De leukste modedocumentaires die je nu online kunt bekijken

Neem een kijkje in het leven van Vogue's Anna Wintour, legendarisch Nederlands modeduo Puck en Hans of stijlicoon Iris Apfel.

Still uit modedocumentaire Dior & I
Dior & I

Deze tijden van zelfisolatie bieden de uitgelezen kans om je watchlist af te werken, of dat nu Netflix-series zijn, kwaliteitsfilms of modedocumentaires. Mocht je nu vooral geïnteresseerd zijn in die laatste categorie, dan helpen we je graag op weg. Welke documentaires over de modewereld zijn er momenteel online te bekijken? En waar kun je die vinden? Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben wij een aantal van de leukste modedocumentaires voor je op een rijtje gezet – en waar je ze direct online kunt bekijken.

Een zeldzaam kijkje in de modewereld

Altijd al eens kijkje willen krijgen in het leven van Vogue's Anna Wintour, legendarisch Nederlands modeduo Puck en Hans of New Yorks stijlicoon Iris Apfel? Deze documentaires geven je een zeldzaam kijkje achter de schermen bij de grootste namen van de mode-industrie – een industrie die normaliter geheimzinnig en een tikkeltje onbereikbaar kan aanvoelen. Gelukkig zijn er deze een aantal steengoede modedocumentaires die je meenemen naar bijvoorbeeld de wereld van Franca Sozzani in Franca: Chaos & Creation, over de iconische wijlen editor-in-chief van de Italiaanse Vogue. Of ontdek in Goodwill Dumping wat er nu écht gebeurt met je oude kleding die je in een kledingcontainer doneert. Benieuwd hoe zo'n spectaculaire coutureshow van Chanel tot stand komt? Kies dan voor 7 Days Out: CHANEL Haute Couture. Kortom, genoeg kijkvoer voor jou om je zelf-quarantaine mee door te komen. Bekijk hieronder de leukste modedocumentaires die nu te streamen zijn.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Puck & Hans: Made in Holland

Modeontwerpers Puck en Hans maakten sinds de jaren zestig furore met hun modelabel Puck & Hans. Een paar jaar geleden was er een retrospectief van hun werk te bezichtigen in het Amsterdam Museum. Die tentoonstelling vormt een rode draad voor de documentaire Puck & Hans, over een van de meest bijzondere, succesvolle én gezellige modeduo's die de industrie kent.

Maker: Peter Wingender
Te bekijken op 2Doc

2 Franca: Chaos & Creation

Documentairemaker Francesco Carrozzini maakte een intiem portret van zijn moeder, wijlen Franca Sozzani, de legendarische hoofdredacteur van de Italiaanse Vogue. Van het belachelijke tot het sublieme: Franca overtrad regels met haar verbazingwekkende en vaak controversiële covers. In de ontroerende documentaire Franca: Chaos & Creation leren we de vrouw achter die covers kennen – een vrouw die de werelden van mode en kunst samen liet komen.

Maker: Francesco Carrozzini
Te bekijken op Netflix

3 Goodwill Dumping

Regisseur Teddy Cherim maakte samen met modeontwerper Lisa Konno deze gestileerde documentaire over wat er gebeurt met de kleding die je doneert in een container. Wat lijkt op een kleine daad van liefdadigheid, blijkt grote gevolgen te hebben. Hoe de reis van jouw gedoneerde kledingstuk er precies uitziet, ontdek je in de documentaire Goodwill Dumping.

Maker: Teddy Cherim, Lisa Konno
Te bekijken op 2Doc

4 The September Issue

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen bij Vogue om te zien hoe een nummer tot stand komt? Dat kan met de documentaire The September Issue, waarin we de redactie van Vogue US volgen – waaronder editor-in-chief Anna Wintour en creative director Grace Coddington – in het maken van het september issue van 2007, op dat moment het dikste nummer van Vogue ooit.

Maker: R. J. Cutler
Te bekijken op Cinetree

5 Dior & I

Dior & I neemt de kijker mee naar de legendarische wereld van het Franse modehuis. We volgen toenmalig creative director Raf Simons tijdens het ontwerpproces van zijn eerste haute couture collectie, samen met een het toegewijde team in het atelier van Dior. De documentaire draait niet alleen om Dior en Raf Simons; het is tevens een eerbetoon aan de waanzinnige naaisters die de visie van Raf dienen.

Maker: Frédéric Tcheng
Te bekijken op Apple TV

6 IRIS

De laatste film van legendarische documentairemaker Albert Maysles – bekend van onder andere Grey Gardens en Gimme Shelter – volgt mode-icoon Iris Apfel. De vernuftige, flamboyante nu 98-jarige (!) Iris is al decennialang een belangrijk figuur in de modewereld van New York. De documentaire IRIS vertelt het verhaal van Iris, haar creativiteit en haar vrije geest die blijft inspireren.

Maker: Albert Maysles
Te bekijken op iTunes

7 7 Days Out: Chanel Haute Couture Show

Om een van de spectaculaire coutureshows van Chanel bij te wonen is een droom van menig modeliefhebber. Met deze documentaire kom je een stukje dichterbij de wereld van het Franse modehuis. Regisseur Andrew Rossi volgt wijlen modeontwerper Karl Lagerfeld in 7 Days Out: Chanel Haute Couture Show in de aanloop naar de Lente/Zomer 2018 coutureshow.

Maker: Andrew Rossi
Te bekijken op Netflix

8 Dries

De modedocumentaire Dries is een intiem portret van Vlaamse modeontwerper Dries van Noten. De film biedt een zeldzaam kijkje in zijn leven, geest en het creatieve hart van de legendarische ontwerper – die al meer dan 25 jaar zijn onafhankelijke label runt in een industrie van modeconsolidatie en globalisering.

Maker: Reiner Holzemer
Te bekijken op 2Doc

9 Jeremy Scott: The People's Designer

De documentaire Jeremy Scott: The People's Designer vertelt het unieke verhaal van de koning van popmode. In de film zien we hoe Jeremy heeft kunnen doorbreken als een van de meest gerespecteerde ontwerpers ter wereld, zonder daarvoor op zijn gewaagde en onconventionele ontwerpen in te leveren.

Maker: Vlad Yudin
Te bekijken op Netflix

10 MADDMAN: The Steve Madden Story

Schoenenliefhebbers opgelet: heb jij een paar Steve Maddens in de kast staan? In de documentaire MADDMAN: The Steve Madden Story wordt het verhaal achter de populaire schoenen van Steve Madden verteld. De schoenenmogul achter het miljarden imperium werd voor fraude naar de gevangenis gestuurd, en begint na zijn vrijlating met het opnieuw opbouwen van zijn rijk.

Maker: Ben Patterson
Te bekijken op Netflix

11 Diva Fong Leng
Still uit documentaire Diva Fong Leng
Diva Fong Leng

Modeontwerper Fong Leng is even extravagant als mysterieus. De documentaire Diva Fong Leng geeft een exclusief kijkje in het leven van de legendarische ontwerper. Haar weelderige creaties in bont, leer en satijn hebben haar een legendarisch icoon van de Nederlandse modewereld gemaakt.

Maker: Deborah Faraone Mennella
Te bekijken op 2Doc

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus