Omroep Zwart lanceert eerste campagnefilm en manifest

Lees hier alles wat je moet weten over de nieuwe omroep en hoe je ze kan steunen.

omroep zwart
Omroep Zwart

Rapper Akwasi en filmregisseur Gianni Grot lanceren Omroep Zwart, een nieuw mediaplatform dat belooft inclusievere producties naar de Nederlandse kijkers te brengen. Volgens het nieuwe manifest van de omroep is het medialandschap op dit moment nog onvoldoende divers en is het hoog tijd dat er een omroep zoals Omroep Zwart beschikbaar is in het Nederlandse publiek omroepbestel.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Voor alle kleuren, door alle kleuren

Het gebrek aan diversiteit heeft er volgens Omroep Zwart voor gezorgd dat steeds minder kijkers en makers zichzelf herkennen in het televisieaanbod. Als voorbeeld van het gebrek aan inclusiviteit in de mediawereld wijst de omroep naar de Gouden Televizier-Ring die sinds de oprichting in 1964 vrijwel nooit gewonnen is door een gekleurd persoon.

Het doel van de omroep is dan ook om veel representatievere content te maken, geproduceerd door en gemaakt voor mensen van verschillende achtergronden. De naam, Omroep Zwart, benadrukt ook die diversiteit aan kleuren, want als je alle kleuren combineert krijg je immers uiteindelijk de kleur zwart. Zo probeert de omroep ook de negatieve connotatie die in onze taal verbonden is met het woord ‘zwart’ tegen te gaan.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

50.000 leden nodig

Het initiatief wordt al gesteund door vele BN’ers, waaronder Typhoon, Angela Groothuizen en Achmed Akkabi, die allemaal op hun Instagram mensen oproepen om lid te worden van de nieuwe omroep. Dit is nodig, want alleen met 50.000 betalende leden mag Omroep Zwart toetreden tot het publiek omroepbestel waar bijvoorbeeld KRO-NCRV, BNNVARA en AVROTROS al bij horen.

Omroep Zwart is al aardig onderweg, want op 9 november stond de teller al op 25.000 leden. Om dat te vieren roepen ze al hun volgers op om voor 13 november één vriend of familielid over te halen om ook lid te worden. Als deze zogenaamde Verdubbeldag succesvol is, dan heeft Omroep Zwart ver voor de deadline z'n ledenaantal gehaald. In dat geval hebben we er vanaf 2021 een nieuwe publieke omroep bij. Op de Verdubbeldag zullen vrienden en supporters van Omroep Zwart live gaan op het Instagramkanaal en kunnen kijkers al hun brandende vragen over de omroep stellen.

Wil jij Omroep Zwart helpen, kijk dan op de website en wordt voor slechts 10 euro per jaar lid.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV