Van klassiekers tot arthouse: kwaliteitsfilms en documentaires kijk je nu gratis bij deze online platforms

Complete Netflixseries bingen is heel verleidelijk, maar nu is ook juist de tijd om je blikveld te verruimen.

Beeld uit de Libi, nu te zien op Vitamine Cineville
De Libi

Het zijn moeilijke tijden voor filmtheaters en distributeurs. Nieuwe films krijgen geen aandacht en de zalen zijn, net als horecazaken, door het coronavirus gesloten. Extra nobel dat sommige bioscopen of platforms ons nu tóch in de gelegenheid stellen om kwaliteitsfilms- en documentaires gratis thuis te bekijken, zodat je zelf alleen nog maar de popcorn hoeft te kopen.

Gratis films bij IDFA

Zo heeft IDFA, het International Documentary Filmfestival Amsterdam, driehonderd documentaires online gezet die je gratis kunt bekijken. Nog eens vijfhonderd andere projecten stream je voor een kleine bijdrage, die direct naar de filmmaker, distributeur of andere rechtmatige eigenaar van de productie gaat. Het gaat om documentaires van verschillende festivaledities, schrijft de organisatie op hun site. 'We hebben deze titels verzameld omdat we vinden dat ze gezien moeten worden, quarantaine of geen quarantaine. Veel kijkplezier!'

In de verzameling vind je dan ook enkele spraakmakende documentaires van de afgelopen jaren, zoals Surviving in NL: Raw (2008), waarbij de elfjarige Tom alleen rauw mag eten. Daarnaast zijn er genoeg fantastische films over schoonheid en mode (The Queen), de meest invloedrijke foto's van de afgelopen jaren (100 Photographs: The Most Influential Images Of All Time) en kunst (How to Make a Pearl).

Beeld uit documentaire The Queen
Beeld uit documentaire The Queen
The Queen / IDFA

Vitamine Cineville

Platform Cineville (die een pas aanbieden om onbeperkt mee naar filmtheaters in Nederland te gaan, red.) haalt 'hun' films ook naar menig woonkamer met Vitamine Cineville. 'De komende drie weken brengen we Cineville bij je thuis met een selectie van gloednieuwe films die nu in de theaters hadden moeten draaien. Films waar je je misschien al op verheugde, maar die je van de ene op de andere dag niet meer kon bezoeken. Daarnaast zetten we ook een paar recente toptitels en klassiekers in de spotlights.' De films zijn alleen voor pashouders, maar mocht je er geen hebben, is dit in elk geval een mooie aanleiding om er wél eentje aan te schaffen.

Beeld uit de film Queen and Slim
Beeld uit de film Queen and Slim, die nu in Cineville-bioscopen zou draaien
Queen and Slim

HBO

Het Amerikaanse HBO heeft voor de gelegenheid een deel van haar eigen aanbod kosteloos beschikbaar gemaakt. Helaas valt paradepaardje Game of Thrones níet onder de actie, maar veel andere series en films zijn wel gratis te bekijken. Denk aan producties als The Sopranos, Veep en True Blood. Ook (iconische!) films als Crazy, Stupid, Love zijn nu makkelijk te bekijken via de apps HBO Now en HBO Go.

Zien: de trailer van Crazy, Stupid, Love


Ziggo, Cinetree en CineMember

Een abonnement op Ziggo? Ook zij hebben een aantal filmzenders gratis beschikbaar gesteld. Het gaat om Film 1 Premiere, Action, Family en Drama, allemaal te zien via de kanalen 101 tot en met 104 of via de Ziggo GO app. Tot slot, twee aanraders voor nóg wat platforms om in deze periode te steunen: 1) Cinetree, het initiatief van Hanna Verboom waarbij je op het moment geen abonnement hoeft af sluiten en gratis toegang hebt, brengt maandelijks films en documentaires uit die je raken, en dat vanaf je bank. Tot slot: CineMember, waar je de nieuwste films, net uit de bioscoop, eenmalig kunt huren of kopen (Parasite behoort, bijvoorbeeld, tot de opties). Wie twijfelt, kan volledig kosteloos een proefperiode van twee weken starten. Als #FlattenTheCurve zo niet lukt, weten wij het ook niet meer.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Bestel Vogue Nederland en Vogue Living nu online zonder verzendkosten en ontvang de nieuwste issues binnen twee werkdagen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus