De Oscars beloven vanaf nu veel diverser en inclusiever te worden

De Academy neemt nieuwe maatregelen voor meer representatie binnen de prestigieuze awardshow, waaronder dik 800 nieuwe (potentiële) juryleden.

actrice zazie beetz bij de oscars in 2020
Getty Images

Diversiteit binnen de Oscars is een doorlopende discussie in de filmwereld. De prestigieuze awardshow wordt verweten niet inclusief genoeg te zijn, met als meest recente voorbeeld het uitblijven van genomineerde vrouwelijke regisseurs in 2020 (en Natalie Portmans rake statement op de rode loper). Daar komt nu eindelijk verandering in: om in het vervolg in aanmerking te komen voor een Oscars-nominatie moeten films divers en inclusief zijn, zo maakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekend in een nieuw plan.

De Oscars presenteren nieuw diversiteitsplan

Het nieuwe plan – dat de Academy op hun website heeft gedeeld en uitgelicht – beoogt om diversiteit en inclusiviteit binnen de film- en entertainmentwereld te verbeteren. De organisatie heeft een speciale 'task force of industry leaders' bijeen geroepen om nieuwe representatiestandaarden op te stellen, in de vorm van meerdere initiatieven om zo permanente verandering in werk te zetten. De maatregelen gaan in ná de eerstvolgende Oscars-uitreiking, die inmiddels verzet is van 28 februari naar 25 april 2021.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Veranderingen binnen de Academy

Vanaf 2022 worden er nieuwe eisen gesteld aan het nominatieproces voor meer diversiteit, zowel op het gebied van ras als gender. Ook kunnen de juryleden van de Oscars de inzendingen het hele jaar zien, om zo alle films gelijke kansen te bieden. Daarbij komt dat het aantal nominaties voor de categorie beste film nu standaard wordt vastgesteld op tien, in plaats van een jaarlijkse wisselend aantal.

Om in aanmerking te komen voor een nominatie binnen de categorie beste film, dient er daarnaast ten minste één acteur of actrice van Aziatische, latino, Afro-Amerikaanse, inheems-Amerikaanse, Noord-Afrikaanse, Hawaiiaanse of andere ondervertegenwoordige groep in de film te spelen als hoofdrolspeler of als belangrijke bijrolspeler. Ook moeten er in het gehele productieteam meer vrouwen, lhbtq'ers en mensen met handicaps aangenomen te worden. Filmproducenten dienen tenminste aan vijftig procent van de nieuwe regeling voldoen.

Het artikel gaat verder onder de video.

Bekijk hier de beste naked dresses van de Oscars

Die nieuwe standaarden gelden niet alleen voor de nominaties, maar ook voor leden van de Academy en het bestuur van de organisatie. De Academy wil diversiteit promoten door verplichte trainingen te geven aan hun leden en werknemers om vooroordelen uit de weg te gaan, en een reeks panels (getiteld Academy Dialogue: It Starts with Us) te organiseren over ras, etniciteit, geschiedenis en gelijke kansen binnen de filmindustrie.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Hoewel de Academy stappen heeft gemaakt, weten we dat er nog veel werk te doen is,' zegt de directeur van de Academy, Dawn Hudson, in een statement. 'Er is een urgente noodzaak om deze zaken aan te pakken. Daarom wijzigen – en onderzoeken– we onze regels en procedures om ervoor te zorgen dat alle stemmen gehoord en gevierd worden.'

Potentiële nieuwe juryleden

In lijn met dit plan maakt de organisatie van de Oscars al op 1 juli bekend dat ze 819 nieuwe juryleden hebben uitgenodigd voor hun prestigieuze panel. Onder meer Awkwafina, Zazie Beetz, Zendaya, Parasite's Choi Woo-Shik, Eva Longoria, Constance Wu en Park So-Dam staan op de uitgebreide lijst. De creatieven komen uit 68 verschillende landen, waarvan 45% uit vrouwen en 36% uit talenten van kleur bestaat. Als deze potentiële nieuwe leden hun uitnodigingen accepteren, zullen er niet 8594, maar 9412 juryleden meebeslissen over de beste filmwerken van het jaar.

#OscarsSoWhite

Het nieuwe diversiteitsplan van de Oscars – dat de naam Academy Aperture 2025 heeft gekregen – is een reactie op de enorme kritiek die de organisatie ontving. Zo ontstond er in 2015 de hashtag #OscarsSoWhite, als commentaar op het gebrek aan diversiteit binnen de prestigieuze filmprijzen. In het jaar daarna stelde de Academy drie bestuursleden aan met een niet-witte of niet-Amerikaanse achtergrond. Tijdens de laatste Oscars-uitreiking in februari dit jaar won de Zuid-Koreaanse film Parasite als eerste niet-Engelstalige winnaar in de categorie beste film.

Shop Vogue's favorieten voor thuis

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van De Oscars