Van 'Funny Face' tot 'The Devil Wears Prada': de beste modefilms om nu te kijken

Met deze modefilms kom jij je zelfquarantaine wel door.

The Devil Wears Prada
The Devil Wears Prada

In tijden van zelfisolatie slaan we massaal aan het opruimen, kokkerellen en zoeken naar nieuwe hobby's of bezigheden – zo blijkt wel uit deze tips tegen verveling van Vogue-lezers. Daartoe behoort uiteraard ook het afstrepen van je ellenlange watchlist, waarop waarschijnlijk een flink aantal Netflix-series, arthouse films en (mode)documentaires staan. Om je te helpen die kijklijst nog enigszins uit te breiden, hebben we al vele titels aangeraden – zoals het beste van Netflix en films die het concept van social distancing perfect weergeven. Omdat het gemis van modeweken, grote events en spectaculaire streetstyle-looks steeds groter wordt, selecteren we nu de beste modefilms om thuis te kijken. Trek dus je meest chique en comfortabele loungewear aan, probeer een van deze DIY-gezichtsmaskers en strijk neer op de bank – zo kom je deze tijd van zelfquarantaine wel door.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Funny Face (1957)
Beste modefilms
Funny Face

Funny Face is van begin tot eind een lust voor het oog. De iconische film gaat over een modefotograaf (gespeeld door Fred Astaire) die verliefd wordt op zijn nieuwe muze: een boekenverkoopster (Audrey Hepburn). Hij haalt haar over om mee naar Parijs te gaan, waar ze een succesvolle carrière als model opbouwt – inclusief een jaloersmakende garderobe vol ontwerpen van Hubert de Givenchy. Over even helemaal wegdromen gesproken.

2 Breakfast at Tiffany's (1961)
Eyewear, Sunglasses, Street fashion, Photograph, Fashion, Snapshot, Shoulder, Cool, Glasses, Fashion accessory,
Paramount Pictures

Wellicht heb je Breakfast at Tiffany's al een aantal keer gekeken – en niet voor niets. Als we één film mogen noemen die vol zit met iconische looks, dan is deze klassieker met – alweer – Audrey Hepburn wel. Als Holly Golightly manifesteerde Hepburn zich als waar stijlicoon, gekleed in de ontwerpen van Givenchy.

3 Annie Hall (1977)
Beste modefilms
Annie Hall

Annie Hall is misschien wel het moment in de geschiedenis geweest waarop androgyne mode populariteit won. Diane Keaton speelde de hoofdrol in deze klassieker van Woody Allen, en de actrice stond erop dat ze haar eigen kleding mocht kiezen voor de film – iets waarvoor we haar nog altijd dankbaar zijn. Zo waren de 'mannelijke' kostuums in de prent van grote invloed op de mode met wijde high-waisted broeken, oversized blouses en 'nerdy' gilets.

4 Pretty Woman (1990)
Julia Roberts in de film Pretty Women, in stippenjurk
Pretty Woman

Het concept 'make-over' kreeg een hele nieuwe wending in nineties romcom Pretty Woman, waarin Julia Roberts' personage een transformatie ondergaat van escort tot elegante, chique dame. Vooral de look met polkadots (die onlangs koningin Máxima nog inspireerde) en – natuurlijk – de rode, off-shoulder avondjurk zullen we nooit vergeten.

5 Clueless (1995)
Beeld uit Clueless, een iconische 90's film, die binnenkort een restaurant krijgt.
Clueless

Grote kans dat het kanariegele geruite jasje met bijpassende rok een onmiskenbaar fashion moment is uit je jeugd dat je nooit zult vergeten. De film Clueless uit 1995 met actrice Alicia Silverstone in de hoofdrol staat in ons collectieve geheugen gegrift. Tijd om die herinneringen op te halen door de film opnieuw te bekijken.

6 Zoolander (2001) en Zoolander 2 (2016)
Beste modefilms
Zoolander

De modewereld wordt al sinds jaar en dag bespot, met als een van de beste resultaten de Zoolander-films. Supermodel Derek Zoolander (hilarisch vertolkt door Ben Stiller) hypnotiseert met zijn 'perfecte blik', maar hij krijgt concurrentie door nieuwkomer Hansel (Owen Wilson) – gedegen aartsvijanden, maar uiteindelijk maken ze het onmogelijke mogelijk: ze gaan samenwerken. Met een beetje zelfspot is niets verkeerd, dat blijkt wel uit de verschillende cameo's van onder meer Marc Jacobs, Alexander Wang, Kate Moss en Naomi Campbell.

7 The Royal Tenenbaums (2001)
Beste modefilms
The Royal Tenenbaums

The Royal Tenenbaums maakte regisseur Wes Anderson bekend bij het grote publiek. De kleding in de film is zo kenmerkend dat deze vandaag de dag nog altijd invloed heeft. Zo was de stijl van Margot Tenenbaum (gespeeld door Gwyneth Paltrow) overduidelijk een grote inspiratiebron voor Gucci's Alessandro Michele, wiens debuutcollectie voor het Italiaanse modehuis een ode aan Margot leek met de vele pastelkeuren, tracksuits, jassen van imitatiebont en oversized zonnebrillen.

8 Moulin Rouge (2001)
Red, Beauty, Lip, Fashion, Black hair, Photography, Cool, Fashion accessory, Neck, Dress,
20th Century Fox

Moulin Rouge – Baz Luhrmanns masterpiece uit 2001 – is een van hoogtepunten uit de carrière van costuumdesigner Catherine Martin, die de esthetiek van het Parijs uit begin 20ste eeuw perfect weet weer te geven. Dan hebben we het over korsetten bezaaid met borduursels en kralen, negligees met veren en de iconische rode satijnen jurk van Nicole Kidman in de bekende Elephant Love Medley scène.

9 The Devil Wears Prada (2006)
Interior design, Room, White-collar worker, Furniture, Conversation, Employment, House, Businessperson,
20th Century Fox

Flowers for Spring? Groundbreaking. En dat is nog maar één van de vele uitspraken die The Devil Wears Prada legendarisch maken. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lauren Weisberger, dat weer gebaseerd is op haar eigen ervaringen. De film biedt een inkijkje in de chaotische wereld van de modejournalistiek, met Meryl Streep als horror boss Miranda Priestly en Anne Hathaway als de onschuldige doch ambitieuze Andy, wiens stijltransformatie in de film we niet anders dan indrukwekkend kunnen noemen.

10 Marie Antoinette (2006)
Beste modefilms
Marie Antoinette

Kostuumdrama Marie Antoinette is geregisseerd door Sofia Coppola – en dat is te zien. De film komt niets tekort op het gebied van stijl met over-de-top jurken, extravagante accessoires en tot in de details verzorgde pruiken die de dramatiek van het Franse hof uit de achttiende eeuw weergeven.

11 Atonement (2007)
Beste modefilms
Atonement

Als we aan Atonement denken, verschijnt het beeld van Keira Knightley in haar smaragdgroene jurk al gauw op ons netvlies. De stijl van haar personage Cecilia Tallis is zijn tijd ver vooruit, gezien het historische drama in 1935 plaatsvindt. De klassieke pakken, sheer blouses en slipdresses vormen een lichtpuntje in het meeslepende, melancholische verhaal.

12 A Single Man (2009) 
Beste modefilms
A Single Man

Voor iedereen die het niet wist: ontwerper Tom Ford maakte zijn regiedebuut met de film A Single Man in 2009. Het kan dus niet anders dan dat stijlvolle looks de rode draad vormen gedurende de hele prent, onder andere gedragen door Fords muze Julianne Moore. Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig en draait om een homoseksuele weduwnaar (gespeeld door Colin Firth) die een relatie aangaat met een van zijn studenten.

13 Coco Avant Chanel (2009)
Beste modefilms
Coco Avant Chanel

Het leven van Gabrielle 'Coco' Chanel is intrigerend om de obvious reasons. In Coco Avant Chanel staat het leven van de iconische ontwerper – gespeeld door Audrey Tautou – voor haar grote doorbraak centraal, toen ze nog in een bar werkte en part-time naaister was, en droomde van het kleden van de Franse high society. De film zit vol met bretonstrepen, wijde broeken en boyish doch elegante pasvormen.

14 The Great Gatsby (2013)
Beste modefilms
The Great Gatsby

Het was zeker niet de eerste verfilming van The Great Gatsby, maar wel de spectaculairste. Baz Luhrmanns verfilming van het iconische boek van F. Scott Fitzgerald met Leonardo DiCaprio en Carey Mulligan schreeuwt een en al Roaring Twenties. Never change a winning team, want ook voor deze film verzorgde constuumdesigner (en Luhrmanns vrouw) Catherine Martin de looks, met pakken van Brooks Brothers, jurken van Prada en diamanten headpieces van Tiffany & Co.

15 A Simple Favor (2018)
Beste modefilms
A Simple Favor

Toegegeven: een hele sterke film is A Simple Favor niet, maar de garderobe van Blake Lively's karakter Emily Nelson maakt de prent het bekijken waard. We zien haar in de ene na de andere power suit, een stijl die buiten het witte doek ook vat had op Lively's stijlkeuzes. Zo werd de actrice veelvuldig gespot in driedelige pakken, die ze – uiteraard – grotendeels ter promotie van de film droeg, maar dat maakte het niet minder interessant om naar te kijken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus