Het tragische, waargebeurde verhaal van koningin Elizabeth en prinses Margarets nichten

Ontdek hier het ware verhaal van de "doodverklaarde" Nerissa en Katherine Bowes-Lyon.

De zevende aflevering van het vierde seizoen van The Crown begint met een soort uitstapje naar een inrichting waar twee vrouwen met een beperking op de televisie naar koningin Elizabeth kijken. Gedurende de eerste 25 minuten worden scènes van deze vrouwen afgewisseld met scènes van prinses Margaret (Helena Bonham Carter), die voor het eerst een therapeut bezoekt.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Doodverklaard

Eindelijk wordt de link gelegd tussen de twee verhaallijnen. 'Bent u ervan op de hoogte dat er psychische stoornissen voorkomen in uw directe familie?' vraagt de therapeut aan Margaret. 'Ik vraag dit, omdat ik door collega's ben ingelicht over de zussen.' De zussen zijn blijkbaar de twee vrouwen die we de hele aflevering al langs zagen komen: Nerissa en Katherine Bowes-Lyon. Het zijn de nichten van Margaret en koningin Elizabeth.

buildings   royal earlswood mental hospital   redhill
PA ImagesGetty Images

Waargebeurd

Zoals de meeste verhaallijnen in The Crown is ook deze aflevering gebaseerd op ware gebeurtenissen. Nerissa en Katherine Bowes-Lyon zijn inderdaad opgenomen in het Royal Earlswood ziekenhuis in 1941. Nerissa was toen 22 jaar oud en Katherine was nog maar vijftien jaar oud. Hun diagnose was destijds onbekend, mensen noemden het simpelweg "imbeciliteit". De zussen waren ernstig fysiek en verstandelijk beperkt en hadden de mentale leeftijd van een zesjarige. Ze verbleven allebei in het ziekenhuis tot hun dood in 1986 (Nerissa) en 2014 (Katherine).

royal wedding group, with the duke of york and his bride in the center at the left are lady mary cambridge, lady mary thynne, the hon diamond hardinge, and the hon elizabeth elphinstone, in front at the right are lady may cambridge, lady katherine hamilton, miss betty cator and the hon cecilia bowes lyon, in front
BettmannGetty Images

Alhoewel Katherine en Nerissa verdwenen uit het publieke leven, werden andere Bowes-Lyon nichten wel in de schijnwerpers gezet. Zo was Cecilia Bowes-Lyon een van de bruidsmeisjes tijdens de bruiloft van koning George VII (destijds de hertog van York) en Elizabeth Bowes-Lyon (de toekomstige koningin-moeder). Cecilia staat rechtsonderin op de bovenstaande foto.

Overdonderd

Net als in The Crown dacht de aristocratische wereld lang dat de zussen al veel eerder overleden waren. De uitgever van Burke's Peerage, een boek met de uitgebreide geschiedenis van de Britse aristocratie, gaf toe dat ze een fout hadden gemaakt. Blijkbaar was de moeder van Katherine en Nerissa, Fenella Bowes-Lyon, altijd extreem vaag in haar reacties. 'Soms liet ze volledige formulieren van Burke's Peerage leeg,' vertelde haar kleindochter Lady Elizabeth Anson aan The Guardian in 1987. De medewerkers bij Burke's namen aan dat dat betekende dat de zussen dood waren.

Roddelpers ontdekt de zussen

De waarheid kwam in april 1987 aan het licht. Voor het overlijden van Katherine bezocht een man die zich voordeed als een familielid in het ziekenhuis. De man, die in werkelijkheid voor de Britse roddelpers werkte, nam een aantal foto's van de zwakke Katherine terwijl ze verward in een stoel zat. Kort erna stond dezelfde foto op de voorpagina van The Sun. 'De nichten van de koningin zitten opgesloten in een inrichting voor gekken,' las de kop.

Onmiddellijk werd er gesproken over een wrede cover-up: 'De royals sluiten hun eigen familieleden op! Wat een gebrek aan menselijkheid!' Buckingham Palace weigerde te reageren, omdat het volgens hen ging om een persoonlijke kwestie voor de directe familie van de zussen. De Bowes-Lyons verzekerden de pers ervan dat er geen sprake was van een opsluiting, omdat de zussen zich vrij mochten bewegen op het terrein van de inrichting.

Weinig op bezoek

Ook beweerde de Bowes-Lyons dat de familie vaak langsging bij Nerissa en Katherine. Dat laatste bleek niet te kloppen, want het was al een tijd geleden sinds het laatste bezoek. 'Beide zussen werden tot de jaren zestig regelmatig bezocht totdat een familielid stierf,' vertelde de manager van de East Surrey Health Authority aan de Associated Press in 1987. 'Sindsdien hebben ze vrij weinig bezoek gehad. Volgens mij had Katherine überhaupt geen regelmatig bezoek.'

Dit was er fout in The Crown

The Crown toont dit schandaal als een wrede zet door de Windsors om de puurheid van hun macht te beschermen. Dit is een zeer vrije interpretatie van de situatie. In werkelijkheid zei de koningin-moeder dat ze pas sinds 1982 wist over het bestaan van de nichten. Volgens een rapportage heeft de koningin-moeder vervolgens een cheque opgestuurd naar de inrichting om te betalen voor snoepjes. Ook zijn de zussen vijf jaar na het aftreden van Edward VIII pas verhuisd naar het ziekenhuis. Hun opname lijkt dus niet in verband te staan met de plotselinge machtswisseling. Er is ook geen enkel bewijs dat prinses Margaret de zussen in het geheim bezocht.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix