'The Crown' seizoen 4: dit hebben we geleerd over de mentale gezondheid van Britse royals

Van boulimia tot ontwikkelingsstoornissen, deze mental health onderwerpen komen aan bod in het nieuwe seizoen van The Crown.

Na vier seizoenen blijft The Crown nog altijd een van onze favoriete Netflix-series – de dramatische en spannende verhaallijnen draaien vaak om gebeurtenissen die de Britse koninklijke familie het liefst privé wil houden. Denk bijvoorbeeld aan de desastreuze 1969 BBC Royal Family documentaire die de koningin van de buis wilde halen of de geruchten dat er een KGB-spion in Buckingham Palace werkte.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De duisterste geheimen

Veel van de schandalen uit dit seizoen draaien om mental health en de nieuwe afleveringen tonen misschien wel de diepste en duisterste geheimen van de koninklijke familie. Toch zijn de onderwerpen uit het vierde seizoen ook heel herkenbaar voor veel kijkers, aangezien psychologische problemen bij veel mensen voorkomen. Zo hebben één op de vier Britse volwassenen en één op vijf Amerikaanse volwassenen ook ervaring met mentale gezondheidsproblemen.

Het zou met zulke cijfers bijna verrassender zijn als er geen mentale gezondheidsproblemen voor zouden komen in de koninklijke familie. Toch zien we dat de royals dit soort problemen vaak wegmoffelen.

the crown s4 picture shows princess diana emma corrin filming location winchester
Des Willie

Hoe feitelijk is The Crown?

Ook al heeft Diana openlijk gesproken over haar ervaring met de ziekte is het belangrijk om te onthouden dat The Crown geen documentaire is, maar een dramatische interpretatie van de geschiedenis. Toch lijken de feitelijke gebeurtenissen erg op de weergave in de serie en is het zeker niet ondenkbaar dat de koninklijke reactie op 'ongunstige zaken' zoals mentale gezondheidsproblemen niet positief was.

Gedurende het vierde seizoen wordt Diana's boulimia soms met hele schokkende en gedetailleerde scenes getoond. De eetstoornis was volgens de prinses niet de oorzaak van de huwelijksproblemen tussen haar en Charles, maar juist het gevolg. Natuurlijk waren er ook veel andere stressoren op het huwelijk die haar ziekte niet bevorderden, zoals de liefde van Charles voor een andere vrouw.

'Oh, we worden een beetje mollig.'

Diana gaf toe dat de koningin en vele andere royals haar eetstoornis zagen als de oorzaak van de problemen tussen het koninklijke koppel. De prinses vertelde biograaf Andrew Morton dat koningin Elizabeth haar zelfs had verteld dat 'het huwelijk verslechterde, omdat prins Charles veel moeite had met de boulimia.'

Diana vertelde ook aan Morton dat haar boulimia vroeg in haar relatie met Charles begon. Ze kan zich nog een incident herinneren waarbij prins Charles "z’n hand op m'n taille legde en zei, 'Oh, we worden een beetje mollig, of niet dan?' en dat maakte iets in me los – en dat hele gedoe met Camilla. Ik was radeloos, radeloos.'

Nichten met ontwikkelingsstoornis

Het gebrek aan medeleven van de koninklijke familie is misschien niet verrassend. Neem bijvoorbeeld de "geheime nichten" van de koningin, Katherine en Nerissa Bowes-Lyon. In de zevende aflevering van The Crown bezoekt prinses Margaret een therapeut op het advies van Charles. Ze worstelt zelf met gevoelens van irrelevantie en ervaart dat ze niet op haar plek zit. Door deze stap te zetten ontdekt Margaret dat ze niet het enige koninklijke familielid is met mentale gezondheidsproblemen.

the crown seizoen 4 prinses margaret
Des Willie

Het blijkt dat vijf van haar nichten – en dus ook die van de koningin – ontwikkelingsstoornissen hebben. Decennia geleden stuurde de familie ze naar een inrichting, werd ze publiekelijk doodverklaard en ze vervolgens uit alle publieke documenten gewist. In de serie confronteert Margaret haar moeder die het probeert goed te praten. Volgens haar was het namelijk noodzakelijk om de nichten weg te stoppen zodat de integriteit van de koninklijke bloedlijn niet in kwestie werd getrokken.

Standaard aanpak

De gebeurtenissen in de serie lijken aardig op de werkelijkheid. De nichten bleven tot 1987 geheim totdat het roddelblad The Sun het schandaal publiceerde. Het is een choquerende onthulling, maar in de context van de koninklijke familie en de tijdsgeest was het misschien niet zo verrassend. Decennia lang geloofden mensen namelijk dat als je een kind had met een leerstoornis er iets mis was met je bloedlijn en er is geen enkele familie bij wie de bloedlijn meer uitmaakt dan bij het koningshuis.

Een rapportage door de Thames News in 1987 meldde bovendien dat het 'vrij standaard was voor mensen om familieleden met een beperking permanent te verhuizen naar een instelling. Die familieleden waren dan zo goed als dood.'

Het stigma rondom mentale gezondheidsproblemen

Zoals we hebben gezien in het vierde seizoen van The Crown kunnen mentale gezondheidsproblemen bij iedereen voorkomen, zelfs een prinses. Mentale gezondheidsproblemen zijn bovendien niet absoluut: Diana's boulimia was niet alleen een manifestatie van haar psychologische stoornis, maar werd ook veroorzaakt door echte gebeurtenissen. Dat betekent dat het voor een groot deel voorkomen had kunnen worden. Zo zagen de royals het misschien niet op dat moment, maar als we nu terugkijken, zelfs door een fictieve lens, wordt het erg lastig om het tegendeel te beargumenteren.

Ben jij of is iemand die je kent aan het worstelen met mentale gezondheidsproblemen, raadpleeg dan MIND Korrelatie.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix