De meest memorabele (film)momenten van Chadwick Boseman

Opdat we hem én zijn fantastische (film)werk nooit vergeten.

chadwick boseman bij het annuel screen actors guild awards
Charley Gallay

Chadwick Boseman, onder meer bekend van de Marvel superheldenfilm Black Panther, is niet meer. De acteur overleed donderdag op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Hij was pas 35 jaar oud toen hij zijn eerste grote rol speelde, maar werd de afgelopen jaren (terecht) vaak als rolmodel voor andere Afro-Amerikanen met acteerambities bestempeld. Hij was tevens een prominent voorvechter van de Black Lives Matter-beweging en deed nog veel meer humanitair werk (waaronder het doneren van 10.000 dollar zodat arme kinderen Black Panther ook zouden kunnen zien). Zijn – voor de buitenwereld onverwachtse – dood maakt dan ook veel los, zowel bij mede-beroemdheden als fans van zijn werk.

Terwijl de meeste mensen Boseman waarschijnlijk van Black Panther kennen, leverde hij gedurende zijn carrière nog veel meer knappe acteerpresentaties (die dan weer flinke filmtips opleveren). En zelfs na zijn dood komt er nog één film met hem uit, waarin hij wederom een glansrol speelt: die van trompettist in Ma Rainey's Black Bottom, een productie over de zwarte muziekindustrie in de jaren twintig. In de tussentijd blikken we alvast terug op Bosemans belangrijke bijdragen aan de filmindustrie, of het nou om zijn biografische rollen of Spike Lee’s recente Da Five Bloods gaat.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 42 (2013)
chadwick boseman in de film 42
D. Stevens - © 2013 Legendary Pictures Productions LLC

Hoewel Chadwick in de beginfase van zijn carrière al meerdere kleine rollen speelde en bekroonde scripts schreef, kwam zijn échte doorbraak pas met de film 42. In deze biopic vertolkt Boseman de rol van Jack Roosevelt Robinson (1919-1972), die na de Tweede Wereldoorlog de eerste zwarte honkballer in de Amerikaanse Major League was. De film werd niet denderend goed beoordeeld, maar critici waren al wel lovend over de prestaties van Boseman.

2 Get on Up (2014)
chadwick boseman in 'get on up'
Universal Pictures

Een jaar later speelt Chadwick wéér een biografische rol, ditmaal in een film rondom James Brown (1933-2006). En dat doet hij met verve, want zowel zijn iconische danspasjes als indrukwekkende uithalen weet hij tot in de puntjes te vangen. Wie Boseman graag te midden van fantastische muziek- en dansnummers wil zien, is hier aan het juiste adres.

3
4 Marshall (2017)
acteur chadwick boseman in marshall
Marshall (2017)

Driemaal is scheepsrecht, moet Boseman gedacht hebben op het gebied van biopics. In 2017 vertolkt hij de rol van Thurgood Marshall, de man die in 1957 tot eerste zwarte rechter bij het Amerikaanse gerechtshof werd benoemd. Ook deze film werd qua plot niet fantastisch beoordeeld, maar alle films waarin Boseman verschijnt hebben iets gemeen: critici benadrukken continu dat hij te goed is voor de producties waar hij in verschijnt.

5 Black Panther (2018)

Het was wat dat betreft wachten op een film als Black Panther, die Boseman eindelijk écht zijn verdiende podium zou geven. De film werd met veel enthousiasme onthaald, mede door de vrijwel compleet zwarte cast (helaas nog steeds een uitzondering in blockbusterland). Boseman vertolkt hier op spectaculaire wijze de rol van T'Challa, die tot koning van 'Wakanda' wordt gekroond nadat zijn vader is omgekomen.

6 Da 5 Bloods (2020)
beeld uit de film da 5 bloods
Da 5 Bloods

Eén van de meest recente films waar Boseman in heeft gespeeld, onder leiding van Spike Lee. Het verhaal gaat over de Vietnamoorlog vanuit het perspectief van zwarte Amerikaanse soldaten. De Netflix-film (want ja, daar is-ie te zien) werd door vrij veel media bejubeld, omdat het een gat zou invullen in de filmgeschiedenis rondom de bekende oorlog.

7 Ma Rainey's Black Bottom
acteur chadwick boseman bij het met gala in 2018
Dia Dipasupil / Getty Images

De allerlaatste film waar Boseman in zal verschijnen is Ma Rainey's Black Bottom, gebaseerd op een toneelstuk van August Wilson. Het verhaal draait zowel om blues-zangeres Ma Rainey (Viola Davis) als Levee (Boseman), een trompettist die zijn eigen stempel op de muziekindustrie wil drukken. Het project werd afgelopen zomer afgerond, en het is nog onduidelijk wanneer de film precies te zien zal zijn.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Film & TV