Queen Charlotte in 'Bridgerton' was een echte Britse royal

En mogelijk de eerste zwarte Britse koningin.

Over-de-top pruiken, extravagante jurken en een liefde voor pomeranians en roddels: Queen Charlotte is een van onze absolute favorieten uit Netflix-hitserie Bridgerton. Maar wist je al dat ze ook echt bestaan heeft? Vogue dook de geschiedenisboeken in om je alles te vertellen over de bijzondere Britse monarch.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Queen Charlotte in Bridgerton

Het eerste seizoen van Bridgerton is gebaseerd op het boek The Duke & I van Julia Quinn, de eerste uit een serie van acht. Hoewel de serie en het boek in grote lijnen op elkaar lijken, zijn er toch een aantal wezenlijke verschillen – bijvoorbeeld de rol van Golda Rosheuvel als Queen Charlotte. In het boek komt zij niet voor, maar Bridgerton-maker Chris Van Dusen besloot zelf haar personage toe te voegen aan het verhaal.

Geschiedenis meets fantasie

'Queen Charlotte opende een geheel nieuwe wereld voor ons,' vertelt Van Dusen aan OprahMag over de serie, die plaatsvindt in 1813 in Londen. 'Wat me vanaf het begin echt opviel met de boeken, is dat dit een kans was om op een heel opwindende, interessante manier de geschiedenis en fantasie te trouwen. Dus in Queen Charlotte's geval was dat de geschiedenis. En toen dacht ik aan deze fantastische scènes en situaties om haar in te plaatsen die ook erg leuk waren om te schrijven.'

golda rosheuvel als queen charlotte in bridgerton
LIAM DANIELNetflix

Echte Britse royal

Koningin Charlotte, die van 1761 tot 1818 een echte monarch was in het regententijdperk, heeft dus echt bestaan. Ze werd geboren als Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, dochter van een Duitse hertog en prinses op 19 mei 1744. Ze werd koningin van Groot-Brittannië en Ierland in september 1761, toen ze trouwde met koning George III. Queen Charlotte was destijds slechts zeventien jaar oud, George was drieëntwintig. Op de officiële website van het Britse koningshuis is te lezen dat ze slechts zes uur nadat ze in Engeland arriveerde en George ontmoette trouwde. Samen kreeg het royal koppel maar liefst vijftien kinderen. De huidige Queen Elizabeth, prins Charles, William en Harry stammen allemaal af van Queen Charlotte.

Eerste zwarte Britse monarch

Maar wat de voornaamste reden was voor de toevoeging van Queen Charlotte aan de serie was dat ze mogelijk de eerste zwarte Britse monarch is geweest. Historicus Mario De Valdes y Cocom begon zijn onderzoek naar de roots van de koningin in 1967, en stuitte op verschillende bronnen die erop duiden dat Queen Charlotte afstamt van Margarita de Castro y Sousa, een zwarte tak van het Portugese koningshuis. Daarnaast bestudeerde hij verschillende portretten van de koningin, waarbij hij opmerkte dat ze werd afgebeeld met een donkere huidskleur en krullend haar.

golda rosheuvel als queen charlotte in bridgerton
LIAM DANIEL/NETFLIXGetty Images
queen charlotte
Hulton ArchiveGetty Images

Quinn over Queen Charlotte

Toch zijn historici het niet helemaal met elkaar eens over Queen Charlotte's afkomst. Schrijfster Julia Quinn, op wiens boeken Bridgerton is gebaseerd, is hoe dan ook ontzettend blij met de toevoeging van Queen Charlotte. 'Ik denk niet dat het ooit zal worden bewezen of weerlegd om eerlijk tegen je te zijn,' vertelt ze aan OprahMag. 'Maar laten we zeggen dat ze zwart was. En wat als dat destijds werd geaccepteerd en mensen dat erkennen, en ze vervolgens haar positie gebruikte om andere mensen van kleur naar hogere posities in de samenleving te tillen. Hoe zou die samenleving eruit zien?'

Boordevol feitjes

De oplettende fan heeft al tal van trivia geleerd over Queen Charlotte in Bridgerton. Zo vindt in aflvering 5 The Duke & I een gesprek tussen de koningin en koning plaats over hun jongste kind prinses Amalia, die overleed op haar 27ste in 1810 – slechts drie jaar voor het verhaal van Bridgerton begint. Ook zien we hoe Charlotte omgaat met de afnemende mentale gezondheid van haar man, die in het echt de bijnaam The Mad King kreeg.

Ontdekker van Mozart

Daarnaast vertelt Bridgerton's Queen Charlotte in aflevering twee met trots dat zij Mozart heeft ontdekt: ook dat is op feiten gebaseerd. De Royal Collection Trust zegt dat in 1764 een achtjarige Wolfgang Amadeus Mozart optrad voor het koningshuis tijdens een bezoek aan Engeland, terwijl Olwen Hedley's biografie over de koningin bevestigt dat Charlotte zong terwijl het jonge muzikale genie het orgel bespeelde.

Na maar liefst 57 jaar op de troon, overleed Queen Charlotte in 1818 op 74-jarige leeftijd. Ze is begraven in St. George's Chapel bij Windsor Castle.

Fan van Bridgerton? Lees hier alles wat we tot nu toe weten over het tweede seizoen van de Netflix-serie.

Shop Vogue's Fashion Favourites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix