Dit is het echte verhaal achter de Netflix-serie 'Halston'

Het Halston-imperium van de flamboyante ontwerper heeft een tragisch uiteinde.

Kijkers die na The Queen's Gambit klaagden over het gebrek aan een nieuwe chique, binge-waardige serie, kunnen nu genieten van een gloednieuwe hit. Halston - een vijfdelige biopic van Ryan Murphy - brengt het indrukwekkende verhaal van Roy Halston Frowick (bekend onder de naam Halston, de man die de Amerikaanse mode voor altijd veranderde) naar onze beeldschermen. Ewan McGregor speelt de hoofdrol, geflankeerd door 'Halstonettes' Krysta Rodriguez (als Liza Minnelli) en Rebecca Dayan (Elsa Peretti).

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het echte verhaal van Halston

'Halston en Liza ontmoeten elkaar, en hij begint gewoon stof over haar lichaam te draperen,' vertelt Rodriguez aan Vogue, terwijl ze deze week vanuit haar huis in New York toastte op de virtuele première van de show. 'Ewan volgde een intensieve training om te leren hoe het drapeerproces werkt, en het resulteerde in de beste jurk die ik ooit op mijn lichaam heb gezien - en het ontstond gewoon uit een enkele bout stof en een paar spelden.'

In het echte leven stelde Minnelli's peettante de ster aan Halston voor en maakte een afspraak in zijn studio. 'We konden het meteen goed met elkaar vinden, en hij werd mijn modevriendje,' herinnert Minnelli zich van die magnetische eerste ontmoeting. Al snel kwam ze bij hem in '101' - zijn 101 East 63rd Street huis, dat als clubhuis diende voor de creatieve elite van de stad - en in Studio 54. Onder hen Elizabeth Taylor, Andy Warhol, Bianca Jagger, Anjelica Huston, Cher en model Pat Cleveland. Halston organiseerde het berucht decadente Studio 54 White Party ter ere van Jagger, waar Minnelli en Jagger werden gefotografeerd terwijl ze witte duiven loslieten.

echte verhaal netflix serie halston
Bianca Jagger, Halston, en Liza Minelli na een nacht in Studio 54 in New York, 1979.
Vinnie ZuffanteGetty Images
echte verhaal netflix serie halston
Bianca Jagger bij Halstons feest in Studio 54.
BettmannGetty Images

Typisch Halston

De ontwerper was toen al een begrip. Halstons talenten - die begon als hoedenmaker - en zijn onberispelijke smaak maakten van hem een bliksemafleider voor de clientèle van Bergdorf Goodman, van wie er één bijzonder invloedrijk zou blijken. Terwijl de wereld toekeek hoe John F. Kennedy in 1961 de presidentiële eed aflegde, kreeg zijn vrouw Jackie de status van wereldwijd cultureel icoon. De opvallend strakke look van Halstons iconische ontwerpen was het kantelpunt dat moderniteit in de mainstream bracht. Maar toen de first lady per ongeluk een deuk in de hoed had gemaakt tijdens de winderige inwijdingsceremonie, 'maakte iedereen vervolgens deuken in mijn hoeden,' aldus Halston.

Acht jaar later, in 1969, lanceerde Halston zijn eigen modelabel dat het kenmerk zou worden van het cocaïneverslaafde Studio 54-tijdperk. Zijn bestsellers waren hot pants en in de wasmachine wasbare suède midi-blousejurken die een kenmerkende, relaxte luxe uitstraalden. Maar de ontspannen ontwerpen verhulden zijn razende ambitie om de industrie te transformeren. Halston maakte geen geheim van zijn wens om 'heel Amerika te kleden', noch van het belang van diversiteit.

echte verhaal netflix serie halston
Halston en modellen bij het Costume Institute gala bij het Metropolitan Museum of Art, 1981.
Images PressGetty Images
echte verhaal netflix serie halston
Liza Minnelli, Andy Warhol, Bianca Jagger, en Halston in New York City, 1970.
Images PressGetty Images

Tricky trading

Het Halston-imperium kwam echter in gevaar. Door een transactie in 1973 verloor hij de controle over zijn naam, en in 1982 tekende hij het JCPenney-partnerschap dat de modewereld zou doen verbijsteren, terwijl het ironisch genoeg de blauwdruk schetste voor talloze high-end designer samenwerkingen die zouden volgen. Ook buiten de directiekamer eiste zijn eeuwig hoge sociale gehalte zijn tol, iets waar Murphy's hoogdravende vertolking geen doekjes om windt.

Blij maar drugsverslaafd

Zo herinnerde kostuumontwerper-turned-into-regisseur Joel Schumacher het zich: 'Iedereen was iets creatiefs aan het doen. En we gebruikten allemaal drugs. Als je de jaren zestig wist te overleven, besefte je op een dag dat je gewoon een drugsverslaafde was en geen vredelievende ziel meer.' Schumachers eerste filmcredit als kostuumontwerper was overigens de verfilming van Joan Didions Play It As It Lays uit 1972, waarvoor Halston genereus exquise kledingmonsters leverde. 'Hij was een van de meest liefdevolle, vriendelijkste vrienden die ik ooit heb gehad,' voegde Schumacher eraan toe.

echte verhaal netflix serie halston
Schumacher en Halston
RICHARD GUMMERE/NEW YORK POST ARCHIVES/NYP HOLDINGSGetty Images

Een tragisch einde

Halstons leven was tragisch kort. Hij stierf aan AIDS-gerelateerde complicaties in 1990, in Californië, en liet een indrukwekkende erfenis na. In iets meer dan twee decennia was hij erin geslaagd de manier te veranderen waarop vrouwen zich in kleding voelden en toonde hij de immens positieve invloed die een ontwerper op ons dagelijks leven kan hebben. In plaats van een waarschuwend verhaal over ambitie en overdaad, hopen we hier dat Halston eer bewijst aan het meesterschap en de durf van een van de grootste visionairs van de mode.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix