Vogue tipt: de leukste titels van het moment op Disney+

Plof op de bank en tune in voor het beste van Disney+, nu te proberen met een speciaal free trial pakket.

beyonce in black is king
Disney+

Wie is er niet opgegroeid met een klein beetje (of nou ja, veel) Disney in haar leven? Veel bedrijven beweren zaken voor 'jong en oud' aan te bieden, maar in 't geval van Disney is het vaak echt zo. Het bekende productiebedrijf – dat al in 1923 werd opgericht – wist snel furore te maken met invloedrijke bijdrages op het gebied van amusement, en weet dat vandaag de dag nog steeds te doen. Hun films zijn veelal niet alleen prachtig in elkaar gezet, maar laten de kijker ook nog eens achter met een boodschap van heb ik jou daar (waar je als kind natuurlijk niet bij stil stond, maar nu des te meer). Daarom: Vogue's favorieten van de streamingdienst Disney+, van iconische klassiekers tot remakes, en documentaires tot shortfilms.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Black is King

Dans/muziek, 2020
Regie: Beyoncé Knowles-Carter
Cast: Beyoncé Knowles-Carter

Beyoncé's langverwachte visuele album Black is King werd in één weekend miljoenen keren gestreamd, en is een fantastische ode aan de Afrikaanse kunst en cultuur. Het verhaal gaat over een jonge koning en zijn transcendente reis langs verraad, liefde, en eigen indentiteit. De film is gebaseerd op de muziek van The Lion King: The Gift.

2 27 Dresses 27 Robes
Disney

Romantiek/komedie, 2008
Regie: Anne Fletcher
Cast: Katherine Heigl, James Marsden, Malin Akerman, Judy Greer, Melora Hardin, Brian Kerwin

Misschien ken je haar wel van Grey's Anatomy. In deze film speelt actrice Katherine Heigl de onzelfzuchtige vrouw Jane, die al 27 keer bruidsmeisje is geweest, en ongelukkig is omdat haar zusje wèl de man van haar dromen trouwt. Totdat ze zelf verliefd wordt op een cynische trouwjournalist die haar hoop geeft naar een eigen sprookjeshuwelijk.

3 High School Musical
Disney

Romantische komedie/musical, 2006
Regie: Kenny Ortega
Cast: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Gabreel, Alyson Reed, Corbin Bleu

Dé tienersensatie van 14 jaar geleden - waarvan je waarschijnlijk alle liedjes meezingt - is in drie delen te zien op Disney+. Het liefdesverhaal van de beste basketbalspeler van de school, Troy, en de pientere Gabriella die hoge punten scoort met het academische team. Beiden zijn ze niet echt theatertypes maar toch doen ze auditie voor een schoolmusical, die veel leerlingen een belangrijke les leert.

4 Lady en de Vagebond
Disney

Romantiek/familie, 2019
Regie: Charlie Bean
Cast: Tessa Thompson, Justin Theroux, Sam Elliott, Ashley Jensen, Janelle Monáe, Kiersey Clemons

Een remake van deze klassieker uit 1955 die je hart doet smelten. Het verhaal over de hond Lady die een warm thuis heeft bij baasjes Love en Jim. Maar als zij een baby krijgen, voelt ze zich buitengesloten. Op straat leert ze Vagebond kennen, met wie zij een mooi avontuur beleeft, en uiteindelijk toch samen een thuis vindt bij Love, Jim en Lulu.

5 Hamilton

Historisch/musical, 2020
Regie: Thomas Kail
Cast: Daveed Diggs, Renee Goldsberry, Jonathan Groff, Christopher Jackson, Jasmine Jones, Lin-Manuel Miranda

De originele Broadwat-hit Hamilton is verfilmd en is een onvergetelijke theaterbelevenis in je eigen huiskamer, door de combinatie van live theater, film en muziek zoals hip-hop, jazz, en R&B. De film vertelt het verhaal van Amerikaanse grondlegger Alexander Hamilton van het Amerika van toen, verteld door het Amerika van nu.

6 Elephant
elephant op disney
Disney

Documentaire, 2020
Regie: Mark Linfield, Vanessa Berlowitz
Cast: Meghan Markle

Tot de nieuwe documentairereeks van Disney – getiteld Disney Nature – behoort ook Elephant waarin een familie wilde olifanten wordt gevolgd. Hun verhaal wordt verteld door niemand minder dan Meghan Marklehaar eerste Hollywoodproject sinds zij en prins Harry afstand namen van het Britse koninklijke huis. Elephant is sinds 3 april te bekijken op de streamingdienst.

7 Maleficent

Fantasy/avontuur, 2014
Regie: Robert Stromberg
Cast: Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning

Maleficent vertelt het verhaal van Charles Perraults sprookje La Belle Au Bois Dormant (of gewoon, Doornroosje) vanuit het standpunt van de slechte heks, die – je voelt 'm al aankomen –helemaal niet zo slecht blijkt te zijn. Angelina Jolie vervult een glansrol in deze kaskraker uit 2014, en weet van dit karakter een modern Disney-icoon te maken. De film is niet alleen verfrissend (het is immers geen reboot, maar een nieuwe insteek) maar ook mooi om naar te kijken, door de gedetailleerde decors.

8 Coco
disney-plus-tips-series-films
Disney+

Fantasy/mystery, 2017
Regie: Lee Unkrich
Met stemmen van: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal

Volgens velen één van de mooiste animatiefilms van de laatste jaren, en gelijk hebben ze. Coco speelt zich af tijdens het Mexicaanse feest el día de los muertos ('de dag van de doden'), waarop alle mensen worden herdacht die het leven hebben gelaten. Miguel (12) wil niets liever dan muziek maken, maar dat is nou precíes verboden in zijn familie. Tot hij een familiegeheim ontdekt, waarmee hij contact kan leggen met zijn overleden voorouders. Hoe vrolijk en luchtig een film over de dood kan zijn, komt – tot tranen toe toe, dat dan weer wel – bijzonder sterk naar voren tijdens dit visuele én muzikale feestje. Eén specifiek liedje zal nog lang in je hoofd blijven hangen, gewild of ongewild.

9 Diana: in her own words
disney-plus-series-films
Disney+

Documentaire, 2017
Regisseur: Tom Jennings

Als er een documentaire over prinses Diana (één van de grootste stijliconen ooit) tussen staat, dan tippen we die uiteraard. In deze documentaire vertelt ze haar persoonlijke verhaal in een combinatie van archiefbeelden, foto’s en geluidsopnamen die nog niet eerder zijn uitgezonden. De fragmenten zijn opgenomen in 1991, toen de Prinses van Wales meewerkte aan een reeks geheime interviews. De interviews zijn destijds, met haar toestemming, opgenomen door een goede vriend in opdracht van journalist Andrew Morton.

10 Beauty and the Beast

Fantasy/romantiek, 2017
Regisseur: Bill Condon
Cast: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans

Het feit dat Emma Watson de hoofdrol in deze remake van Beauty and the Beast vervult, zou eigenlijk al genoeg reden moeten zijn om de film in ieder geval één keer te bekijken. Recensenten noemen de film daarnaast veelal magisch, en perfect passend binnen de nieuwe koers van Disney. Belle wás al zelfredzaam, maar is dat in deze reboot nog des te meer. De liedjes, het levende meubilair en de romantiek in de gele prinsessenjurk zijn echter onveranderd.

11 Alice in Wonderland
disney-plus-leuke-films-series 
Disney+

Avontuur/fantasy, 2010
Regisseur: Tim Burton
Cast: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter

Deze film uit 2010 won twee Oscars voor beste Art Direction en beste kostuums, en daar heb je dan ook wel meteen de sterkste punten van Alice in Wonderland te pakken. In het verhaal volgen we de 19-jarige Alice, die min of meer gedwongen een verloving aan moet gaan. Daar heeft ze niet echt trek in, wat leidt tot een verwoede vluchtpoging mét magisch randje. Wonderland ziet er in deze remake prachtiger uit dan ooit, en dat is alleen al het kijken waard.

12 The Parent Trap
disney-plus-series-films
Disney+

Familie/komedie, 1998
Regisseur: Nancy Meyers
Cast: Lindsay Lohan, Dennis Quaid, Natasha Richardson

Deze iconische 90's film was Lindsay Lohans filmdebuut, waarin ze meteen een dubbelrol speelt (je moet het maar kunnen). De identieke tweeling Annie en Hallie worden vlak na hun geboorte van elkaar gescheiden omdat hun ouders Nick en Elizabeth uit elkaar gaan. De tweeling weet niet van elkaars bestaan af, tót ze elkaar per toeval bij een zomerkamp ontmoeten. Ze besluiten van identiteit te ruilen, met alle avonturen van dien.

13 Bao
disney-plus-series-films 
Disney+

Kortfilm/animatie, 2018
Regisseur: Domee Shi

Wie zin heeft in een flinke dosis sentiment en symboliek maar daar niet écht de tijd voor heeft, wil de kortfilm Bao kijken. Zonder al te veel te verklappen (de Oscar-winnende film is maar acht minuten, dus spoilers liggen op de loer) gaat het over een Chinees-Canadese vrouw die ernstig aan het empty nest syndrome lijdt, nu de rest van haar gezin veelal de deur uit is. Ze bouwt daarom een behoorlijk intense band op met een bao (je weet wel, zo'n gestoomd broodje), en dat blijkt... nogal ontroerend.

14 Free Solo
series-films-disney-plus
Disney+

Documentaire, 2018
Regisseurs: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Met: Alex Honnold, Sanni McCandless, Jimmy Chin

Op je gemakje achterover leunen voor deze documentaire is bíjna niet mogelijk – de bibberende knieën en zwetende handen neem je als automatisch over van freeclimber Alex Honnold, die er overigens een stuk rustiger aan toe is dan jij. In deze Oscarwinnende documentaire beklimt de Amerikaan (zonder hulpmiddelen) de enorme rotswand El Capitan. Hoe ver hij voor dat doel wil gaan – de dood ligt op de loer, en daarmee ook het afscheid van zijn geliefde – is ergens onbegrijpelijk, met vlagen ontroerend, maar vooral bijzonder fascinerend.

15 10 Things I Hate About You
disney-plus-tips-series-films
Disney+

Romantiek/komedie, 1999
Regie: Gil Junger
Cast: Julia Stiles, Heath Ledger, Larisa Oleynik


Hebben we deze in onze tienerjaren niet allemaal gekeken? Deze Amerikaanse film uit 1999 is gebaseerd op het toneelstuk van William Shakespare; The Taming of the Shrew. Met hoofdrollen voor Julia Stiles en Heath Ledger was dit toch wel één van de meest romantische films van die tijd, durven we wel te stellen. Hoe een plichtmatige date kan uitdraaien in een romance pur sang, blijkt uit deze film.

16 Up
series-films-disney-plus
Disney+

Animatie, 2009
Regisseurs: Pete Docter, Bob Peterson
Met stemmen van: Ed Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai

Och, Up... ontroering alom. Vooral het begin van de film (in tegenstelling tot een 'normale' productie) bestaat uit tien onvergetelijke minuten, waar – mede door de prachtige melancholische muziek – je als kijker lastig níet door geraakt kan worden. Het kleurrijke avontuur was de openingsfilm van het filmfestival in Cannes (uitzonderlijk, voor een animatiefilm) en werd wereldwijd bizar veel bezocht.

17 Captain Marvel
series-films-disney-plus
Disney+

Fantasy/science fiction, 2019
Regisseur: Anna Boden
Cast: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn

Captain Marvel was misschien wel een van dé meest besproken films uit 2019, want de eerste vrouwelijke Marvel-superheld in jaren. Brie Larson was niet de meest voor de hand liggende kandidaat voor deze film, maar stal uiteindelijk de show met kwetsbaarheid én kracht. Ze vertolkt het verhaal over een galactische oorlog tussen twee buitenaardse rassen subliem, en blijft verrassen met haar superkrachten.

18 Dumbo
 disney-plus-series-films-dumbo
Disney+

Fantasy/avontuur, 2019
Regisseur: Tim Burton
Cast: Collin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito

Dit is een remake over je lievelingsolifant sinds jaar en dag, Dumbo. In tegenstelling tot de gelijknamige animatiefilm uit 1941 focust dit verhaal zich meer op de menselijke personages rondom het circus: geen pratende dieren dus. Dat is soms jammer – het behulpzame circusmuisje komt zo ongeveer níet in de film voor – maar Dumbo zelf heeft nog steeds die herkenbare grote oren, droevige blauwe ogen én vrolijke vliegscènes. En eerlijk is eerlijk: die nostalgie is ook wat waard.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV