DNA-matching: Hoe realistisch is de nieuwe Netflix-serie ‘The One’?

Lees hier hoe ons DNA onze relaties beïnvloedt en ontdek welke dating apps al gebruik maken van genetische informatie.

Alsof daten van zichzelf al niet moeizaam genoeg is, moesten we het de afgelopen maanden vrijwel volledig virtueel doen. Na ontelbaar veel avonden swipen met verzuurde duimen en hele chatboxen vol ongemakkelijke flirtpogingen zijn wij klaar voor iets nieuws. De Netflix-serie The One kon dan ook op geen beter moment verschijnen op het streamingsplatform.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

DNA-match

De nieuwe Netflix-original volgt de CEO van een succesvol bedrijf dat door middel van een simpele DNA-test mensen koppelt aan hun soulmate. Klinkt ideaal, maar hoe realistisch is het? Vogue ontdekte dat deze innovatieve vorm van daten blijkbaar al in de kinderschoenen staat. Genoeg reden om even op een rij te zetten hoe onze genen ons liefdesleven beïnvloeden. Zo zijn we hopelijk goed voorbereid op de eerstvolgende daterevolutie.

Aantrekkelijke tegenpool

De bekendste genen die een rol spelen in je liefdesleven zijn de zogenaamde MHC-genen. MHC-eiwitten zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de beruchte feromonen die zorgen voor de aantrekkelijkheid van een mogelijke partner. Hierbij geldt dat je je het meest aangetrokken voelt tot partners die het meest van jouw MHC-profiel verschillen.

Er zit klaarblijkelijk dus een kern van waarheid in de aloude wijsheid: opposites attract. De reden hiervoor heeft te maken met de voortplanting. MHC-genen beïnvloeden namelijk het immuunsysteem. Theoretisch gezien zouden de kinderen van tegenovergestelde MHC-koppels een sterkere afweer moeten hebben. Dat maakt jouw MHC-tegenpool biologisch gezien een echte catch.

Andere genen

En hoe spot je dan iemand met een compatibel MHC-profiel? Let goed op de geur die je waarneemt. Een goede match zou namelijk plezierig moeten ruiken. Nou eindigt het verhaal uiteraard niet bij de MHC-genen. Zo is er misschien een gen dat vaker onder singles voorkomt en beïnvloedt je DNA wellicht ook de tevredenheid in langdurige relaties. Verder lijken bepaalde gen-profielen te zorgen voor een hogere kans op vreemdgaan. Wel even een belangrijke disclaimer: uiteindelijk moeten al deze claims verder onderzocht worden voor we ze voor lief nemen.

Genetische dating apps

En dan nu de allerbelangrijkste vraag: zijn er al dating apps die gebruik maken van genetische informatie? Jazeker! Websites zoals DNA Romance en Gene Partner waagden zich al aan DNA-matching door MHC-profielen mee te nemen in hun algoritme. Verder ontwikkelt een Harvard-professor ook een datingapp genaamd SmartM8. Die helpt je met het vermijden van partners met dezelfde genetische mutaties. Hierdoor verlaag je de kans dat je erfelijke ziektes overdraagt op de volgende generatie.

Geen wondermiddel

Helaas kunnen ook deze apps niet de ware er voor je uit pikken, want zo simpel zijn we nou eenmaal niet. Naast ons DNA beïnvloedt ook de omgeving en vorige ervaringen onze persoonlijkheid. Een perfecte match vinden alleen op basis van een simpele test lijkt ons dus onwaarschijnlijk. Ook met deze technologie loop je daarom nog altijd het risico op een ongemakkelijke eerste date met een ietwat teleurstellende gesprekspartner.

Shop Vogue's Beauty Favourites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix