Zien: hoe documentaire Het F-woord je een vernieuwde blik op het feminisme geeft

Feminisme is een alom bekend onderwerp, maar juist vandaag de dag extra relevant.

het f woord
BettmannGetty Images

Feminisme kent vele soorten en maten - en dat brengt de nieuwe documentaireserie Het F-woord in beeld. In de vierdelige documentaire gaan feministen pur sang Cathelijne Blok en Milou Deelen op zoek naar de betekenis van dit begrip. Waarom interpreteren verschillende mensen het concept op uiteenlopende manieren? Waarom willen sommigen juist wel of liever niet geassocieerd worden met de term 'feminist'? Een aantal interessante vragen waar Cathelijne, Milou en hun uitgebreide team antwoord op zoeken. Vogue sprak Cathelijne over hun nieuwste werk, de vierde feministische golf en waarom deze documentaire juist nu zo relevant is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Intersectioneel feminisme

In 1989 ontstond het begrip 'intersectioneel feminisme', met dank aan juriste Kimberlé Crenshaw. Intersectioneel feminisme gaat verder dan alleen de verschillen tussen man en vrouw; het is de overtuiging dat je gender je keuzes en kansen niet zou moeten beperken. En dat geldt net zo goed voor vrouwen als voor mannen, LGBTQ+’ers, mensen van kleur, mensen met een beperking, alle mensen.

Cathelijne Blok, feminist van het eerste uur, bekijkt het fenomeen op bovengenoemde manier. Ze vat het begrip graag breed op: als gelijkheid tussen íedereen. Met haar eigen platform The Titty Mag koppelt ze het concept aan kunst en maakt het daarmee al jaren toegankelijk(er) voor iedereen.

Milou Deelen ken je waarschijnlijk als de vrouw die slut shaming binnen het Groningse Studenten Corps aan de kaak stelde. In een video die drie jaar geleden viral ging, wijdde Milou uit over hoe zij zich lange tijd schaamde voor haar seksualiteit en hoe dit binnen (onder andere) studentenverenigingen werd bestempeld als 'sletterig gedrag'. Daarnaast bracht ze recent haar boek Krabben – Van vrouw tot vrouw uit, samen met Daan Borrel. In dit boek onderzoekt het duo waarom vrouwen geneigd zijn elkaar genadeloos met de grond gelijk te maken.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het F-woord

En toen was daar Het F-woord. Het idee voor deze documentaire ontstond toen Cathelijne en Milou zich realiseerden dat er naast alle artikelen, podcasts en demonstraties toch nog iets miste: een visuele documentatie van de vierde golf feministen. Samen met regisseur Valerie Bisscheroux (bekend van de serie Anne+) en eindredacteur Roberto Lobosco van Human brengen ze met Het F-woord in beeld hoe veelzijdig en divers de huidige feministische beweging is. Onder andere Pepijn Lanen (Fayberyayo), Sioejeng Tsao en Naomi Pieter vertellen over hun visie op feminisme. En dat maakt het juist zo interessant: iedereen ziet feminisme op een andere manier. Om dat te onderstrepen variëren de hoofdfiguren uit de serie sterk van achtergrond en zienswijze.

'We wilden laten zien dat je op verschillende manieren feminist kan zijn.'

Cathelijne: 'We wilden laten zien dat je op verschillende manieren feminist kan zijn en dat in één document vangen. We willen ons steentje bijdragen aan de zichtbaarheid van deze verhalen en hopen dat het zorgt voor nieuwe inzichten bij de kijkers.'

Op welke wijze kan bijvoorbeeld een witte man bijdragen aan feminisme? Pepijn Lanen weet daar raad mee. Cathelijne: 'Pepijn vertelde hoe je als witte hetero man kan handelen als feminist. Hij legde uit dat feminisme niet alleen een vrouwenzaak is, maar dat het van iedereen is. Hij beschouwt zichzelf als een ally.'

De titel - Het F-woord - is een knipoog naar het feminisme, omdat de term door veel mensen als een 'vies woord' wordt gezien. Maar dat is onterecht, als het aan Cathelijne ligt: 'Feminisme is een strijd van alle mensen, strevend naar gelijke rechten voor iedereen. Daarnaast kan het zich uiten in verschillende vormen, bijvoorbeeld door een gesprek aan te gaan over dit onderwerp. Daarnaast is de huidige 'vierde golf' in het feminisme heel interessant; het omvat eigenlijk alles wat er nu gaande is - van het recht op abortus tot gelijke lonen. Doordat we allemaal online zijn kunnen we gemakkelijker contact maken en elkaar supporten. Op die manier streven we allemaal naar één gezamenlijk doel: gelijkheid voor iedereen.'

Meer weten over feminisme en hoe jij jezelf hiervoor kan inzetten? Dan is Het F-woord een must watch.

Het F-woord is vanaf 7 augustus wekelijks te zien op het YouTube-kanaal van NPO3.

Shop Vogue's beauty favorieten


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV