IDFA 2019 special: deze documentaires wil je tijdens het festival niet missen

Vogue tipt de highlights van het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2019.

idfa-2019-documentaires-tips
Still Bellissime

Voor liefhebbers van film is de fijnste tijd van het jaar bijna aangebroken – de 32e editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) staat weer voor de deur, met een rijker aanbod dan ooit. Extra leuk: van films in de competities heeft 64 procent een vrouw als maker, én het programma barst van interessante vrouwenportretten. Van woensdag 20 november tot zondag 1 december heb je de keuze uit ruim 300 (!) documentaires over uiteenlopende thema's. Opdat je door de bomen nog wél het bos ziet, selecteert Vogue alvast de films die je dit jaar niet wil missen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Bellissime
idfa-2019-documentaires-tips
Bellissime

Elisa Amoruso / Italië / 90 min

Francesca, Valentina en Giovanna – drie zusjes, alledrie kindmodel – jagen al sinds ze kunnen lopen een topmodellenbestaan na. Net iets te vaak grijpen ze mis; hun charmante verschijning en natuurlijke schoonheid zijn niet wat de grote merken zoeken voor hun catwalks. Toch zetten de Italiaanse zussen ook als tieners door, onder consequente aanvoering van hun moeder Cristina. Een film over de betekenis van schoonheid én familie.

Meer info

2 Jawline

Liza Mandelup / Verenigde Staten / 93 min

Dit portret van de influencercultuur toont de wereld achter het sociale-mediasterrendom. Het verhaal draait om de knappe zestienjarige Austyn Tester, die wil ontsnappen aan het benauwde leven in Tennessee. In de online wereld wordt hij aanbeden door duizenden jonge tienermeisjes, die tijdens zijn livestreams allemaal hunkeren naar zijn likes en aandacht. Een documentaire over dromen najagen, maar óók over het grote contrast tussen het 'echte' leven in zijn krappe huis en de buitenwereld.

Meer info

3 Fat front
idfa-2019-documentaires-tips
Fat Front

Louise Unmack Kjeldsen, Louise Detlefsen / Denemarken, Zweden, Noorwegen / 87 min

Hoe ziet de groeiende fat-activism-beweging van de jonge Scandinavische vrouwen Helene, Marte, Pauline en Wilde eruit? Die vraag wordt beantwoord in deze documentaire. De geportretteerden zijn allemaal dik, en daar schamen ze zich allesbehalve voor. Ze vechten samen voor body-positivity en inclusiviteit en tégen het verdriet, dat vooral in hun jeugd een grote rol heeft gespeeld. In de activiteiten en uitingen van de fat-activism-beweging vinden de vrouwen elkaar.

Meer info

4 Searching Eva
idfa-documentaires-tips-searching-eva 
Searching Eva

Pia Hellenthal / Duitsland / 84 min

Eva Collé (1992) woont in Berlijn en is praktisch een levend kunstproject. Ze schrijft en praat graag over onderwerpen die over het algemeen te kwetsbaar of gênant aanvoelen. De Italiaanse omschrijft zichzelf met trefwoorden als: non-binair, Maagd, biseksueel, autistisch, sekswerker, schrijver, muzikant, anarchist, feminist en drugsverslaafde. Bovendien is ze fotomodel, blogger en Instagrammer. Hoe voortdurend identiteit verandert, staat centraal in deze film.

Meer info

5 Margaret Atwood: A word After a Word after a Word is power
margaret-atwood-documentaire-idfa-2019
IDFA

Nancy Lang, Peter Raymont / Canada / 92 min

Het werk van Margaret Atwood is vandaag de dag relevanter dan ooit, te danken aan de prijswinnende serie The Handmaid's Tale, gebaseerd op haar roman uit 1985. In deze documentaire – gemaakt door regisseurskoppel Nancy en Peter – wordt het leven van Atwood als literair icoon uiteen gezet. Haar jeugd, activisme en schrijverschap komen tijdens de internationale première voorbij, en natuurlijk díe rode mantels en witte kapjes van dienstmaagden – inmiddels het wereldwijde symbool voor vrouwelijk verzet tegen onderdrukking.

Meer info

6 Fabulous

Audrey Jean-Baptiste / Frankrijk / 46 min

De queer danser Lasseindra Ninja is een icoon voor de lgbtq-gemeenschap in wereldsteden als New York en Parijs. In haar geboorteland Frans-Guyana kent echter vrijwel niemand haar en is voguing, de dansvorm die ze beoefent, nog tamelijk onbekend. De rode draad in Fabulous is een masterclass voguing die Lasseindra geeft in een gymzaal in de hoofdstad Cayenne. Beelden van de lessen, waarin de leerlingen worden uitgedaagd zich van hun vrouwelijkste kant te laten zien, worden afgewisseld met gesprekjes met drie jonge mannelijke dansers.

Meer info

7 My Rembrandt
my-rembrandt-documentaire-idfa-2019-tips
My Rembrandt

Oeke Hoogendijk / Nederland / 95 min

In deze documentaire duikt filmmaakster Oeke Hoogendijk in de wereld van de oude meesters. My Rembrandt zoomt in op één van de belangrijkste Nederlandse schilders ooit, en laat zien wat zijn werk technisch zo bijzonder maakt. Waarom worden verschillende mensen bijvoorbeeld zo diep geraakt door zijn oeuvre, of een specifiek werk? Ondertussen weten de schilderijen eeuwen na dato nog steeds voor drama en de nodige plotwendingen te zorgen, blijkt uit de film. Kortom: een prachtige ode aan kunst van eigen bodem.

Meer info

8 Marianne & Leonard: Words of Love
idfa-2019-films-tips-marianne-leonard
Marianne & Leonard: words of love

Nick Broomfield / Verenigd Koninkrijk / 102 min

Deze film vertelt het – tragische – liefdesverhaal van Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. In 1960 ontvlucht de dan 26-jarige Canadese schrijver Leonard Cohen zijn woonplaats Montreal en strijkt hij neer op het idyllische Griekse eiland Hydra. Tussen verscheidene vrije geesten ontmoet hij zijn muze Marianne, vereeuwigd in het nummer 'So Long, Marianne'. De film volgt hun relatie vanaf de eerste dagen op het eiland, tot de tijd waarin Leonard een wereldster werd. De impact van zijn carrière op hun relatie is onomkeerbaar.

Meer info

9 Let's Talk

Marianne Khoury / Egypte / 95 min

Regisseur Marianne Khoury onderzoekt thema's als moederschap, identiteit en afkomst in deze intieme documentaire. Zowel moeder als dochter filmen elkaar in een gesprek over het moderne bestaan, losjes verweven met beelden uit het familiearchief. De dialoog tussen hen staat centraal in deze documentaire, waarin ook fragmenten uit de autobiografische films van oom Youssef Chahine aan bod komen. Khoury organiseert op het IDFA ook een van de Filmmaker Talks: uitgebreide gesprekken met gerenommeerde documentairemakers.

Meer info

10 IDFA takeover @ Lil' Amsterdam Central Station
highlights-idfa-2019
Lil Amsterdam x IDFA

Lil’Amsterdam, in de Amstelpassage op het Centraal Station, is dit jaar voor het eerst een van de festivallocaties van het IDFA. Naast een festivalbalie, vind je hier een Virtual Reality Cinema en een pop-up expo van het nieuwe mediaprogramma IDFA DocLab. Ook het bezoeken waard dus, mocht je eens een bijzondere locatie willen afvinken.

Meer info

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV