitely legt het beste team ter wereld op hun best en zwakst vast terwijl ze trainen voor een potentiële veertiende titel op de nationale kampioenschappen in Daytona. Dat gebeurt onder leiding van Monica Aldama ('The Queen'), een beruchte coach wiens bekendheid nog vér buiten de grenzen van het piepkleine Corsicana in Texas reikt. Over Aldama op zich valt al een boek te schrijven: 'streng doch rechtvaardig' dekt de lading op z'n oppervlakkigst, maar deze (mogen we zeggen, fascinerende) vrouw is veel meer dan dat.

Coach Monica in Netflixserie 'Cheer', over het beste cheerleadingteam in Amerika
Coach Monica in ’Cheer’.
Netflix / Cheer
Cheerleader Gabi Butler in Netflix-documentaire 'Cheer'
Gabi Butler in ’Cheer’.
Netflix / Cheer

Ook als je geen uitgesproken sportfanaat bent (guilty as charged hier) beneemt Cheer je van begin tot eind de adem. Dat zit 'm vooral in de teamleden, die lang niet altijd uit een geprivilegieerde omgeving komen. Allerlei uitersten komen voorbij: de een groeide zonder ouders op in een truck, de ander juist mét ouders, maar inclusief extreme prestatiedruk (of Gaby na een nachtelijke fotoshoot niet wil zeuren over vermoeidheid, want zo paste het beter in háár schema). Het fascinerende: deze jongeren blijven altijd gemotiveerd, en missen bovendien geen enkele training. Het is moeilijk om níet van ze te houden.

Cheerleaders maken een piramide, te zien in Netflix-documentaire Cheer
Netflix / Cheer

Voorbij de stereotypes

Cheerleaden is, mede door typische high-school movies, een sport vol stereotyperingen geworden. Deze documentaireserie, bestaande uit zes afleveringen, ontkracht er een hoop. Eén: cheerleaden is alleen voor vrouwen. Klopt niet – mannen spelen net zo'n grote rol in dit team. Twee: cheerleaders zijn vaak niet al te... snugger. Ook onjuist: deze jongeren werken zich een slag in de rondte om ook hun studiepunten te halen, soms met een beurs tot gevolg. En dan, tot slot: cheerleaden draait vooral om uiterlijk vertoon en frivool gedans. Het laatstgenoemde kan niet verder van de waarheid afliggen, blijkt al na de eerste minuten. Deze jongeren zijn niet alleen topatleten, maar vragen ook meer van hun lichaam dan mogelijk is – soms met ernstige consequenties tot gevolg.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het oneindige gevoel van support is wellicht nog wel de belangrijkste rode draad door de serie, of in elk geval: het meest ontroerend. Want hoewel de teamleden óók concurrenten zijn – niet iedereen mag uiteindelijk op de mat performen – steunen ze elkaar tot het bittere eind. Van hun geloof in Monica ('Als Monica zegt dat ik het kan, dan kan ik het') en elkaar kan menig (sport)team nog wat leren. Niet alleen talent, maar ook sportiviteit scheidt het kaf hier van het koren.

Hun visie is klaar als een klontje: je doet het met bezieling, of je doet het helemaal niet. Een opvatting waar velen naar streven, maar waar slechts echte winnaars uiteindelijk betekenis aan kunnen geven.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV