9 memorabele kerstfilms om de hele maand december te bingewatchen

Alle klassiekers op een rij: van Love Actually tot A Christmas Carol.

Text, Font, Photo caption, Photography, Autograph, Smile, Art,
Love Actually

December. Tijd om aan je blijvende obsessie met romantische kerstfilms toe te geven. Inclusief een kop thee, een pak kerstkransjes en je familie, natuurlijk. Kerstfilms kijk je niet alleen, tenzij je Bridget Jones heet. Dit zijn de 9 memorabele films die december tot een ware feestmaand maken.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Home Alone (1990) & Home Alone 2 (1992)
Giphy

Dé kerstklassiekers, voor elke kerstdag een. Niets beter dan het fantastische leedvermaak van een pientere blonde kleuter die twee amateuristische boeven op de kast jaagt. En hoewel er een hele reeks gemaakt is (deel drie en deel vier bestaan ook, maar met een andere hoofdrolspeler die lang niet zo schattig is als Macaulay Culkin in zijn jongere jaren) is het raadzaam om het bij de eerste twee te houden. 'Merry christmas you filthy animal!'

2 Love Actually (2003)
Giphy

Kerst is onlosmakelijk verbonden met romantische komedies. Deze verzameling van hilarische, lichtelijk ongemakkelijke liefdesverhaallijnen, verpakt in één film, komt sinds 2003 jaarlijks op de buis tijdens de feestdagen. Volg onder anderen een klunzige Hugh Grant in de rol van de Britse premier, een zanger op zijn retour die onverwachts toch een grote 'kersthit' scoort, een jonge Brit die naar Amerika vertrekt om daar liefde (en vooral veel seks) te vinden en de vaak onbeantwoorde liefdessituaties van de andere personages.

3 The Holiday (2006)
Giphy

Het sneeuwt liefdesperikelen tijdens kerst. Maar er zit een happy endaan, dat wel: zie Iris en Amanda (Kate Winslet en Cameron Diaz) die niks met elkaar gemeen hebben, behalve hun oneindige pech met mannen. De dames ruilen van huis (lees: villa en pitoreske boshut) en vinden hun droomman. Tijdens kerst speelt de geloofwaardigheid van het plot immers geen rol.

4 While You Were Sleeping (1995)
Giphy

Zien: Sandra Bullock op haar best. Nee, niet in Miss Congeniality, maar als Lucy. De vrijgezelle loketbediende die elke dag weer zwijmelend uitkijkt naar een knappe man (Peter) die dagelijks de trein neemt. Lucy komt in een lastig parket terecht als de man in kwestie ongelukkig op de rails belandt, zij hem vervolgens als zijn reddende engel in het ziekenhuis bezoekt en wordt aangezien voor Peters vriendin. Oeps. Loopt dit wel goed af?

5 Bridget Jones' Dairy (2001), Bridget Jones: The Edge of Reason (2004) & Bridget Jones' Baby (2016)
Giphy

Toegegeven: wie denkt aan kerst, denkt aan Mark Darcy's kerstrui uit Bridget Jones Diary. Alledrie de verfilmingen van de hilarische dagboeken van de net iets te zware, rokende en/of drinkende, maar toch charmante Bridget zijn de moeite waard tijdens de kerstdagen.

6 You've Got Mail (1998)
Giphy

Wie dacht dat online dating slechts van deze tijd is, heeft het mis. Ruim twintig jaar geleden kenden Kelly (Meg Ryan) en Joe (Tom Hanks) al de kracht van het internet op liefdesgebied. Terwijl de twee in real life een verhitte strijd om hun bedrijven voeren, gaat het er op het wereldwijde web (via mail, dat wel) romantisch aan toe. Door de anonimiteit van het internet hebben ze alleen geen idee dat ze met elkaar te maken hebben.

7 Little Women (1994)
Giphy

Als je Little Women nog niet aan je klassieke kerstrepertoire hebt toegevoegd, doe het dan nu: in deze verfilming van Louisa May Alcott's roman kijken we mee bij de huiselijke taferelen en de volwassenwording van vier dochters in een kleine Amerikaanse negentiende eeuwse stad in Massachusetts. Gespeeld door een twaalfjarige Kirsten Dunst, een feministische Winona Ryder met grote schrijfambities en een frêle Claire Danes. Omringd door aanbidders (waaronder een jonge maar niet minder aantrekkelijke Christian Bale) volgen we hun strijd naar onafhankelijkheid versus het voldoen aan traditionele verwachtingen van hun familie en maatschappij. De Amerikaanse versie van Jane Austen's Pride and Prejudice, dare we say.

8 The Muppet Christmas Carol (1992)
Giphy

Kermit & co. hebben een moderne twist gegeven aan de spannende kerstklassieker A Christmas Carol uit 1984. Michael Caine kroop in de rol van Scrooge. Hij omringt zich met Miss Piggy, Fozzie, Rizzo, Gonzo: iedereen komt voorbij. Even wat anders dan de eeuwige liefdeszoektocht die de kern lijkt te zijn van elke kerstfilm.

9 The Family Stone (2005)
Giphy

Een meer Amerikaanse kerst krijg je niet: omringd door besneeuwde bossen in een quirky New England-achtig dorpje viert de familie Stone kerst in het grote ouderlijke huis. Met Diane Keaton als 'stamhoofd' en haar vier volwassen kinderen die thuiskomen voor de feestdagen. Herkenbaar en hilarisch tegelijk: met Sarah Jessica Parker(Meredith) als stijve en onhandige schoondochter, Rachel McAdamsals irritante schoonzus, afgewisseld door Luke Wilson die stiekem een oogje heeft op Meredith, de dove broer die met zijn vriend van plan is een kind te adopteren en de hoogzwangere oudere zus die alles van een afstand observeert. Alle pijnlijk komische kerstscenes in familiekring die je je maar kunt voorstellen komen voorbij. En dat omringd door de meest knusse kerstversieringen, bergen sneeuw en rijkelijk gedekte Amerikaanse diner-tafels.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst