5 films die seks en sensualiteit vieren

Verlang je terug naar een tijd waarin je zonder schuldgevoel – en zonder mondkapje - met iemand kon zoenen? Dan zijn dit de films om bij weg te zwijmelen dit weekend. Van Call Me By Your Name tot aan Blue is the Warmest Colour, wij zetten de meest sensuele titels op een rijtje waarin intimiteit centraal staat.

call me by your name
Moviestore/Shutterstock

Met de bosbranden in Australië, wereldwijde BLM protesten, een pandemie, en UFO beelden van de CIA zullen geschiedschrijvers genoeg te zeggen hebben over dit jaar. Maar wat misschien nog vreemder was dan het mogelijke bestaan van aliens was het feit dat we elkaar opeens niet meer aan mochten raken.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Aanraakverbod

2020 werd in een mum van tijd het jaar waarbij fysiek contact verboden was: zoenen, knuffelen, handjes vasthouden en seks werden uit het niets van tafel geveegd (en van de bank, en van het bed en van alle andere oppervlaktes waar het virus kan leven).

Datingapps adviseerden gebruikers om hun dates digitaal te houden, en menig relatie werd uitgespeeld over FaceTime en Zoom. Ook zagen we dat in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland de verkoop van seksspeeltjes verdrievoudigde in de 48 uur voordat de lockdown van kracht werd.

Nieuwe films schrappen intieme scenes

Een sector die na al die tijd dan eindelijk langzaam weer kan opstarten is de filmindustrie. Bij nieuwe producties gelden echter nog steeds strenge, maar noodzakelijke, social distancing maatregelen en loopt er regelmatig een ‘Covid compliance officer’ langs de set. Hierdoor zijn filmmakers genoodzaakt om hun scenario’s te herschrijven en worden de intieme scenes vaak volledig uit het script gehaald om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Terwijl de filmindustrie dus worstelt met een vrij Roomse periode, nemen wij een kijkje naar vijf films waarbij fysiek contact juist gevierd wordt, waaronder filmpareltjes zoals Call Me By Your Name (2017) en 9½ Weeks (1986).

1. Call Me By Your Name (2017)

Luca Guadagnino had al bewezen dat hij een meester was in het vastleggen van passie met zijn film I Am Love (2009). Met Call Me By Your Name, slaagt hij er dan ook weer in om zijn kijkers mee te slepen in het liefdesverhaal van de 17-jarige Elio (Timothée Chalamet) en de 24-jarige Oliver (Armie Hammer) die zich ontpopt gedurende een broeierige zomer in het noorden van Italië.

Guadagnino had er geen behoefte aan om hele expliciete scenes toe te voegen aan zijn film en dat was ook helemaal niet nodig, want bij elke blik aanraking en vluchtige zoen spat de chemie van de twee hoofdrolspelers van het scherm. Wat de film in ieder geval onvergetelijk maakt is een bepaalde scene die een perzik even beroemd heeft gemaakt als de appeltaart van American Pie (1999). Toen de film werd gescreend bij het New York Film Festival in oktober 2017, ontving het de langste staande ovatie in de geschiedenis van het festival. Een vervolg is volgens sommige bronnen in de maak.

call me by your name
Moviestore/Shutterstock

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: In gesprek met liefdeskoppel acteur Marwan Kenzari en model Nora Ponse


2. 9½ Weeks (1986)

Deze film, geregisseerd door Adrien Lyne, volgt de negen en een half week lange liefdesaffaire van Elizabeth (Kim Basinger) en John (Mickey Rourke). De film speelt zich af in 1980s Manhattan waar zowel Elizabeth als John werkzaam zijn, zij in een Soho kunstgalerij, hij op Wall Street. Ze lopen elkaar per toeval tegen het lijf in een Chinese supermarkt, kijken elkaar in de ogen, hij lacht – meer is niet nodig om het balletje rollend te krijgen.

Wat volgt is een dominant/onderdanige verhouding waarmee Elizabeth en John even kunnen ontsnappen aan hun doorsnee levens. Het is een voorloper van Fifty Shades of Grey (2015), maar dan veel, veel beter. De onmiskenbare chemie van Rourke en Basinger zorgt er zelfs voor dat de film bij sommige scenes op het randje zit van softcore fluff en net als bij de perzik van Call Me By Your Name, laat deze film zien dat achter de deur van een koelkast naast een pak melk en oude kliekjes ook nog eens eindeloze seksuele mogelijkheden schuilgaan. Aldus, een prachtige klassieker.

9½ weeks
Moviestore/Shutterstock

3. Young & Beautiful (2013)

Jeune & Jolie, vertaald Young en Beautiful, gaat over Isabelle (Marine Vacth), een 17-jarig meisje die ervoor kiest om een sekswerker te worden. Regisseur François Ozon koos ervoor om het verhaal te verdelen in vier hoofdstukken, gebaseerd op een lied van François Hardy. We ontmoeten Isabelle eerst als een maagd en vervolgens zien we haar als een high-class escort. De manier waarop ze in de wereld van sekswerk beland en waarom wordt nooit duidelijk uitgelegd, maar het zou een manier kunnen zijn waarop Isabelle rebelleert tegen haar rijke familie.

Tijdens haar afspraken met cliënten lijkt Isabelle afstandelijk en vreugdeloos, totdat ze Georges ontmoet (Johan Leysen) en er een dramatische wending komt in het verhaal. Het is een prachtig gefilmde en ontroerende productie die terecht bij het Cannes Film Festival in 2013 genomineerd werd voor de Palme d’Or.

young  beautiful
Mandarin/Mars Distribution/Canal+/Kobal/Shutterstock

4. Blue is the Warmest Colour (2013)

De film, die gebaseerd is op een waargebeurd liefdesverhaal, volgt Adèle (Adèle Exarchopoulos), een doorsnee Frans tienermeisje die een burgerlijk leven leidt totdat ze Emma (Léa Seydoux) ontmoet. Drie uur lang zie je hoe Adèle groeit door haar nieuwe relatie die een klein leeftijds- en een groot klassenverschil bevat.

De film, die geregisseerd is door Abdellatif Kechiche, wordt zowel geprezen als bekritiseerd. Beide hoofdrolspelers hebben de regisseur beschuldigd van uitbuiting gedurende de productie (alhoewel Seydoux hier laten nog wel aan toevoegde dat ze ‘nog steeds heel blij is met de film, maar dat het filmen lastig was’.) Anderen bekritiseerde ook de zeven minuut durende seksscène, omdat ze vonden dat het een mannelijk perspectief van lesbische seks liet zien in tegenstelling tot een iets meer waarheidsgetrouwe weergave.

Toen de film gescreend werd op het Cannes Film Festival nam de jury met o.a. Steven Spielberg het besluit – voor het eerste in de geschiedenis van het festival – om de Palme d’Or uit te reiken aan zowel de regisseur als de twee actrices. Deze film is al met al niets minder dan een prachtig, onvergetelijk, perfect geacteerd meesterwerk.

blue is the warmest colour
Moviestore/Shutterstock

5. Y Tu Mamá También (2001)

Voordat Alfonnso Cuarón Gravity (2013) en Roma (2018) regisseerde, maakte hij deze film die het verhaal vertelt van twee tienervrienden, vertolkt door Diego Luna en Gael García Bernal, die een sexy oudere vrouw (Maribel Verdú) ontmoeten bij een bruiloft. In een poging om indruk op haar te maken nodigen ze haar uit op een reis naar een legendarisch geheim strand genaamd Heaven’s Mouth. Verassend genoeg stemt ze in en met z’n drieën vertrekken ze op een roadtrip die al snel verandert in een tocht vol seksueel experimenteren.

De film stijgt ver boven een doorsnee erotische film uit, omdat Cuarón op meesterlijke wijze meerdere verhaallagen met echte diepgang weet neer te zetten in een setting die getekend is door 1990s Mexicaanse politiek. De seksscènes waaraan alle drie de personages meedoen zijn realistisch, maar toch vol passie en de verhaallijn blijft altijd kwetsbaar en emotioneel. Al met al, een prachtig stuk van een fantastische regisseur.

y tu mamá también
Moviestore/Shutterstock

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix