'The Empress': dit is het echte verhaal van keizerin Sisi uit de nieuwe Netflix-serie

Het lijkt een sprookje, maar niets is minder waar. Dit wil je weten over keizerin Sisi uit de nieuwe Netflix-serie The Empress.

The Crown en Bridgerton-fans, spits jullie oren mits je nog niet op de hoogte was, Netflix is namelijk volop bezig met het ontwikkelen van de nieuwe serie The Empress. De nieuwe royal serie, geschreven door Katharina Eyssen, zal zes afleveringen van 45 minuten bevatten en heeft Devrim Lingnau en Philip Froissant als hoofdrolspelers. Het verhaal gaat over een van de meest bekende keizerinnen ter wereld en volgt de eerste maanden van Sisi als keizerin Elizabeth van Wittelsbach in de 19e eeuw. Wat daar zo interessant aan is? Sisi wilde helemaal geen keizerin zijn.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Keizerin Sisi

Elizabeth Amalie Eugenie in Beieren, tweede dochter van hertog Maximiliaan Jozef in Beieren en prinses Ludovika, werd geboren op 24 december 1837 in München. Elizabeth had een fijne jeugd met haar zeven broers en zussen in het Hertog Maxpaleis in München. Sisi (Elizabeths jeugdbijnaam) had geen verplichtingen aan het Beiers hof en had dan ook een vrij onbekommerde jeugd, mede doordat ze ook een heel vrije opvoeding hadden. In 1853 reisden de vijftienjarige Sisi, haar moeder en oudere zus Helene af naar het Oostenrijkse Ischl, waar Helene de aandacht van de 23-jarige keizer van Oostenrijk, Franz Joseph, trok. Franz viel echter op haar jongere zusje Elizabeth (die eigenlijk voorbestemd was voor Franz Josephs broer, Karel Lodewijk). Uiteindelijk, op 25 april 1854 trouwde de zestienjarige Sisi met Franz Joseph in Wenen.

het echte verhaal keizerin sisi the empress
Romy Schneider als Sisi in Sissi
ullstein bild Dtl. - Romy Schneider als SisiGetty Images
het echte verhaal keizerin sisi the empress
ullstein bild Dtl. - Romy Schneider als SisiGetty Images

They did not live happily ever after

Sisi en Franz kregen vier kinderen: Sophie, Gisela, Rudolph en Marie-Valerie. Echter overleed Sophie op tweejarige leeftijd in Hongarije en pleegde Rudolph zelfmoord op 31-jarige leeftijd. Het huwelijk tussen Franz en Sisi was ook geen sprookje. Franz liet zich sterk beïnvloeden door zijn serieuze moeder, Sophie van Beieren. Sisi kon het sowieso niet zo goed vinden met haar sterk politieke schoonfamilie, maar vooral niet met haar schoonmoeder. Het keizerspaar groeide uit elkaar; Franz ging verder met het leiden van het leven van de perfecte ambtenaar, en Sisi, geen fan van het Habsburgse Hof, verdiepte zich in zaken die haar wél boeiden: reizen, sporten, filosofie en literatuur. Er waren zelfs geruchten over affaires, maar men weet nog steeds niet of die echt waar zijn.

het echte verhaal keizerin sisi the empress
Portret van Sisi en Franz Joseph
DEA / G. CIGOLINIGetty Images
het echte verhaal keizerin sisi the empress
Romy Schneider en Karlheinz Böhm als Sisi en Franz Joseph in Sissi
Sunset BoulevardGetty Images

Sisi's slechte gezondheid

Naast het feit dat Sisi veel angsten en onzekerheden had, bevond ze zich vaak in een mentale en fysieke crisis. Later in haar leven kreeg Sisi last van reuma en zenuwpijn, en na de zelfmoord van haar zoon Rudolph leidde ze aan een zware depressie. Vanaf dat moment vond Sisi geen rust meer en bracht ze uiteindelijk maar een paar weken per jaar in Wenen door. Sisi onttrok zich volledig aan haar officiële verplichtingen en koos voor waar zij zelf behoefte aan had: reizen. Dit leverde veel kritiek op, maar toch wist ze altijd een bepaald menselijk, innemend imago neer te zetten waardoor ze geliefd was bij het volk. En dat beeld heerst nog steeds.

Portret van keizerin Sisi
adoc-photosGetty Images

De moord op Sisi

Sisi's verhaal is al triest op zich, maar het feit dat haar leven aan een einde kwam door een brutale moord maakt het verhaal ook niet rooskleuriger. Sisi stierf op 10 september 1898, toen de zestigjarige keizerin Genève bezocht onder een valse naam. Het nieuws van haar komst lekte uit en kwam bij de verkeerde persoon terecht. De Italiaanse anarchist Luigi Lucheni, was naar Zwitserland gekomen om prins Henri van Orléans te vermoorden uit protest tegen de heersende klasse. Na te hebben vernomen dat de prins niet meer naar Zwitserland zou komen, richtte Luigi Lucheni zich op keizerin Elizabeth. Hij stak haar neer met een vijl, waarna zij overleed. Hoewel Sisi is overleden, leeft haar verhaal nog altijd voort.

“Ik heb lief gehad, gereisd en geleefd, maar ik heb nooit bereikt waar ik naar streefde" - Sisi in een van haar gedichten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix