Dit is het ware verhaal achter Netflix's schaakserie 'The Queen's Gambit'

Lees hier alles over het verhaal achter de bekende serie The Queen's Gambit.

The Queen's Gambit is op dit moment een van de succesvolste series op Netflix. Tijdens de koude wintermaanden van de afgelopen weken bleef menig mens binnen om de serie onafgebroken te bekijken. Sommigen bleven echter met één vraag zitten, is het verhaal van Beth Harmon waargebeurd? Vogue geeft antwoord op die vraag.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het verhaal achter The Queen's Gambit

Na het bekijken van de spannende Netflix-serie, die door meer dan 62 miljoen huishoudens werd bekeken in de eerste 28 dagen na zijn release, vragen heel wat kijkers zich af of het verhaal van schaakkampioene Beth Harmon, gespeeld door Anya Taylor-Joy, een waargebeurd verhaal is. Het antwoord op die vraag is helaas 'nee'. Beth Harmon is een fictief karakter en heeft nooit bestaan.

Wel is de serie gebaseerd op een gelijknamig boek van competitieschaker en schrijver Walter Tevis uit 1983. Veel gebeurtenissen in het boek en de serie komen voort uit momenten uit zijn leven, zo kampte Walter net zoals Beth jarenlang met een drugsverslaving. 'Schrijven over Beth voelde goed, zuiverend. Af en toe deed het ook pijn, maar ik gaf mezelf nooit de kans om terug te vallen op mijn verslaving', vertelt Walter aan The New York Times.

Gebaseerd op Bobby Fischers levensverhaal

De hitserie, vernoemd naar een openingsmanoeuvre in het schaakspel, doet experts ook denken aan het verhaal van een andere bekende schaker. In een interview met The New York Times vertelt schaakexpert Dylan Loeb McClain dat het verhaal van Beth Harmon veel overeenkomsten vertoont met het levensverhaal van Bobby Fischer. Een bekende schaker die in dezelfde periode leefde als de periode waarin het verhaal van Beth zich afspeelt. 'Fischer was een hele goede schaker, maar geen fan van vrouwelijke schakers. In een interview uit 1963 noemt hij ze verschrikkelijk en onkundig.' Volgens Dylan is het juist om deze reden zo ironisch dat het verhaal van Beth voor een deel is gebaseerd op Bobby's leven.

Treffende gelijkenissen

Verder vertelt de schaakexpert dat veel cruciale momenten uit het leven van Bobby Fischer terugkomen in The Queen's Gambit. Zo wint Beth in 1967 het kampioenschap schaken. Datzelfde jaar won Fischer het kampioenschap voor de achtste keer. Ook leerde zowel de fictieve Beth als Bobby Fischer Russisch om het met schaakspel beter te begrijpen, maakten ze beiden gebruik van de Fischer-Sozin tactiek én hadden ze beiden een voorliefde voor mode. Het verhaal van Beth Harmon is dus redelijk echt, maar werd door iemand anders geleefd.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix