Er wordt de laatste dagen (terecht) veel op gehamerd: wie racisme en white privilige daadwerkelijk wil begrijpen, doet goed aan het volgen van zelfonderwijs. Ook wanneer je geen fan bent van podcasts of lezen is er een hoop mogelijk, vooral op het gebied van relevante films. Enkele streamingplatforms helpen je een eind op weg, door films door én over zwarte stemmen nu kosteloos beschikbaar te maken.
Kritiek op veelbekeken Netflix-film
Geen verkeerde zet, want The Help (2011), waarbij de discriminatie van zwarte bediendes in de jaren zestig centraal staat, zou momenteel de populairste film op Netflix zijn. Dat lijkt op het eerste oog positief, was het niet dat de film bakken aan kritiek heeft ontvangen, juist nu veel mensen 'm massaal kijken. Zo zou The Help vanuit een volledig 'wit perspectief' gemaakt zijn, en de zwarte karakters aan de zijlijn zetten (terwijl het juist over hen zou moeten gaan). Zelfs hoofdrolspeelster Viola Davis betreurt haar medewerking aan de film, vertelt ze in een interview met The New York Times. 'De stemmen van de dienstmeisjes werden aan het einde van de dag gewoonweg niet gehoord, terwijl dat nou juist het uitgangspunt van de film was.'
Het is jammer dat mensen wél geïnteresseerd zijn in films rondom (on)gelijkheid, maar vervolgens een twijfelachtige film kijken, stellen critici. Televisieproducent Ashly Perez deelde op Twitter al betere Netflix-tips, mocht dat je streamingplatform naar keuze zijn. 'Kies dan liever voor de documentaire 13th of Selma (beide genomineerd voor een Oscar) of de Emmy-winnende serie When They See Us.'
Films kijken zonder betaalmuur
Ondertussen gaan andere streamingplatforms een stuk pro-actiever aan de slag met het aanraden van films door én over zwarte stemmen. Zo heeft het Amerikaanse Criterion Channel de betaalmuur weggehaald bij verschillende films, waaronder Maya Angelou's Down in the Delta, werk van Cheryl Dunn (zoals The Watermelon Woman, over de ervaringen van een lesbische zwarte vrouw) en Khalik Allah, en Agnes Varda's documentaire over de Black Panthers uit 1970.
Zien: Spike Lee over zijn film 'Do The Right Thing'
Wie Apple TV of Prime Video heeft, kan – via IFC – nu ook kosteloos de Black Power Mixtape 1967-1975 gratis bekijken. In die film zijn verschillende beelden van Zweedse journalisten in Amerika tijdens de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging (Civil rights movement) samengevoegd. Sommige van die fragmenten gaan nu nog steeds viral op Twitter.
Net zo belangrijk als bovenstaande films: nu én in de toekomst ruimte maken voor producties van zwarte regisseurs die niet direct over het uitleggen van ongelijkheid aan een wit publiek gaan. Daarvan zijn er ook genoeg op Netflix te vinden: van Moonlight tot Uncorked, en Beyonce's documentaire Homecoming.