Deze Oscar-winnende films bekijk je gewoon op Netflix

Omdat voorpret immers nooit vroeg genoeg kan beginnen.

Een still uit de Oscarwinnende film Moonlight, die ook op Netflix te zien is
Moonlight

De Oscars 2020 staan voor de deur! In de nacht van aankomende zondag 9 op maandag 10 februari worden de prestigieuze filmprijzen wederom uitgereikt in het Dolby Theatre in Los Angeles. Vogue doet ook dit jaar weer live verslag vanuit het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Om alvast in de stemming te komen voor de awardshow hebben we een aantal Oscar-winnende films voor je op een rij gezet. En die zijn gewoon op Netflix te bekijken, van Inception – die in 2011 in de prijzen viel – tot het tot Beste Film bekroonde Moonlight uit 2017.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Moonlight

Moonlight werd in 2017 – nadat de prijs bíjna per ongeluk naar La La Land was gegaan – bekroond met de Oscar voor Beste Film. Het verhaal belicht drie fases uit het leven van Chiron, een homoseksuele zwarte jongen die opgroeit in een kansarme buurt in Miami, samen met zijn drugsverslaafde moeder. Verschillende acteurs laten hem zien als kind, tiener én volwassene, met alle struggles van dien. Zijn enige rolmodel is drugsdealer Juan (gespeeld door Mahershala Ali, die later in het tevens bekroonde The Greenbook speelde), die zich – op aangrijpende wijze – ontfermt over de complexe jongen.

Won meerdere Oscars in 2017, waaronder die van Beste Film.

2 Inception

Wie de grens tussen realiteit en dromen na deze film nog helder heeft, is een knappe kop. In de Amerikaans-Britse film staat een groep van vijf 'dieven' (bedrijfsspionnen) centraal, van wie Dom Cobb (Leonardo Dicaprio, nooit vervelend) het hoofdpersonage vormt. In Inception plaatst Dom ideeën in het onderbewuste van anderen tijdens het dromen, wat hij ditmaal in opdracht van een Japanse zakenman doet. Gaat natuurlijk niet helemaal goed, maar levert fantastische beelden voor ons op.

Won meerdere Oscars in 2011.

3 The Danish Girl

Het is begin jaren twintig van de vorige eeuw als de Deense schilder Einar Wegener poseert als vrouw, op verzoek van zijn éigen vrouw. Vanaf dat moment weet hij één ding zeker: hij is niet in het juiste lichaam geboren. In The Danish Girl zien we dan ook een portret van een van de eerste transgendervrouwen uit de geschiedenis, Lili, dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Plus prachtig vertolkt door Eddie Redmayne.

Won meerdere Oscars in 2016.

4 The Departed

Wie The Irishman fantastisch vond maar The Departed (van dezelfde regisseur, Martin Scorsese) nog niet heeft gezien, wil hier even een filmavond voor inplannen. We kijken mee met agent Billy Costigan (DiCaprio), die in Boston infiltreert in het criminele Iers-Amerikaanse milieu. Ondertussen heeft maffiabaas Frank Costello óók niet stilgezeten, en heeft hij een informant bij de politie. Vraag is: welke mol wordt als eerste gepakt?

Won meerdere Oscars in 2007, waaronder die van Beste Film.

5 Roma

In de bekroonde zwart-witfilm Roma volgen we een jaar uit het leven van een rijk gezin in Mexico-Stad, zo begin jaren zeventig. Door de ogen van het inwonende kindermeisje Cleo wordt weer pijnlijk duidelijk dat ieder huisje zijn kruisje heeft, terwijl de film wegkijkt als een literair meesterwerk. Deze film werd officieel geproduceerd door Netflix, maar deed het op het witte doek net zo goed: regisseur Cuarón kreeg niet alleen een Oscar voor het camerawerk, maar ook voor regie en de beste niet-Engelstalige film.

Won meerdere Oscars in 2019, waaronder die van Beste Regisseur.

6 Birdman

Wie de teloorgang van een toenmalig bekroonde artiest wil zien, zit bij Birdman wel op de juiste plek. Acteur Riggan Thomson (vertolkt door Michael Keaton, zelf vooral bekend door zijn Batman-avonturen) was ooit wereldberoemd als Birdman, maar geniet inmiddels weinig succes meer. In de film probeert hij weer iets van zijn leven te maken, en vooral: aan succes en respect terug te winnen. Extra bijzonder: de film is geschoten als één lange take, waardoor je behoorlijk op de huid van Riggan gaat zitten.

Won meerdere Oscars in 2015, waaronder die van Beste Film.

7 Spotlight

Dit docudrama draait om het Spotlight-team van kwaliteitskrant The Boston Globe, dat in 2002 een reeks artikelen naar buiten bracht over het verzwijgen van seksueel misbruik in de lokale katholieke kerk. Deze film zoomt niet perse in op de vreselijke daden van de parochies in Boston, maar laat juist de journalisten en hun harde werk zien.

Won meerdere Oscars in 2016, waaronder die van Beste Film.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix